6. előadás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szervezetfejlesztési Program
Advertisements

A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
Bérezés és ösztönzés a szervezetekben
ÉRDEKKÉPVISELETI TÁJÉKOZTATÓ Simon Csilla humán stratégiai és módszertani osztályvezető január 17.
7. Tétel Ahhoz, hogy szalonja teljes körű szolgáltatást nyújtson, szüksége van további szépségápolással foglalkozó szakemberre (fodrász, kozmetikus, masszőr.
Rendkívüli munkavégzés Ügyelet és készenlét
Külföldi módszerek? Mi az amit figyelembe kell vennünk: Hagyományaink, Céljaink. Cégünk összetétele, nagysága.
Social label – társadalmilag felelős munkáltató minősítés Garadnay Tea
Strictly confidential Templates English version 11/
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
 a legszükségesebb garanciális szabályokat tartalmazza  tág teret ad az egyéni és kollektív alkunak  egyszerűbb szabályozásokat foglal magában.
1 5. ELŐADÁS. 2 Munkakör-értékelés 3 A munkakör-értékelés szisztematikus folyamat. Célja a munkakörök relatív értékének meghatáro- zása adott szervezet.
1 6. előadás. 2 Ösztönzés menedzsment II. Money,money,money moooooneeeeeey.
A pedagógusok munkájának értékelése 1 Teljesítményértékelés vagy amit akartok…? Dilemmák, tabuk, lehetőségek…
Kompenzáció, javadalmazás, ösztönzésmenedzsment
6. előadás.
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Ösztönzésmenedzsment
Ösztönzésmenedzsment
Szervezet Szervezet: személyek és csoportok valamilyen célra történő egyesítése, ahol mindenkinek meghatározott feladata és felelőssége van, mellyel hozzájárul.
Ösztönzésmenedzsment Korén Andrea március 31.
Karrier és tudásmenedzsment a VIP Humánpolitikai Rendszerben
Teljesítményértékelés a VIP Humánpolitikai Rendszerben
Péczeli Katalin előadása
Munkaerő, foglalkoztatás
Kapacitások mérése.
Közszolgálati jog Díjazás a közszolgálatban 10. előadás 2013
A fejlesztő értékelés.
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
Egészségügyi finanszírozás
EMBERI ERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS A TURISZTIKAI VÁLLALATOKBAN
1 MER ellenőrzés ek egységes értelmezése Budapest, szeptember 5. Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bérezés, juttatások, ösztönzés
Tanuló szervezet.
Ösztönzésmenedzsment Ösztönzés, bérezés, juttatások
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
Emberi Erőforrás Menedzsment Munkakör-értékelés EEM.4.
Új Munka Törvénykönyve: új lehetőségek a munkaügyi működésben
Cafeteria 2011 Dr. Orbán Ildikó.
Munkaszervezés Az emberi tevékenységek megszervezése vállalati szinten
2010. December Dudás Katalin
Az Európai Unió más tagállamába kiküldött munkavállalók társadalombiztosítási jogállása, közteher-fizetési kötelezettség Széll Zoltánné előadása.
1 5. ELŐADÁS. 2 Munkakör-értékelés 3 A munkakör-értékelés szisztematikus folyamat. Célja a munkakörök relatív értékének meghatáro- zása adott szervezet.
Vállalatgazdaságtan II. – HR 5. Bérezés, ösztönzés
A MUNKAKÖRI LEÍRÁS.
7. előadás. Részben ismétlés !!!!!!!!!!!!! I. Időbér rendszerek 1)Besorolási és tarifa rendszerek 2)Szenioritáson alapuló bérrendszer 3)Kompetencia alapú.
5. ELŐADÁS. Munkakör-értékelés A munkakör-értékelés szisztematikus folyamat. Célja a munkakörök relatív értékének meghatáro- zása adott szervezet keretei.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bérezés, juttatások, ösztönzés Dr. Gyökér Irén BME MBA képzés 2005 ősz.
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
Munkajogi ismeretek.
Célja A minősítés célja a közalkalmazott munkaköri feladatai ellátásának megítélése, az ezt befolyásoló ismeretek, képességek, személyi tulajdonságok.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
Keresetek,munkabér és juttatások. Előző gyakorlat folytatása A három mintakérdés… „Mond Te kit választanál?” Munkaszerződés Pontozás.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Bérezés, ösztönzés Emberierőforrás-menedzsment.
Met. módosítás július 01..
MagneB6 – a stressz vizsgálata egy multinacionális vállalatnál
BME Részidős Mesterképzés 2015 tavasz
Minőségfejlesztési munkacsoport KPSZTI Április 17-
Készítette: Farkasné Veres Edina
Bérrendszerrel kapcsolatos kihívások
Kompenzációs és javadalmazási rendszerek
Bérrendszerrel kapcsolatos kihívások
Kompenzációs és javadalmazási rendszerek
Hajnal Gabriella szakmai elnökhelyettes
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
A munka díjazása.
A teljesítménymenedzsment stratégiai kérdései
Közalkalmazottak besorolása, illetménye, pedagógusokra vonatkozó új munkajogi szabályok, előmeneteli rendszer.
Előadás másolata:

6. előadás

Ösztönzés menedzsment II.

Az egyéni munkabér a következő elemekből épül fel: Alapbér Törzsbér Pótlék Prémium Jutalom ( bónusz ) Kiegészítő fizetés Egyéb bér

Az egyéni ösztönzés eszközei: Az időbér-rendszerek Teljesítménybér-rendszerek A Különleges státuszt betöltők ösztönzése

Időbér rendszerekről általában I. A javadalmazást a munkavégzés időtartama alapján határozzák meg. Időegységre ( óra, nap, hét, hónap ) vetített bér A munkabér nagyságát a besorolás szerinti időbér és a ledolgozott munkaidő szorzata határozza meg.

Időbér rendszerek II. Előnye: Egyszerű Könnyen kiszámítható Stabil ( a dolgozó biztonsággal számíthat a bérre) A cégnek is egyszerű kalkulációs költség ( kvázi fix költség )

Időbér rendszerek III. Hátránya: Önmagában nem tartalmaz semmilyen teljesítmény követelményt A letöltött munkaidőn kívül nincs automatikus kapcsolat a teljesítmény és a bér között A teljesítmény a szervezeti követelményrendszeren + a munkakultúrán + az egyéni hozzáálláson múlik

Időbér rendszerek IV. Hol alkalmazzák az időbért? Ahol a végzett munka nem mérhető, vagy a mérés pontatlan vagy túl költséges Ahol a feladat változó, ingadozik a leterhelés Ahoz az elvégzendő feladat bonyolult, nagy felelősséget igényel, a teljesítmény ösztönzés minőségi-gazdasági oldalról jelentős veszteséggel járhat A dolgozó saját tevékenységével a teljesítményt nem tudja érdemben befolyásolni A dolgozónak egy adott meghatározott feladatot kell elvégezni, sem többet sem kevesebbet.

Időbér rendszerek V. Az időbér rendszereken belül megkülönböztetünk: Besorolási és tarifa rendszerek Szenioritáson alapuló bérrendszer Kompetencia alapú bérrendszer A munkakör értékelésen alapuló bérrendszer Teljesítmény szerinti differenciálás

Időbér rendszerek VI. A besorolási és tarifa rendszerek 1.1 A munkaköröket vagy munkavállalókat osztályokba sorolják 1.2. A besorolási és tarifarendszer meghatározza: - a munkakörök minősítésének szabályait - az egyes besorolási kategóriákhoz tartozó bértételek nagyságát, egymáshoz viszonyított arányát

Időbér rendszerek VII. Mi a besorolási rendszer? Mit jelent a tarifarendszer?

2. Szenioritáson alapuló bérrendszer Az előzőekben besorolt kategórákat ( vezető, termelés irányító, munkatárs stb. ) a) tovább bonthatók:idősávokra, amelyek a szolgálati idő nagyságától függenek b) előnye: a kiszámítható előmenetel, könnyű adminisztrálni, ellenőrizni c) hátránya: egy input tényezőből indul ki.

3.Kompetencia alapú bérrendszer - input orientált - az alapbér nagyságának fokozatait a munkavégzéshez szükséges kompetenciákhoz köti. - a szükséges kompetenciák alapján az egyes munkakörök ( besorolások ) különböző sávokba oszthatók. - minden kompetencia sáv széles fizetési határok között mozog.

4. A munkakör értékelésen alapuló bérrendszer - alapja a munkakör – értékelés, aminek a segítségével besorolási kategóriákat alakítunk ki - ehhez rangsort rendelünk ( vállalati értékesség ) - a tarifák lehetnek alsó-felső korlátosak - az egyes kategóriák között lehetnek átfedések

5. Teljesítmény szerinti differenciálás I. - a korábbi bérrendszerek nem értékelik a tényleges teljesítményt, ezért van erre szükség - ez egy kiegészítő mechanizmus, amely az alapvető elvárástól való eltérést értékeli tehát magasabb teljesítményre ösztönöz

5. Teljesítmény szerinti differenciálás II. Típusai: a) besorolási kategórián belüli differenciált bérmeghatározás b) változó mértékű béremelés c) prémium, bónusz d) javaslati rendszerek