Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alapismeretek a szervátültetésről

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alapismeretek a szervátültetésről"— Előadás másolata:

1 Alapismeretek a szervátültetésről

2 Alapfogalmak Transzplantáció = Szervátültetés
Definíció: Egy adott szövetet vagy szervet az eredeti helyéről eltávolítunk és életképességének megőrzése mellett, vagy a szervezet más helyére vagy egy másik szervezetbe helyezzük át, műtéti úton. Azt a szervezetet, egyént, amelyből a szövet vagy szerv eltávolítása történik, DONORnak nevezzük (donatio=adományozás), akibe az átültetés történik, az a RECIPIENS (recipe=befogadni).

3 Milyen szervek ültethetők át?
Szív Vese Máj Tüdő Hasnyálmirigy

4 Hogy néznek ki ezek a szervek a valóságban?

5 A donor Az átültetett szerv származhat élő donorból
(vese, hasnyálmirigy-, máj-szegment, tüdőlebeny), A beteggel bizonyíthatóan erős érzelmi és/vagy családi kötelékben álló személy lehet élő donor. vagy az agyhalál állapotában lévő cadaverből (szív, máj,vese, tüdő, hasnyálmirigy).

6 Agyhalál Az agyhalál NEM ugyanaz, mint a KÓMA!
A leszakított virág példája - ha leszakítjuk, szép még, de biztosan meghal. Ha vízbe tesszük lelassítjuk a folyamatot, de az elhalás visszafordíthatatlan. Az agy működésének teljes és visszafordíthatatlan megszűnése. Az agyfunkciók, mint például a fájdalomérzékelés, a gondolkodás, a légzés irányítása, az anyagcsere-folyamatok szabályozása, vérellátás végérvényesen elvesznek. A szervezet alapfunkcióit, és a transzplantálható szerveket - gépekkel még működésben lehet tartani.

7 Egy cadaver (agyhalott) szervdonor akár 6 ember életét is megmentheti.
Bár mindannyian meghalunk, de az agyhalál esélye igen kicsi a halálokok között. Agyhalottá válhatnak a súlyosan fejsérült betegek (pl: motorbaleset), vagy cardiovasculáris (keringési) betegségek áldozatai (30-70%) Néhány példa a hírekből: kisfiú, akire rádőlt a focikapu, szánkóbalesetben meghalt kisfiú – mindkét esetben 5-5 gyermek életét mentették meg az átültetett szervek

8 A szervkivétel törvényi háttere
Mi a szabályozás Amerikában? (Vészhelyzet, Grace klinika, Doktor donor) Ezzel szemben Magyarországon: Feltételes beleegyezés elve „Halottból szerv, illetve szövet eltávolítására átültetés céljából akkor kerülhet sor, ha az elhunyt életében ez ellen nem tett tiltakozó nyilatkozatot” (Idézet az Egészségügyi Törvényből) (Kiv.: kiskorúak – törvényes képviselő beleegyezése szükséges) Az agyhalált egy háromtagú orvosi bizottság állapíthatja meg.

9 A szervátültetés menete
Az agyhalált vizsgáló bizottság kimondja az agyhalált Közben az Országos Szervkoordinációs Iroda előkészíti és koordinálja a szervkivételt Felkészül a szervkivevő orvos csapat és felkészül a szervet beültető orvos team Riadóztatják a várólistáról, egyezőség alapján kiválasztott potenciális recipienseket és előkészítik őket a műtétre

10 A szervátültetés folyamata egy rendkívül összehangolt munkát igényel, hiszen
a vesét 36 órán belül a májat 10 órán belül a szívet 5 órán belül a tüdőt 4 órán belül BE KELL ÜLTETNI!

11 A transzplantáció után
A transzplantáció akkor indokolt, ha valamely szerv betegség, vagy sérülés miatt elvesztette működőképességét vagy életfontos funkcióját. Sok embernek a szervátültetés az egyetlen esély! Bár vannak állapotfenntartó kezelések – mi az a dialízis?

12 Az addig súlyosan beteg emberek szervátültetés után
teljes, jó minőségű életet élhetnek! Néhány szabályt be kell tartaniuk: gyógyszerszedés, kontrollvizsgálatok Mit jelent az, hogy kilökődés?

13 – szervhiány van! A várólistákon több, mint kétszer annyian
várnak szervre, mint ahány átültetés van egy évben – szervhiány van! 2016 évi adatok Megvalósult szervkivételi riadók száma: 182 Veseátültetések száma (halott donorból): 309 Veseátültetések száma (élő donorból) 34 Májátültetések száma: 81 Kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetések száma: 6 Szívátültetések száma: 58 Tüdőátültetések száma: 17

14 Alapítványunk feladata
A szervátültetett gyermekek testi-, lelki rehabilitációja Az ismeretterjesztés – minden embernek tudnia kell a transzplantáció jelentését és jelentőségét! A donorszám emelése – a donorjelentés aktivizálása, hiszen donor nélkül nincs transzplantáció!

15 A szervátültetés életet ment!
Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Alapismeretek a szervátültetésről"

Hasonló előadás


Google Hirdetések