Előzetes kérés a hallgatókhoz! Írják fel választott szakdolgozati témájukat! Foglaljanak helyet témájuk (ennek hiányában: szakmai érdeklődési területük)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A kutatási program rövid bemutatása
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
A szakképzési rendszer modellje. 1. sz.m.2. sz.m.3. sz.m. 4. sz.m.5. sz.m. 6. sz.m. Kötelező szakmai tantárgyak Tantárgyi vizsgák Választható szakmai.
A szakképzési rendszer modellje. 1. sz.m.2. sz.m.3. sz.m. 4. sz.m.5. sz.m. 6. sz.m. Kötelező szakmai tantárgyak Tantárgyi vizsgák Választható szakmai.
Pécs, április 19.. „Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2-C/ „A TANANYAGTARTALMAK FEJLESZTÉSE EREDMÉNYEINEK.
A munka világával kapcsolatos tudás
Andragógia MA Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete.
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A gyakorlatvezető mentor
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
A felnőtt tanuló 2. előadás
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Bevezető előadás ANDRAGÓGIA IFJÚSÁGSEGÍTŐKNEK Az akkreditált, iskolai rendszerű, felsőfokú szakképzésben 1. előadás.
Új tudás – új kompetenciák az érettségi vizsgán dr Drexlerné Solymos Mária.
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
„ A pedagógusképzés tartalmi és szerkezeti fejlesztése” című projekt eredményeinek disszeminációja a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karának.
I. Előadás Az anyanyelvi nevelés alapjai, célja, területei és elvei
SZTE BTK Spanyoltanár MA
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
A közművelődés és az egész életen át tartó tanulás Nevelésügyi Kongresszus Budapest, augusztus 26.
NEVELÉSELMÉLET.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
1 SZÁMÍTÓGÉP-KEZELŐ (-HASZNÁLÓ) SZAKKÉPESÍTÉS A képzés célja A számítógép-kezelő legyen alkalmas a társadalmi és gazdasági élet különböző területein, az.
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
Kompetencia alapú új moduláris képzés
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
P E D A G Ó G I A I K A R. Alapképzési (BA) s z a k o k Nappali tagozat SzakKöltségtérítésKépzési idő (félév) Andragógia Ft6 Gyógypedagógia 110.
Brettner Zsuzsanna PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Az 50 év fölöttiek andragógiai és gerontagógiai nevelési, képzési problémái az embernevelés tudományának rendszerében.
A gyakorlati képzés megújítása a pedagógia szakos képzésben
Az egész életen át tartó tanulás koncepciója
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
ÚJ ELEMEK A KÖZPONTI PROGRAMOKBAN Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes május 17.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
Közösségszervezés BA.
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Pályaválasztási szülői értekezlet
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Közoktatási vezető II. félév
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
5. Tétel – A Life Long Learning
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Előadás másolata:

Előzetes kérés a hallgatókhoz! Írják fel választott szakdolgozati témájukat! Foglaljanak helyet témájuk (ennek hiányában: szakmai érdeklődési területük) szerinti csoportokban! Adjanak nevet a csoportjuknak!

Bevezető előadás ANDRAGÓGIA IFJÚSÁGSEGÍTŐKNEK Az akkreditált, iskolai rendszerű, felsőfokú szakképzésben

Az ifjúságsegítő szakember alapvető feladata a fiatalok szociális és kulturális módszerekkel történő aktivizálása, érdekvédelme, a helyi társadalom és a helyi közösségek támogatása, a fiatalok tanácsadással történő segítése, munkavállalásuk támogatása.

Az akkreditált felsőfokú ifjúságsegítő szakképzés … országos és regionális hatáskörű szociális-, kulturális- és civil szervezetek adminisztratív és szervező munkaköreire készíti fel a résztvevőket.

Az ifjúságsegítő szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei Melléklet a 7/2002. (V. 25.) ISM- OM együttes rendelethez

Andragógia tematikája Az andragógia kialakulása, színterei, ágazatai. A felnőttkor jellemzői, sajátos tanulási motivációi, csoportdinamikai szempontjai. A felnőttképzés és a munkaerő-piaci képzés összefüggései. Az európai, illetve a hazai iskolai rendszerű és iskolarendszeren kívüli oktatás formái és módszerei.

Az Andragógia stúdium célja Az élethosszig tartó tanulás elméleti, módszertani megalapozása Az Andragógia elméleti ismereteinek elsajátítása, szintézise a pedagógia és pszichológia tárgyakban tanultakkal Az Andragógia didaktikai módszereinek módszereinek kompetenciaszintű ismerete és alkalmazása Tájékozottság a felnőttoktatás jogi-törvényi hátteréről

Módszerei előadás interaktív csoportmunka egyéni feladatvégzés kiselőadás saját ifjúságsegítői, felnőttoktatói élmény alapján fókuszcsoport portfólió stb.

Hallgatói csoportok bemutatkozása

Követelmények Kötelező: Szóbeli vizsga megadott tételek alapján Választható: Egyéni portfólió készítése (ld.: következő lap) Egy (max. 2-4 fős) csoportmunkában elkészített, a szakirodalom feldolgozására épülő, 10 oldalas dolgozat leadása

Portfólió – csoportmunka helyett Célirányos gyűjtemény, személyes dokumentum, amely bemutatja készítőjének erőfeszítéseit, fejlődését és eredményeit egy vagy több területen. Középpontjában a gyakorlati képzés áll, segíti a tanulást és fejleszti a reagálás (reflektálás) képességét. Válogatás a hallgató képzés során készített dokumentumaiból, amelyek bemutatják, hogy tanulási-tanítási szituációkban (amikor őt tanították, ő tanult vagy ő tanított), milyen tapasztalatokat gyűjtött, és azokra hogyan reflektált. A hallgató állítja össze az Andragógia tantárgy egészére vagy egy (oktatóval egyeztetett) saját témára vonatkozóan. A hallgató az általa kiválasztott anyagok segítségével prezentálja, hogy milyen módon érte el az oktatás célját. Tartalma: Bevezető és mottó, a belekerülő anyagok, dokumentumok kiválasztásának szempontrendszere, előzetesen egyeztetett értékelési szempontok, a hallgató saját megjegyzései (önreflexiója) a behelyezett munkáról.

/html/84Nadasi1/sz%F6vegek/03/3b/03_3 b_2_1.htm /html/84Nadasi1/sz%F6vegek/03/3b/03_3 b_2_1.htm

Mi az andragógia?

Az andragógia szó jelentése Andra-, andro- előtag jelentése: „felnőtt” (Andra)-gógia utótag jelentése: „nevelés” (Andro)-lógia utótag jelentése: „tudomány”

Az „andragógia” fogalmának tágabb környezete

Antropagógia - embernevelés ANDRAGÓGIA A FELNŐTTEK NEVELÉSE/ /-ÉNEK TUDOMÁNYA GERONTAGÓGIA AZ ÖREGEK NEVELÉSE/ /-ÉNEK TUDOMÁNYA PEDAGÓGIA A GYERMEKEK NEVELÉSE/ /-ÉNEK TUDOMÁNYA Önnevelés elmélete

Mi mindenre nevelődik, mi mindent tanul meg az ember élete során?

A hallgatók fogalmainak csoportosítása I. Családi szocializáció III.Közösségi szocializáció IV.Perszonalizáció II. Iskolai szocializáció

Az oktatás 4 alappillére A Jacques Delors vezette Nemzetközi UNESCO Bizottság jelentése alapján. Megjelent az „Oktatás – rejtett kincs” című könyvben * (1997) M E G T A N U L N I M E G T A N U L N I Együtt élni Élni Megismerni Dolgozni EGYÜTTMŰKÖDŐ ÖNFEJLESZTŐ MEGBÍZHATÓ L I F E - L O N G L E A R N I N G

Az ember mentális (testi-lelki- szellemi) egyensúlya és tanulás

Ki lakik ott bent? Csányi Vilmos: Az emberi viselkedés

Felnőttség Életkori csoportba tartozás Társadalmi állapot

A felnőttség meghatározó tényezői Időbeli (naptári) életkor/ életkor szerinti érettség Biológiai érettség/ életkor (anatómiai, biokémiai, fiziológiai jellemzők) Pszichikai érettség/ életkor Szociális érettség/életkor Etikai érettség/ életkor (értékfelfogás jellemzői, morális vonások)

Monoriné Papp Sarolta Köszönöm a figyelmet!