A könyvelőnk felelőssége és az ügyvezető felelőssége

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
Advertisements

felelősségi szabályai
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
A BDSZ jogi szervezetei és ezek gazdálkodási és beszámolási feladataik
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás

A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
2005. március 23. Vezérigazgatóság 3. divízió/Felelősség- és agrárbiztosítási osztály Az egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosításának értékelése.
Dr. Olasz Kitti Bonnyai Péter
Leggyakoribb hibák a KMH pályázatokban
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
A munkaviszony jogellenes megszüntetése december Dudás Katalin.
Állam munkavédelmi feladatai
Felelősség, termékfelelősség
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
Mivel foglalkozunk?  Reklám – és média jog  Fogyasztóvédelem  Szellemi alkotások joga  Társasági jog, cégjog  Ingatlanjog  Pénzügyjog  Követeléskezelés.
Menedzselem a vállalkozásom Társasági jog, szakjogok
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Kártérítési felelősség
EGYÉNI VÁLLALKOZÁS 2014.III..
A jogerős ítélet kikényszeríthetősége
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
A munkavállalói FB tagság
A Polgári Törvénykönyvről szóló évi V
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
Jogszerűtlen gazdálkodás miatti felelősségrevonás
Mediátor képzés Kártérítés.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A komplex rehabilitáció a kárfelelősség tükrében
Amit a diákmunkáról tudni kell
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő

Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
Határon átnyúló szolgáltatásnyújtás Ausztriában
A köztisztviselők jogállásáról…
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
A munkaviszony megszüntetése
A bedolgozói munkaviszony (jogviszony) fogalma, létesítés szabályai, a munkavégzés helye, a munkáltató utasítás joga, bérezés.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
Tájékoztató az adózás rendjéről szóló törvény 2007-től hatályos változásairól.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
ZRt.-vé alakulás Készítette: Budánovics Noémi. ZRt.-vé alakulás I. Tulajdonosi elhatározás II. Megvalósíthatósági tanulmány III. Közgyűlési döntés az.
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
E – Ügyintéző Bt. Küldetésünk: - Környezetvédelmi termékdíj és jövedéki szaktanácsadás, szakértés és ügyintézés.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
A MUNKAVÁLLALÓ KÁRFELELŐSSÉGE. 1. A MUNKAJOGI KÁRTÉRÍTÉS RENDSZERE 2. FELRÓHATÓSÁGON ALAPULÓ FELELŐSSÉG 3. OBJEKTÍV FELELŐSSÉG 4. KÁRIGÉNY ÉRVÉNYESÍTÉSE.
Ellenőrzések számvitele. Ellenőrzés célja az általa képviselt érdekek alapján: - k ülső ellenőrzés (adóhatósági, hitelezők..) - belső ellenőrzés - önellenőrzés.
15. Az eladók foglalkoztatása
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Keresztury János kamarai tag könyvvizsgáló november 24.
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
Met. módosítás július 01..
14. A foglalkoztatással kapcsolatos munkaügyi feladatok – Mutassa be a munkaviszony létesítésének és megszüntetésének szabályait! – Foglalja össze, hogy.
E-ügyintézés az adózásban 2006.
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
A közbeszerzés és a biztosítás kérdései
Előadás másolata:

A könyvelőnk felelőssége és az ügyvezető felelőssége A könyvelőnk felelőssége és az ügyvezető felelőssége Kökényesiné Pintér Ilona Saldo Zrt.

A könyvelő felelőssége Elsősorban a jogviszony határozza meg Megbízási szerződés Munkaviszony

A könyvelő felelőssége Megbízási szerződés keretében: A szerződés tárgya határozza meg a tartalmát, amely lehet: A könyvviteli szolgáltatás Adótanácsadó tevékenység Bérszámfejtési kötelezettség Kockázatviselés

A könyvelő felelőssége 1. A könyvviteli szolgáltatás Sztv. 150.§ könyvvezetési, beszámolókészítési kötelezettség teljesítése érdekében elvégzendő feladatok összessége, így különösen: a számviteli politika, a könyvviteli elszámolás, a beszámolókészítés számviteli szabályzatok, a főkönyvi nyilvántartások vezetését, a beszámolóban, a könyvviteli nyilvántartásokban szereplő adatok elemzését, a gazdasági döntéseket megalapozó következtetések levonását is;

A könyvelő felelőssége b) az elszámolások, a beszámolóban szereplő adatok jogszerűségének, szabályszerűségének, megbízhatóságának, bizonylatokkal való alátámasztottságának, a számviteli alapelvek követelményei megtartásának biztosításával a valóságnak megfelelő belső és külső információk előállítása, szolgáltatása;

A könyvelő felelőssége 2. Adótanácsadói tevékenység a vállalkozások adóival, adójellegű kötelezettségeivel, költségvetési támogatásával kapcsolatos tanácsadás; a kötelezettségek és jogok érvényesítésében való közreműködés, az adóhatóság és a bíróság előtti képviselet; az adókötelezettséggel kapcsolatos valamennyi feladat önálló elvégzése, illetve szakszerű tájékoztatás; a vállalkozás adótervének elkészítése, költségvetési kapcsolatainak optimalizálása; a könyvviteli szolgáltatások körébe tartozó információk ellenőrzése, elemzése, hasznosítása;

A könyvelő felelőssége Bérszámfejtés a munkavállalói munkabérek, egyéb járandóságok és költségtérítések számfejtése, levonások, letiltások kezelése; a munkabérekhez kapcsolódó közteher befizetési kötelezettségek (vagy adatszolgáltatás) megállapítása, a jogszabályokban előírt igazolások kiadása, nyilvántartási, bevallási és adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése, valamint a társadalombiztosítási és szociális ellátások megállapítása, azzal kapcsolatos ügyintézés.

A könyvelő felelőssége 4. Kockázatviselési záradék 2012. Január 1-jétől megszűnt az Art. 7. § (3) bekezdése szerinti felelősség A mulasztási bírságot a vállalkozóra és nem a könyvelőre szabják ki Szerződésben vállalt kötelezettség nem, vagy nem megfelelő teljesítése esetén a vállalkozásra kiszabott mulasztási bírság megtérítése

A könyvelő felelőssége 4. Kockázatviselési záradék Kivétel, ha az adóbevallást adótanácsadó, adószakértő, okleveles adószakértő ellenjegyezi, akkor a hibás adóbevallás, illetőleg adóbevallással egyenértékű nyilatkozat esetén a mulasztási bírságot az ellenjegyző terhére állapítják meg. (Art. 31.§ (14) bekezdés)

A könyvelő felelőssége Könyvelő felelőssége kiterjedhet különösen Bejelentési kötelezettség Áfa alanyiság bejelentése Bérbeadás Biztosított be(ki)jelentése Változásbejelenő Bevallások Adóbevallások Kamarai bejelentkezés Élelmiszerlánc felügyeleti díj Bizonylatmegőrzés

A könyvelő felelőssége Könyvelő felelőssége kiterjedhet különösen Könyvvezetés Számviteli szabályzatok készítése Nyilvántartások Beszámoló (évközi) készítés Tájékoztatási kötelezettség Adónemek közötti választásról Adótörvény változásról Új kötelezettség bevezetéséről

A könyvelő felelőssége Könyvelő felelőssége (akkor is, ha a szerződés nem tartalmazza a kockázatviselést) Ptk. 339.§ (1) bekezdése „ Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható.”

A könyvelő felelőssége Könyvelő felelőssége (akkor is, ha a szerződés nem tartalmazza a kockázatviselést) Ptk. 342.§ (2) bekezdése „Nem jár kártérítés, ha a kárt a károsult beleegyezésével okozták, és a károkozás társadalmi érdeket nem sért vagy veszélyeztet.”

A könyvelő felelőssége Könyvelő felelősségének kimentése Megbízó célszerűtlen vagy szakszerűtlen utasításainak kezelése Figyelmezteti írásban a megbízót pl.: szabálytalan számla, a számlán szereplő termék/szolgáltatás nem a bevételszerző tevékenység érdekében merül fel, stb Új munkavállaló belépéséről nem megfelelő időben történő tájékoztatás Új tevékenység megkezdése előtt tájékoztatás kérése a lehetséges kötelezettségekről Meg kell tagadni az utasítást, ha az adófizetési kötelezettség jogellenes csökkentésére irányul

A könyvelő felelőssége Munkaviszonyban történő könyvelés - Kárfelelősség (Mt. 179. § (1) bekezdés) „A munkavállaló a munkaviszonyból származó kötelezettségének megszegésével okozott kárt köteles megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható.” A kárt, valamint az okozati összefüggést a munkáltatónak kell bizonyítania. A kártérítés mértéke nem haladhatja meg a munkavállaló 4 havi távolléti díjának összegét. Szándékos vagy súlyosan gondatlan károkozás esetén a teljes kárt kell megtéríteni.

Az ügyvezető felelőssége Ügyvezetői feladatot Munkaviszonyban, vagy Megbízási jogviszonyban láthatja el. Felelősség a Gt. 30. § alapján Az ügyvezetését a gazdasági társaság érdekeinek elsődlegessége alapján kötelesek ellátni. A vezető tisztségviselők a Ptk. általános szabályai szerint felelnek az ügyvezetési kötelezettségeik felróható megszegésével a társaságnak okozott károkért.

Az ügyvezető felelőssége Az ügyvezetését a gazdasági társaság érdekeinek elsődlegessége alapján kötelesek ellátni. Könyvelő, adótanácsadó kiválasztásának felelőssége Szempontok: Megfelelő képesítés, referencia, szakmai háttér Számlaképesség Titoktartást vállal Megfelelő technikai felkészültség Nemcsak pusztán könyvel, de cég életét megismerve a vállalkozás érdekében jár el

Az ügyvezető felelőssége Kivétel: Fizetésképtelenségével fenyegető helyzet bekövetkeztét követően Az ügyvezető a feladatát a társaság hitelezői érdekeinek elsődlegessége alapján kötelesek ellátni.

Az ügyvezető felelőssége Hitelező igény érvényesítése Kft-kre, Rt-kre közösen vonatkozó szabály jegyzett tőke összegét el nem érő saját tőke esetében (51.§) Ha 2 egymást követő évben ST < JT, akkor 90 napon belül intézkedés alaki és tartalmi követelményei + 60 nap adta lehetőségek (átalakulás, megszűnés)

Az ügyvezető felelőssége Kft-re vonatkozóan speciális szabály (143. §) Saját tőke a jegyzett tőke 50 %-a alá csökken, vagy a társaságot fizetésképtelenség fenyegeti, illetve ha a vagyona a tartozásait nem fedezi. Tudomásra jutást követően az ügyvezető haladéktalanul köteles a taggyűlést összehívni intézkedés céljából

Az ügyvezető felelőssége Rt-re vonatkozóan speciális szabály (GT 245. §) Saját tőke a jegyzett tőke kétharmadára csökken, illetve 5 millió Ft alá csökkent, vagy fizetésképtelenség fenyegeti, illetve ha a vagyona a tartozásait nem fedezi. Az Igazgatóság a tudomásra jutást követően 8 napon belül intézkedés céljából köteles a közgyűlést összehívni

Az ügyvezető felelőssége Saját tőke rendezési lehetőségei Pótbefizetés előírása Kft-nél, vagy Rt-nél részvényesek által történő befizetés előírása, vagy Törzstőke, alaptőke más módon való biztosítása, vagy Törzstőke, alaptőke leszállítása, mindezek hiányában, vagy Más társasággá való átalakulás, vagy Jogutód nélküli megszűnésről határozni. A határozatokat 3 hónapon belül végre kell hajtani!

Köszönöm a figyelmüket!