Az új Ptk. hatálybalépésével kapcsolatos rendelkezések

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A civil szervezetek új szabályozásáról dióhéjban
Advertisements

HETEDIK KÖNYV ÖRÖKLÉSI JOG.
Biztosítások 2013 Dr. Honyek Péter Személyi Jövedelemadó Osztály.
Az új Ptké és a fontosabb változások
A BDSZ jogi szervezetei és ezek gazdálkodási és beszámolási feladataik
Finanszírozási kérdések az Új Polgári Törvénykönyv tükrében
MILYEN TÍPUSÚ KÁROK TARTOZNAK AZ ÚJ ÜGYVEZETŐI FELELŐSSÉG KÖRÉBE?
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
Jelöltoktatás 2012Cégbejegyzési eljárás Dr. Stefáni Károly 1 Ügyvédi feladatok és okiratok a cégbejegyzési eljárásban Mottó Mindaz ami itt.
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
Timeshare © dr. Horváth Zsófia – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter.
A projektek megvalósítása I.
Rugalmasabb, egyszerűbb befektetések márciustól Dr. Bejó Ágnes.
Értékpapír piaci műveletk
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
A nemzeti vámjogszabályok
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
Adatvédelmi fogalmak.
Főbb változások az új Ptk. Kötelmi jogi könyvében
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
DR SZALAI ERZSÉBET 2014.III ALAPÍTVÁNY Jogi személyiséggel felruházott célvagyon.
Gazdasági társaságok alapítása
Bevezetés.
Fogyasztói igényérvényesítés – közérdekű keresetek
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
A Polgári Törvénykönyvről szóló évi V
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
Közvetítés a klasszikus polgári jogi területeken 1.
Mediátor képzés Kártérítés.
Az új Ptké és a fontosabb változások
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Kötelem – szerződés A szerződési jog jellemzői
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
főosztályvezető-helyettes
Támogatott döntéshozatal
CIVIL SZERVEZETEK nyilvántartásba vételi kérelem
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
Jogi személyek és könyvvizsgálók Az új Ptk. könyvvizsgálókra vonatkozó szabályai Lőrinczi Gyula szeptember 4.
dr. Réti László a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
A munkaviszony megszüntetése
 Egyszerűsödnek és jobban igazodnak a civil szervezetek működési sajátosságaihoz a megszüntetés, illetve az átalakulás szabályai  Egyszerűbb lesz a.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Üzleti Jog I. Társasági jog 1. Bevezetés – Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok Pázmándi Kinga.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Munkajogi ismeretek.
A közigazgatási eljárás II.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Polgári perjog előadás
Érvényesség, hatály, alkalmazhatóság
Kompetenciák 1. Joghatóság
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Nagyobb biztonság vagy több adminisztráció? - Górcső alatt a GDPR
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

Az új Ptk. hatálybalépésével kapcsolatos rendelkezések Dr. Ződi Zsolt, szakmai igazgató, Opten, tudományos munkatárs MTA TK Jogtudományi Intézet

Az átmenetet szabályozó jogszabályok 2013. évi CLXXVII. törvény a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésével összefüggő átmeneti és felhatalmazó rendelkezésekről (Ptké.) 2013. évi CCIV. törvény a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvénnyel összefüggésben az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény módosításáról 2013. évi CCXIII. törvény az egyes civil szervezetekkel kapcsolatos törvényeknek a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésével összefüggő, valamint egyéb célú módosításáról 2013. évi CCLII. törvény egyes törvényeknek az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépésével összefüggő módosításáról

A 2013. évi CLXXVII. törvény főszabálya 1. § Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) rendelkezéseit a hatálybalépését követően a) keletkezett tényekre és jogviszonyokra, valamint b) megtett jognyilatkozatokra kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogyha egy adásvételi szerződéssel kapcsolatban, amely március elején lebonyolódik, és belőle májusban per lesz, a per VÉGIG a régi Ptk. szabályai szerint fog zajlani. Az összes szabály kógens – nem lehet tőle eltérni, csak nagyon kevés kivétellel. (Pl. nem mondhatom azt, hogy én márpedig a régi Ptk. alapján akarok zálogszerződést kötni. (Más kérdés, hogy az újtól eltérhetek úgy, hogy az már inkább a régi Ptk.-ra hasonlítson, de ez esetben nem a régi Ptk. miatt lesz a szerződésem olyan, amilyen, hanem a szerződés miatt.)

Ha a felek nem rendelkeznek róla a törvény mondja meg Jogviszonyok típusai Ez alapján logikailag háromféle jogviszony van: A régi Ptk. Idején keletkezett, és le is zárult jogviszony a régi Ptk.-t kell alkalmazni. Az új Ptk. idején kezdődő jogviszony Az új Ptk.-t kell alkalmazni. „Átnyúló” jogviszonyok Nem tartalmaz Ha a felek nem rendelkeznek róla a törvény mondja meg A felek az új Ptk. alá helyezhetik a jogviszonyt közös megegyezéssel, de nem válogathatnak a szabályok között egy jogviszonyon belül Viszont, mivel a Ptk. alapvetően diszpozitív, ha a régi szabályokat úgy alkalmazom, hogy azokat leírom a szerződésembe, így a régi Ptk. Szabályait tovább tudom alkalmazni

A továbbiak csak példák, nem kimerítő felsorolások! Nem tartalmaz

Személyek joga Cselekvőképességet nem lehet általános jelleggel korlátozni, csak az ügyek meghatározott csoportjára vonatkozóan. Az új szabályozás 17 életévtől engedi meg a korlátozást, a régi a 14. évtől tette ezt – a 14 és 17 év közöttiek sorsát rendezni kell: eszerint ezekre az új („enyhébb”) szabályok vonatkoznak. Ugyanígy: ha már eljárás folyik, az eljárási szakasznak megfelelően, vagy el kell utasítani a kérelmet, vagy másodfokon hatályon kívül kell helyezni, stb. és várni kell a fiatalkorú 17 éves koráig. Az új Ptk. a gondnokságot 5 évente felül kell bírálni. A régi alapján véglegesen megállapítottakat is 5 évente ezután felül kell vizsgálni. Nem vagyoni kártérítés – sérelemdíj. Mivel elválhat a jogsértés, és a vagyoni jellegű sérelem bekövetkezése, ezért a Ptké. azt rendeli, hogy a jogsértés időpontja a lényeges, elhúzódó jogsértés esetén pedig a megkezdés időpontja. (Azaz, nagyjából mindenképpen a régi Ptk.)

Jogi személyek: minden jogi személyre vonatkozó szabály Alapvető változás, hogy az egész könyv diszpozitív, azaz (bizonyos rendelkezéseitől) eltérést enged. Persze pl. a társasági formákat illetően nincsen lehetőség eltérni. – (más kérdés, hogy a jelenlegi űrlapos rendszerben hogyan lehet bejegyeztetni ezeket a kreatív, egyedi megoldásokat…) Amelyek a hatálybalépés napján épp bejegyzés alatt állnak, (válnak szét egyesülnek) azokat a március 14-én hatályos (régi) szabályok szerint kell bejegyezni. Az első létesítő okirat módosításakor kell hozzáigazítani a céget az új Ptk. szabályaihoz Aki épp megszűnőben van, (pl. felszámolás), azt nem érintik az új szabályok

Egyesület, alapítvány Egyesület, alapítvány: alapvetően egészen 2016. március 15-ig kitolta a megfelelést Két okból nem kell módosítani az alapszabályt: csak a kifejezések, illetve utalások, hivatkozások miatt: pl. a régi Ptk.-egyesületi szabályait hivatkozza az egyesület alapszabálya Nem tartalmaz

Gazdasági társaságok Első módosításkor kell hozzáigazítani a szabályokat az új Ptk.-hoz Végső határidő: a kkt.-knek és a bt.-knek 2015. március 1-jéig, a kft.-knek pedig 2016. március 1-jéig kell az új Ptk. rendelkezéseihez igazodni. Két okból nem kell módosítani az alapító okiratot (társasági szerződést): ha hivatkozásokat kellene javítani, vagy az ügyvezető szóhasználatot kellene kijavítani Ha csak a Ptk.-nak történő megfelelés miatt módosítanak, akkor az illetékmentes. A legfontosabb változás: legkésőbb 2016. március 15-ig fel kell emelni a kft. alaptőkéjét 3 millió forintra. Nem tartalmaz

Dologi jog A dologi jog, (tulajdon, használati jogok, haszonélvezet), nem változtak drámaian az új Ptk.-ban Ezek a jogviszonyok (pl. közös tulajdon) évtizedekig fennállnak. Ezért, ha velük kapcsolatban valamilyen jognyilatkozat születik, akkor azt már az új Ptk. szerint kell megtenni. (Pl. közös tulajdon használata, hasznosítása.) Speciális eset, kivétel: ha a szerződés megkötése a régi Ptk. idején történik, az átadás viszont az új alapján, (pl. ingatlan-adásvétel) akkor az egészre a régi szabályokat kell alkalmazni. Nem tartalmaz

Kötelmi jog, szerződések, kártérítési szabályok A régi Ptk. alatt keletkezett szerződések esetén a főszabály az, hogy arra a régi Ptk. szabályait kell alkalmazni. Ez igaz azokra a szerződésekre is, amelyekből más szerződések keletkeznek. (Pl. keretszerződés, előszerződés) Kártérítési jog: elválik egymástól a szerződésen kívül és a szerződésszegéssel okozott károkat Szerződésen kívül okozott károk: marad a régi felróhatósági szabály – a károkozás időpontja, illetve a károkozás megkezdésének időpontja számít Szerződésszegéssel okozott károk: új szabály van, mert nem a felróhatóság, hanem az ún. előreláthatósági szabály érvényesül (6:142. §) – a korábban megkötött szerződésekre tehát még a régis szabály fog vonatkozni. Nem tartalmaz

A 2013. évi CCLII. (salátatörvény) szabályai - válogatás Nagyrészt a terminológia, és a hivatkozási helyek miatti változásokat rögzíti. Több, mint 180 jogszabályt módosít. Azonban sajnos magát a még hatályba sem lépett Ptk.-t is módosítja, több, mint 100 helyen. Csak csemegézni tudunk a változtatások közül. Sok pontosítás és kiegészítés született az Rt. szabályainál 3:222 § : Rt. Saját részvényt csak az alaptőke 25%-ig lehet megszerezni – ezt a szabályt egészítették ki azzal, hogy a 25%-ba beleszámít a külföldi leánycég is. 3:272 §: Nyrt. Közgyűlési meghívóját közzé kell tenni, ÚJ, hogy a határozattervezetek és dokumentumok elérhetőségének helyét is. Ezen kívül is rengeteg, a közgyűléssel kapcsolatos pontosító szabály található itt. Rengeteg változás a kötelmi könyvben 6:106. § Vállalkozások közötti tisztességtelen szerződésekkel kapcsolatos közérdekű kereset. – A beszúrás konkrét „tisztességtelenségeket” is nevesít, mint pl. a 60 napnál hosszabb fizetési kikötés, vagy a késedelmi kamat kizárása 6:417 § A kezesség és a csődeljárás viszonya. Régi szöveg: ha a kezest nem tájékoztatták, szabadult a kötelemből. Új: nem szabadul, hanem kötelezettsége a csődegyezségben foglalt mértékre csökken. Nem tartalmaz

Összefoglalás Az új Ptk kifejezett kötelezettségeket (néhány kivételtől eltekintve, mint pl. alaptőke felemelésének kötelezettsége) nem ír elő: nincsen módosítási kényszer. De mivel egyes jogintézmények máshol vannak szabályozva, más lett esetleg a nevük is, és más lett a tartalmuk, célszerű a szerződéseket átnézni, és kijavítani. Attól, hogy az időbeli hatályososulást rendező szabályok kógensek, (azokat nem lehet kikerülni), a Ptk. rendelkezései még általában diszpozitívak: ha az új Ptk. megoldása számunkra nem előnyös, eltérhetünk tőle, de azt szerződésben kell megtennünk. Mivel már egy fél év eltelte után is 100 helyen kellett módosítani a jogszabályt, további módosítások várhatóak. Az átmenet kapcsán egészen bizonyosan lesznek olyan területek és esetek, amelyekre nem gondolt a jogalkotó. Ezek eldöntésénél a bíróságok az általános szabályokat fogják alkalmazni az egyedi esetekre. (Pl. azt a szabályt, hogy átnyúlóaknál a dologi jogviszonyoknál az új Ptk.-t, a kötelmieknél a régit kell alkalmazni.) Nem tartalmaz