Szervátültetés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
14. Tétel.
Pszichiátriai betegek gyógykezelése
Mentorszülők – mentőszülők autizmusban
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
Új Esély munkakonferencia október 13. Braun József.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
IDEGRENDSZER.
Agyhalál, szervdonáció és szervátültetés
Az idegrendszer vegetatív működése
NONINVAZÍV ESZKÖZÖK 2. szabály3. szabály Elvezetés vagy tárolás eset- leges adago- láshoz Vér, testfolyadékok, más, infúzió célját szolgáló folyadékok.
Az emberi test felépítése
Nem számít!. Nem számít! A jó sorrend a konzultációkhoz: 1. Vágyak. 2. Problémák. 3. A félelmek eltávolítása átbeszéléssel! 4. Következő havi terv.
Az idegrendszer felépítése és működése
A művi meddővététel bioetikai megítélése
Legfontosabb törvényeink
Különös tekintettel a gyógyszerekre
Legfontosabb törvényeink
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Etikai alapelvek az ápolásban
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
Előnyök és alkalmazási területek
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Százalékszámítás.
Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Budapest
Helytelen testtartás.
Az egységes egész.
Az idegrendszer vegetatív működése
Készítette: Forgács Gergely
Álláshirdetés, pályázat
Az öregkor.
Az idegrendszer vegetatív működése
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Mediátor képzés Kártérítés.
ADATVÉDELMI OKTATÁS
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI
AGYHALÁLRÓL, SZERVADOMÁNYOZÁSRÓL ÉS SZERVÁTÜLTETÉSRŐL
Valami ilyesminek? vagy … Ilyennek? Esetleg ilyennek?
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
ALS FELNŐTT ALAPSZINTŰ REANIMÁCIÓ gyakorlati oktatás Meixner Katalin
Az egységes egész.
Halottvizsgálat jogi szabályozása
A munkaviszony megszüntetése
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
TENNIVALÓK VÉSZHELYZETBEN
Reanimatio (újraélesztés)
Az adatvédelem szabályozása
Új Esély munkakonferencia Július 28. Zöld Kakas Líceum Braun József.
Orvosi kifejezések a köznyelvben Izsó Szilvia FOK III/
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
Alapismeretek a szervátültetésről
AZ EGYHÁZAK A SZERVÁTÜLTETÉSRŐL
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
AGYHALÁLRÓL, SZERVADOMÁNYOZÁSRÓL ÉS SZERVÁTÜLTETÉSRŐL
Háziorvosok/házi gyermekorvosok jelentési rendszere
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
ABCDE-gyorsvizsgálat kritikus állapot esetére
AGYHALÁLRÓL, SZERVADOMÁNYOZÁSRÓL ÉS SZERVÁTÜLTETÉSRŐL
ABCDE-gyorsvizsgálat kritikus állapot esetére
Az idegrendszer vegetatív működése
AGYHALÁLRÓL, SZERVADOMÁNYOZÁSRÓL ÉS SZERVÁTÜLTETÉSRŐL
Előadás másolata:

Szervátültetés

A szervátültetés klinikai gyakorlata 30 évre nyúlik vissza. Az ápolónőnek meg kell tanulnia, hogy milyen tájékoztatást adjon a szerv megszerzésével vagy adományozásával kapcs.-banha a beteg v. hozzátartozó kérdez. Az 1997.CLIV. Tv. rendelkezik a szerv- és szövetátültetés esetében alkalmazandó szabályokról.

Alapfogalmak Szövet: az emberi test bármely része, ide nem értve: - a spermiumot és a petesejtet. - embriót és magzatot - a vért és véralkotórészt Szerv: az emberi test olyan része, amely szövetek meghatározott szerkezetű egysége és amelyet – egészben történő eltávolítása esetén –a szervezet nem képes regenerálni.

Szerv és szövetátültetés: szerv és szövet eltávolítása emberi testből valamint annak más élő személy testébe történő átültetése Donor: az a személy aki szervet, szövetet adományoz más személybe való átültetés céljából, ill. akinek testéből halál után szervet vagy szövetet távolítanak el más személy testébe történő átültetés céljából.

Recipiens: az a szem. akinek a testébe más szem-ből eltávolított szervet, illetve szövetet ültetnek át gyógykezelés céljából. Agyhalál: az agy. Beleértve az agytörzset is, működésének teljes v. visszafordíthatatlan megszűnése. Halál: amikor a légzés, a keringés és az agy működése teljes megszűnése miatt a szervezet visszafordíthatatlan felbomlása megindul.

Szerv megszerzése A szerv adományozója lehet Elő Halott Sok etikai probléma. Későbbi szükségszerűség Érzelmi kapcs.(szülő, gyerk) Szervkereskedés

A szerv adományozása önkéntes legyen Ingyenes Az élő donorból való szervátültetés a következő etikai megfontolásokat követeli meg: A szerv adományozása önkéntes legyen Ingyenes A tájékozott beleegyezés elnyerésénél különös gonddal kell eljárni. Fel kell készülni, hogy az adományozó visszaléphet.

A cselekedet jogi oldalát a közjegyző előtt tett nyilatkozat biztosítja. ˝Élő Donor Bizottság˝ tagjai: a bizottság tagja nem lehet olyan szem. aki az átültetésben részt vesz.

Etikai problémák: Emocionálisan zaklatott szülő v. hozzátartozó Az átültetés kockázata Az eredményességet jelentő jó állapotú szerv megszerzése stb.

Szerv megszerzése a halottól ˝Opting out˝ tiltakozás hiányában a feltételezett beleegyezés értelmében az alkalmas testből bármikor nyerhető szerv, kivéve, ha erről a páciens életében másként rendelkezett. Előnyesok szerv. ˝Opting in˝ törvény által meghatározott módom, még életében nyilatkozik, mi legyen a testével.donorkártya kevesen teszik meg. A szervadományozó szem. nem fedhető fel

Az agyhalál A halottból való szervkivétel feltétele az agyhalál megállapítása. Az agyhalál kritériumai: Teljes érzéktelenség és válasznélküliség külső és belső ingerekre. Spontán mozgások v. légzés hiánya(min.1óra) Mindennemű reflex hiánya Lapos EEG-hullám (min.10p.)

Mit értünk halál alatt? Régen szívmegállást Ma agyhalált Egyesek az agytörzs szerepét hangsúlyozás Mások agykéreg működését vizsgálják Matkó Idaaz agytörzsi funkciók irreverzibils megszűnése az agynak, mint egésznek a halált jelenti. Ez nem feltétlenül egyenértékű az agy minden sejtjének közvetlen pusztulásával.

Angol orvosi irodalom  agytörzsi halál kifejezést használja Európai felfogás  teljes agyhalált fogadja el.

- hőháztatrtás stabilizálá Agyhalott páciens különleges megterhelést ró az ápolónőre! TÖRTÉNET Fontos: - haemodynamika egyensúly fenntartása - oxigenizáció - folyadék és sóháztartás egyensúly - hőháztatrtás stabilizálá - gyógyszer adás, és monitorozás

Szervbeültetés Megkeressék a legnagyobb sikert jelentő helyzetet a betegnek. TÖRTÉNET

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET