Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mire való az Állami Számvevőszék? Miképp hasznosul az ÁSZ munkája? XXII. Vezérigazgatói Találkozó, Röjtökmuzsaj 2011. október 12. Domokos László előadása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mire való az Állami Számvevőszék? Miképp hasznosul az ÁSZ munkája? XXII. Vezérigazgatói Találkozó, Röjtökmuzsaj 2011. október 12. Domokos László előadása."— Előadás másolata:

1 Mire való az Állami Számvevőszék? Miképp hasznosul az ÁSZ munkája? XXII. Vezérigazgatói Találkozó, Röjtökmuzsaj 2011. október 12. Domokos László előadása

2 Az ÁSZ jogállása Az ÁSZ jogállását, hatáskörét és feladatait az Alaptörvény és az Állami Számvevőszékről szóló, 2011. évi LXVI. törvény határozza meg. Az Állami Számvevőszék az Országgyűlés legfőbb pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve. Általános hatáskörrel végzi a közpénzekkel és az állami és önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás ellenőrzését.

3 Az ÁSZ egy hivatal Az ÁSZ az ellenőrzési tapasztalatain alapuló megállapításaival, javaslataival, tanácsaival segíti az Országgyűlést, az ellenőrzött szervezetek munkáját és a jól irányított állam működését. A törvény a hivatali típusú számvevőszék modelljét fogadja el, tehát az ÁSZ kötelező érvényű határozatot, ítéletet nem hoz.

4 Az ÁSZ nem hatóság vagy bíróság Az ÁSZ az ellenőrzés során felmerülő bűncselekmény gyanúja esetén megállapításait az illetékes hatósággal haladéktalanul közli. Mivel az ÁSZ nem hoz ítéletet, így az Állami Számvevőszék jelentései, az abban foglalt megállapításai, következtetései bíróság vagy más hatóság előtt nem támadhatóak meg.

5 Miképp hasznosul a számvevőszéki munka? 1.Az ellenőrzött intézkedést hoz az ÁSZ jelentésének nyomán. 2.Az ÁSZ-jelentés ajánlásai beépülnek a törvényekbe, a jogszabályokba. 3.Az ellenőrzött gazdálkodása és működése megváltozik az ajánlások alapján. 4.A törvényalkotó felhasználja az ÁSZ jelentését és ajánlásait. 5.Az Állami Számvevőszék büntetőfeljelentést tesz a jelentés nyomán. 6.Az állampolgárok tájékoztatást kapnak az állampénzügyek és az államháztartás működéséről, az általuk befizetett adóforintok felhasználásáról, ami fontos feltétele a demokratikus berendezkedés stabilitásának és hatékony működésének.

6 Jogi intézkedés követi a jelentést Példák A sukorói ingatlancsere: az ÁSZ írta le először a földcsere ügylet aránytalanságát, és a Számvevőszék jelentését felhasználták a nyomozás során. A Moszkvai Kereskedelmi Székház ügyét az ÁSZ tárta fel, erre alapozva indultak meg az eljárások. Ajka ellenőrzése nyomán a közbeszerzési döntőbizottsághoz fordult az ÁSZ, aminek folyományaként a városnak 1 millió forintot kellett fizetnie.

7 A jelentés ajánlásai beépülnek a törvényekbe, a jogszabályokba Példa Az ÁSZ javaslatai maradéktalanul beépültek a 2011 szeptemberében elfogadott új katasztrófavédelmi törvénybe Következmények: egységes fogalomhasználat, összefésült ágazati szabályok, felülvizsgálat hatáskörök, katasztrófavédelmi célelőirányzat és bírság

8 Megváltozik az ellenőrzött gazdálkodása és működése Példák A TV-székház kedvezőtlen szerződéseit az ÁSZ javaslatait is figyelembe véve módosítják, a TV-székházat a tervek szerint visszavásárolják. A Zala Megyei Önkormányzat elfogadta az ÁSZ ellenőrzése kapcsán készült cselekvési tervét, amelynek célja a megye anyagi helyzetének rendezése. „Legjobb gyakorlatok” szemináriumsorozat a követendő példák összegyűjtésével és megosztásával segíti elő a legjobb gazdálkodási modellek elterjedését.

9 Az ÁSZ-jelentést felhasználja a törvényalkotó Példa A sarkalatos törvények előkészítésével kapcsolatban „Átláthatóság és elszámoltathatóság a sarkalatos törvényekben” konferenciasorozatot rendezünk. A konferenciasorozat első rendezvénye költségvetésről és a Költségvetési Tanácsról szólt. A második a pártok gazdálkodásáról és a kampány finanszírozásáról, a harmadik a vagyonról.

10 Az ÁSZ büntetőfeljelentést tesz A nemzeti LEADER központ és Közraktárak Projekt PPP (CET) konstrukcióban történő megvalósítása kapcsán feljelentés. Az ÁSZ évente jelezte az állami vagyonleltárral kapcsolatos hiányosságokat, és felhívta az ügyészség figyelmét is erre, az ügyészség ezt feljelentésnek vette. Az Everest rendszert leállították, a régi rendszerre álltak vissza.

11 Az állampolgárok tájékoztatást kapnak adóforintjaik felhasználásáról Februárban hírportált indítottunk. Napi 2-3 hírt adunk ki.

12 Új törvény, új időszámítás A jelentéseinek jobb hasznosulása érdekében a törvényalkotó 2011-ben többletjogosítványokat adott a Számvevőszéknek. A 1989-es törvényből épp azok a garanciális elemek hiányoztak. Az ellenőrzöttek jogi következmények nélkül tagadhatták meg az együttműködést, hagyhatták figyelmen kívül a jelentésekben megfogalmazott javaslatokat. Az új törvény elfogadása új időszámítás kezdetét jelenti: konkrét cselekvést előíró rendelkezések, szoros határidők.


Letölteni ppt "Mire való az Állami Számvevőszék? Miképp hasznosul az ÁSZ munkája? XXII. Vezérigazgatói Találkozó, Röjtökmuzsaj 2011. október 12. Domokos László előadása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések