Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mentorszülők – mentőszülők autizmusban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mentorszülők – mentőszülők autizmusban"— Előadás másolata:

1 Mentorszülők – mentőszülők autizmusban
Mit tehet a szülő, ha gyermeke autista?

2 Miről lesz szó? Mit jelent a mentor kifejezés? Ki a mentorszülő?
Hogyan segít a szülőtársaknak? Mentorszülő hálózatokról Miért lettem mentorszülő?

3 Hogyan született az ötlet?
Magyarországon már évek óta működik a Down-dada szolgálat. A Down szindrómás gyereket nevelő anyukák nyújtanak segítséget sorstársaiknak. Jó tapasztalatokkal rendelkeznek. Ennek mintájára alkották meg a mentorszülőség fogalmát az autizmusban érintett családokért. Az első képzésen 16 autista gyereket nevelő szülő vett részt, velük indult a mentorszülő-hálózat 2010 őszén.

4 Mentor A név görög eredetű: Mentor volt Odüsszeusz barátja és tanácsadója Tanácsadó szakember, aki fiatalabb, pályáját kezdő személyt segít véleményével. Átvitt értelemben: Atyai jóbarát, aki pártfogol egy fiatalabb közeli ismerőst, rokont.

5 A mentorszülő ... olyan szülő, akik maga is autizmussal élő gyermeket nevel és önkéntesen, ingyenesen nyújt sorstársi segítséget a hozzá fordulók számára autizmushoz kapcsolódó kérdésekben. A mentorszülői munka megkezdésének előfeltétele az „autimentor” képzésen való részvétel.

6 A mentorszülő... továbbra is szülő marad, a képzettsége elsősorban a segítő kapcsolat kialakítására teszi alkalmassá. nem lesz sem pszichológus, sem gyógypedagógus, sem diagnoszta, sem autizmus-szakértő. munkáját önállóan, szervezetektől függetlenül, az Etikai Kódexnek megfelelően végzi. Az autizmus szakmai protokoll ajánlásait veszi alapul.

7 Hogyan segít? meghallgatja az őt megkeresők problémáit,
megosztja saját tapasztalatait, információt nyújt (intézményekről, szervezetekről, fejlesztő módszerekről, támogatásokról, kedvezményekről, szakirodalomról, stb.) szükség esetén szakemberhez, szervezethez, intézményekhez irányítja a tanácsot kérőt.

8 Hogyan segít? személyes találkozáskor telefonon e-mailen
blogon: autimentor.blogspot.com Ezért neve és elérhetősége nyilvános, interneten hozzáférhető: Mentorszülők menüpont

9 Mentorszülő-hálózat 2010 óta többször volt autimentor képzés. A képzés után továbbra is kapcsolatban maradnak egymással és az érdekvédelmi szervezettel, ez a mentorszülők hálózata. 2012-ben Erdélyben is volt ilyen képzés, a erdélyi hálózathoz 12 mentorszülő tartozik. Az erdélyi érdekvédelmi szervezet, a csíkszeredai AUTHELP egyesület, szintén kapcsolatban van a magyar AOSZ-szal, amely a teljes hálózatot koordinálja.

10 Erdélyi mentorszülő-hálózat
Fenntartási keretek: Szakmai vezető: klinikai pszichológus Esetmegbeszélések Családok látogatása Mentorált esetek Adminisztráció Mindez pályázati úton, a Hargita megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság támogatásával zajlik.

11 Erdélyi mentorszülő-képzésen...

12 Kinövi a gyermek? A választ Theo Peeters autizmus szakértő előadásából vettem: Kinőni nem lehet, de „belenőni” igen. Szülő számára járható út: belenőni az autizmus világába és felnevelni a különleges gyermeket.

13 Szeretettel várjuk az érdeklődő szülők jelentkezését


Letölteni ppt "Mentorszülők – mentőszülők autizmusban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések