Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan."— Előadás másolata:

1 Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan

2 Tartalom Félelmek és veszélyek ►Rossz élmények újraélése ►Kétlakiság, kötődészavar ►Kinek van szüksége erre? ►Csalódások Lehetőségek ►A múlt feldolgozása ►Jóvátételek, javítási lehetőség Feladataink © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan 3.

3 Gyermekvédelmi törvény: 6. § (1) A gyermeknek joga van a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, egészséges felnevelkedését és jólétét biztosító saját családi környezetében történő nevelkedéshez. © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan 3.

4 Gyermekvédelmi törvény: 6. § (2) A gyermeknek joga van ahhoz, hogy segítséget kapjon a saját családjában történő nevel- kedéséhez, személyiségének kibontakoztatásához, a fejlődését veszélyeztető helyzet elhárításához, a társadalomba való beilleszkedéséhez, valamint önálló életvitelének megteremtéséhez. © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan 3.

5 Nehezíti a gyermek beilleszkedését a nevelőcsaládba A korábbi rossz nevelési hatások további támogatást kaphatnak A vér szerinti szülő nem fog együttműködni velem. Lehet, hogy a szülő hibájából elmarad a kapcsolattartás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan Félelmek és veszélyek a nevelőszülők részéről 3.

6 Rossz élmények újraélése, érzelmi labilitás fenntartása © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan Félelmek és veszélyek a gyermekek részéről 3.

7 Kétlakiság, kötődészavar, a gyermek kötődésének fejlődése, hovatartozása újabb feldolgozási szakaszt él meg. © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan Félelmek és veszélyek a gyermekek részéről 3.

8 Kinek van szüksége erre? Nem mindig zavartalan a kapcsolattartás, a vér szerinti szülő újabb beváltatlan ígéretekkel halmozza el a gyermeket. © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan Félelmek és veszélyek a gyermekek részéről 3.

9 Csalódások, amelyekben profi segítőként kell állnunk a befogadott gyermek mellett. A beváltatlan ígéretek miatt csalódhat a felnőttek szavahihetőségében, amit tudnunk kell ellensúlyozni. © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan Félelmek és veszélyek a gyermekek részéről 3.

10 © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan A kapcsolattartásban rejlő lehetőségek A vér szerinti szülővel való rendszeres és időszakos találkozások nevelőszülői támogatás mellett erősítik a gyermek veszteség és frusztráció feldolgozó képességét. 3.

11 © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan A kapcsolattartásban rejlő lehetőségek Fejlesztik a vér szerinti szülők személyiségét, felelősségérzetét. Segítik megőrizni és építeni a befogadott gyermek IGAZI szülőképét, esélyt adnak a „hazagondozásra” – nem a nevelőszülőé a gyermek, átmeneti állomás, és krízis – mentőszolgálat vagyunk életében. 3.

12 © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan A kapcsolattartásban rejlő lehetőségek A gyermek hazagondozása érdekében lehetőséget kap a vér szerinti szülő hibái kijavításával motiváltan szembesülni. A vér szerinti szülő együttműködése esetén a befogadott gyermek nevelését több oldalról is támogatják. 3.

13 Feladataink Elfogadni azt, hogy nem mi leszünk az „örök” szülők, csak helyettesítjük őket. A gyermekvédelmi TEAM ajánlása alapján támogatni a gyermek kapcsolattartását. A kapcsolattartást felelősen figyelemmel kísérni, hogy mennyiben segíti, illetve mennyiben hátráltatja a gyermek fejlődését. © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan 3.

14 Feladataink A kapcsolattartások előtt, közben és után a gyermek érzelmi hullámzásait természetesnek venni, megnyugtatni, az előforduló csalódásokat segíteni feldolgozni. Ha a gyermek fejlődésére hátrányos a kapcsolattartás, akkor ezt jelezni a további segítő szakemberek felé. © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan 3.

15 Folytatás A gyermek szükségletei Nevelni - mire és hogyan? Hová mennek? Csapatban a szakmával Hogyan válhatunk nevelőszülővé? © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan 3.

16 Köszönöm a figyelmet! Vége Reménység Nevelőszülői Hálózat Dél-Dunántúl 06-20 / 379-6190 Nevelőszülői módszertan 3. © Bánhidi Tibor


Letölteni ppt "Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan."

Hasonló előadás


Google Hirdetések