Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, 2009. február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

A LEADER+ Pályáztatási feltételek. Kik pályázhatnak?  A pályázónak meg kell felelni a helyi szintű pályázati felhívásban rögzített jogosultsági kritériumoknak.
Fémkereskedelem szabályozása
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
1 Esélyegyenlőségi Terv a Paksi Atomerőmű Zrt-nél Készítette: Schwarcz Anita HUFO.
A projektek megvalósítása I.
Timesharing.
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
A személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
Az oktatási intézmények önkormányzati működésével kapcsolatos felvetések ( egy jegyző gondolatai, értelmezései és esetleges válaszai) Készítette: Molnárné.
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Önkormányzati vagyongazdálkodás Kundi Viktória PhD hallgató november 19.
Szabálysértési méltányossági kérelem
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
Mire való az Állami Számvevőszék? Miképp hasznosul az ÁSZ munkája? XXII. Vezérigazgatói Találkozó, Röjtökmuzsaj október 12. Domokos László előadása.
A helyi önkormányzatok vagyongazdálkodásának törvényességi problémái
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Díszkivilágítás árnyékában ( Budapest finanszírozási helyzete) Kardos Péter Közgazdász Vándorgyűlés 2009 Zalakaros.
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003 évi Phare program FIZETÉSI KÉRELMEK TIPIKUS HIBÁI Hayde Nóra, pénzügyi menedzser VÁTI Kht.
A munkavállalói FB tagság
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
A házon belüli beszerzések („In-house” beszerzés)
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
Bevezető a könyvvizsgáló-jelöltek részére december 04.
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
TÁMOP Közüzemi ivóvízellátás és szennyvízelvezetés Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
Fás szárú energetikai ültetvények telepítésének engedélyeztetése.
Mezőgazdasági vízszolgáltatási díj elszámolási lehetőségek a gyakorlatban Vízkárelhárítási Országos Konferencia május Miskolctapolca Orbán.
Új közbeszerzési szabályok július 1-től
AVIR – intézményi interfész február 18.. Mai program Célja – bemutassa az AVIR interfész tartalmát – véleményeket kapjunk a logikai felépítésről.
Fejér Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztály
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
1055 Budapest, Nagy Ignác utca 16. ▪ Tel.:  Társasági Törvény, 2006  Konkrét gyakorlati következmények Mit kellett már megtennünk? Mire,
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
Szakképzési hozzájárulás szabályainak évközi változásai, valamint a től hatályos módosulások.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
A múlt alacsony társadalmi mobilitás kis távolságú utazások helyváltoztatási eszközök alacsony kapacitása a nem saját használatú eszközök értékesítési.
Adóügyi aktualitások (Új jegyzői adatszolgáltatások, egészségügyi szolgáltatási járulék) Lukács György igazgató NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
A szakképzési hozzájárulás hatékony felhasználása Cséfalvay Ágnes.
J EGYZŐI ÉRTEKEZLET ÉHOT T ÖRVÉNYESSÉGI F ELÜGYELETI O SZTÁLY Pécs, február 29.
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
Az állami támogatások versenyszempontú ellenőrzése Magyarországon
A magyarországi nemzetiségek és támogatásuk rendszere
Projektfinanszírozás
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Rehabilitációs járadék,-hozzájárulás
2012. évi CXLVII. SZÁMÚ A KISADÓZÓ VÁLLALKOZÁSOK TÉTELES ADÓJÁRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY/KATA/ ÉVI VÁLTOZÁSAI Készítette :Szalainé Somogyi Valéria.
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
Közbeszerzési szabályok változása és
Pénzügy 1. oldal „Jó gyakorlatok” konferencia, „Fókuszban: az önkormányzati gazdasági társaságok.” Az önkormányzati vállalatirányítás Előadó Horváth Tamás.
A települések vagyongazdálkodása
Előadás másolata:

Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása

A felsőoktatási törvény változásai A felsőoktatási intézmények a törvényben olyan jogosítványokat kapnak, melyek a rugalmas vagyongazdálkodást segítik (pl.: a vagyonhasználat természetben való megfizetése).

a felsőoktatási intézmények által kezelt vagyon értékesítésekor az intézmény saját hatáskörben a Magyar Állam nevében eljárva végzi a lebonyolítást; az ellenértékre is a felsőoktatási intézmény jogosult amennyiben a bevételt fejlesztésre használja fel; az értékesítés valós piaci értéken történhet, az adott illetékes önkormányzat elővásárlási jogának kikötésével; a miniszter előzetes egyetértésével; a vagyonértékesítés előtt az MNV Zrt. értesíteni kell; A felsőoktatási intézmény által kezelt ingatlan értékesítésének folyamata I.

az MNV Zrt. 30 napon belül kifogást emelhet akkor, ha az ingatlanra korábbi bejelentés alapján más állami szerv, költségvetési szerv elhelyezése indokán igényt tart (ezt az ellenérték átvállalása mellett teheti meg); az értékesítést követően a szerződést meg kell küldeni az MNV Zrt-nek; amennyiben az értékesítés ellenértékének felhasználása meghatározott időpontig nem történik meg, akkor az összeget be kell fizetni az MNV Zrt-nek. A felsőoktatási intézmény által kezelt ingatlan értékesítésének folyamata II.

az állami vagyonról szóló törvény szerint a központi költségvetési szervek az általuk használt állami ingatlanvagyon után használati díjat fizetnek; a felsőoktatási intézmények e fizetési kötelezettség alól mentesülnek, ha az állami vagyon értékének megőrzését, felújítását természetben róják le; Vagyonhasználati díj megfizetése

Vagyonkezelői szerződések a felsőoktatási intézmények a vagyonhasználati díj fizetése helyett az állami vagyon használatának ellenértékeként a hároméves fenntartói megállapodásban meghatározott összeget köteles a vagyon állagának megóvására, karbantartására és felújítására fordítani; a fenti rendelkezésben előírt összeg megállapítása érdekében a fenntartói megállapodásokat március 31-ig kell felülvizsgálni.

A felsőoktatási intézmények tulajdonában lévő gazdasági társaságokat érintő változások Eltérően a központi költségvetési szervek jogállásáról szóló törvény rendelkezéseivel, a felsőoktatási intézmények által alapított gazdasági társaságok további gazdasági társaságokat hozhatnak létre.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!