Bevezetés a földrajzba 1. Mezősi Gábor. Bevezetés a földrajzba 1.1 „As a young man, my fondest dream was to become a geographer. However, … I thought.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS MINTAPROJEKTEK A klímaváltozás A légkör összetevői, hőtágulás, atomenergia Radnóti Katalin ELTE TTK Fizikai Intézet
Advertisements

Történeti episztemológia
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
2007. március 22.DE TEK TTK Földtudományi BSc - szakirányválasztás Március óra I. terem Szakirány választás rendje a Földtudományi BSc szakon.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Természettudományi kkk-k Erostyák J. (PTE) – Kiss F. (NYF) – Mezősi G. (SZTE) – Varga Zs. (SZTE)
Szabó Pál ELTE TTK Regionális Tudományi Tanszék Budapest.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
ELTE BOLYGÓTUDOMÁNYI NAP Az ELTE Planetológiai Műhely bemutatása Sik András ELTE Természetföldrajzi Tanszék A program az ELTE jubileumi rendezvény-sorozatának.
Földrajz BSc Földrajz tanári MSc Geográfus MSc
375 éves az Egyetem „A természettudományos oktatás és kutatás jelene és jövője” Környezetünk jelene és jövője március 25.
ELTE GIS MeetUp 2011 Budapest, április 15..
A társadalmi tértudományok alapjai (Bepillantás egy előadásba)
A SZOCIÁLGEOGRÁFIA iii. módszertan Escher, M. C.: Hand with Reflecting Globe, 1935.
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
Hogyan értékelhető a tájváltozás?
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
A HUNAGI lehetséges szerepvállalása a térinformatikai oktatás terén Térinformatikai Konferencia és Szakkiállítás „ Az elmélet és gyakorlat találkozása”
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
A NEMZETGAZDASÁGOK VILÁGGAZDASÁGI SZEREPKÖRÉNEK VÁLTOZÁSA
Készítette: Kálna Gabriella
A társadalmi változások elmélete
Környezetértékelési módszerek
SZEKTOR EMISSZIÓ ÁLLAPOT HATÁS Ipar VOC Felszíni ózon Mezőgazd. termés Közlekedés Energia termelés Háztartás Mezőgazd. NO x NH 3 PM SO 2 PM koncentráció.
A környezetállapot-értékelés módszertana Dr. Bulla Miklós Baja, április 26. Széchenyi István Egyetem, Környezetmérnöki Tanszék.
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
Dr. Csapó János Egyetemi tanársegéd PTE-TTK-FI Turizmus Tanszék
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Informatikai Nyílt Nap Mi a térinformatika? Angol elnevezés: Geographic Information Systems (GIS) Röviden: Digitális térképek összekapcsolása adatokhoz.
IPARÁGAK VÁLTOZÁSA : HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS EVOLUCIONISTA SZEMSZÖGBŐL Bajmócy Zoltán egyetemi adjunktus Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar.
A regionális innovációs rendszer, mint komplex rendszer Elekes Zoltán – Bajmócy Zoltán Phd-hallgató egyetemi docens Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi.
Az ellátási láncok biztonsága
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Földrajzi burok: az egymással kölcsönhatásban álló
A katasztrófavédelem tudományos megközelítése és multidiszciplináris jellege Szépvölgyi János MTA Kémiai Kutatóközpont, Anyag- és Környezetkémiai Intézet.
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
MI A TUDOMÁNY?. 1.A világegyetem és saját magunk megismerésének egyik legfontosabb útját, a tudományos kutatást mint folyamatot, cselekvést, és társadalmi.
6. téma A környezettudomány a tudományok rendszerében
7. téma A környezettudományi kutatások rendszere, sajátosságai, hazai intézményei, azok tevékenysége.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Térképészet és térinformatika
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Az ELTE-TTK BSc szakjai, szakirányai, tervezett mesterszakok
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Általános társadalomföldrajz – bevezető gondolatok
Kutatásmódszertani dilemmák
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Földrajzoktatás a Debreceni Egyetemen és jogelődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1990-től napjainkig Kerényi Attila Debrecen november 14.
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
Térinformatika Domján Ádám.
Környezettudomány MSc – Meteorológus MSc
Eötvös Loránd Tudományegyetem
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Általános társadalomföldrajz – bevezető gondolatok
Környezettudomány MSc – Meteorológus MSc
1. A TERMÉSZET- FÖLDRAJZ TÁRGYA ÉS FELOSZTÁSA.
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Előadás másolata:

Bevezetés a földrajzba 1. Mezősi Gábor

Bevezetés a földrajzba 1.1 „As a young man, my fondest dream was to become a geographer. However, … I thought deeply about the matter and concluded it was too difficult a subject. With some reluctance I turned to physics as substitute.” Albert Einstein

Bevezetés a földrajzba 1.2 Mi a földrajz? „Amit a földrajzosok csinálnak”. De kik a földrajzosok. És mit csinálnak? Sok arca van. 1.vélemény --- tények (városok népessége, helynevek, Afrika államai, Mi a leg...) 2. vélemény --- térkép (geodéták) 3. vélemény --- útikönyv (útleírás, könyvtár, Kiss-féle felmérés) És a valóságban - emberek, helyek, környezetek és kapcsolataik

Bevezetés a földrajzba A földrajznak az a tér, ami a történelemnek az idő. (Azért az idő, a változás elemzése legalább olyan fontos!!!) -A hely tudománya, elméleti összekötetést biztosít a kulturális és természeti (környezeti) terek között. A valós helyek működésének megértése. A társadalom milyen kapcsolatban van a környezetével. -Nem akármilyen „hely” értelmezés – a kezdők földrajza a hely-név földrajz (Nem a topográfia a földrajz, mint tudomány.) -Térbeli gondolkodás – EZ LESZ a sajátod, amihez leginkább a geográfus ért (Miért és hol csinálják az emberek, amit csinálnak.)

Kinek mit jelent az, hogy geográfia? A „földrajz” és a „geográfia” az Interneten Geography: Földrajz:

Miként tudok majd dolgozni? AAG honlap alapján 1.Térképészet (pl. digitális térképszerkesztő), GIS, RS elemző 2. Társadalomföldrajz – terület- és településfejlesztő 3. Gazdaságföldrajz – pl. piactervező (geomarketing), ingatlanbecslő, közlekedéstervező/menedzser 4. Környezettudomány – pl. környezetmenedzser 5. Természeti földrajz / földtudomány– pl. talaj, vízrajzi szakértő, geomorfológus 6. Oktatás 7. Regionális földrajz – pl. travel agent

A karrier szempontjából

Bevezetés a földrajzba A földrajz világai és kérdései – sok arca van Hogyan változott tartalma idővel? - sok változás a szemléletben Újra tagolódásban van Új szemlélet, új technika Vermeer 1686 A geográfus World Wind Google Earth 3D

A kurzus tartalma A földrajzi gondolat háttér Mit csinálnak a földrajzosok? Módszerek Hogyan gondol- koznak a földrajzosok? elméletek Miért így gondolkoznak? gyakorlat Mi a földrajz? (12.) Megfigyelés – adat, adatgyűjtés (5.) Tér, ciklus, rendszer (6.) Társadalom és környezet (4b.) Történet (3.)Megjelenítés - térkép, modellezés (5.) Skála térben és időben, méretarány (6.) Alkalmazások A Föld felszíne, változások, tájak és az emberi hatások (4a.) Analízis – GIS, RS (5.) Karrierlehetőségek és munkaerő piac (munkapiac)

Bevezetés a földrajzba A "HIVATALOS" definíció földrajz, geográfia: a szilárd kéreg, a víz és a levegő élettel átszőtt érintkezési terében a természeti és társadalmi folyamatok hatására, illetve kölcsönhatására kialakult és tovább formálódó georendszerek fejlődésével, változásaival, térbeli elrendeződésük törvényszerűségeinek feltárásával foglalkozó tudományszak. A földrajz egyidejűleg természet- és társadalomtudomány is, mert tárgya, a földrajzi környezet olyan sajátos tértípus, melyet a természeti szférák és a társadalom kölcsönhatás-rendszere jellemez. Ennek megfelelően a földrajzi környezetet mint funkcionáló egészet és a benne lévő tényezőket együttesen, egymásra hatásukban törekszik értelmezni, és látásmódjának meghatározója a komplexitás.

Bevezetés a földrajzba földrajzi adat, földrajzi hely --- történelmi dátum Természet és társadalomtudomány is A lényeg az ÖSSZEKAPCSOLÁS pl. természeti katasztrófák és következményeik, városiasodás és az életminőség változása, az ember hatására történő klímaváltozás és annak visszahatása --- általában civilizációs kihívások (is) pl. környezetváltozás

Bevezetés a földrajzba 1. 7 A földrajz alapjai 1. Mi van hol, mikor, miért? Fogalmak - geoszféra - helyzet --- abszolút --- relatív -- topográfiai (kis tér) -- földrajzi (nagyobb tér) - helyzet a természeti térben - helyzet a társadalmi térben - funkciók - paraméterek, hasznosítás, tevékenység, teljesítőképesség - energia, forma, szerkezeti sajátosságok tartoznak minden földrajzi lényeghez - kialakulás – pl. a rómaiak és Budapest

Bevezetés a földrajzba A földrajz alapjai 2. A tudományos gondolkodás módszeres gondolkodás. A tanteremben csak az anyag egy része tanulható meg, sok terepismeret is kell. Vegyen részt rajta. A GYAKORLATI ismeret nemcsak mítosz. A földrajzi probléma sokoldalú, különböző gondolkodási szerkezeteket kíván. Az oktatók túlterheltek, de segítenek szívesen, ha van elszántság az ismeretbővítésre.

Bevezetés a földrajzba A földtudományokhoz tartozó tudomány szakok és elhelyezkedésük a földtudományokon belül: Szférikus tudományok talajtan hidrológia meteorológia földrajz természetföldrajz társadalomföldrajz regionális földrajz tájföldrajz Társtudományok -földtan -planetológia -alkalmazott földtudományok -távérzékelés -térképészet -geodézia -geoinformatika

Bevezetés a földrajzba Földrajzi látásmód - megérteni a kultúra és a táj formáit - a Földfelszín, mint tér tanulmányozása, amelyen az emberi populáció él

Bevezetés a földrajzba

A földrajzi vizsgálati folyamat 1.Tegyél fel földrajzi kérdést 2.Azonosítsd milyen adatokra és információra van szükség a kérdés megválaszoláshoz 3.Hozzad térképi, táblázatos, grafikus formára ezeket, vizsgáld a mintázatukat, kapcsolatukat 4.Elemezzed ezeket és adjál választ a kérdésre 5.Cselekedj, hozz döntést, old meg a kérdést, tanítsad Mapping Our World 2005

Bevezetés a földrajzba Haggett 2006 Geográfia o.

Bevezetés a földrajzba A földrajz világai, mi a földrajzi probléma és mi nem

Bevezetés a földrajzba – néhány példa

Boecker-féle szállítószalag

Bevezetés a földrajzba 2.4. – néhány példa

Bevezetés a földrajzba 2.5. – néhány példa

Bevezetés a földrajzba 2.6. – néhány példa az egy klóratom, ill. nitrogénmonoxid molekula „hatása” és az ózonlyuk Sztratoszférikus ózon – Schönbein, Chapman, Crutzen (95-ös Nobel-díj) Ózon felbomlása Fotokémiai bomlás. Később tudódott ki, hogy a nitrogén-monoxid is fontos szerepet játszik – talaj által kibocsátott dinitrogén-oxid (N 2 O), ami ibolyántúli sugárzás hatására elbomlik –NO keletkezik, ami az ózonnal reakcióba lép NO+O 3  NO 2 + O 2 NO 2 +O  NO + O TALAJ – ÓZON Freon – lassan a sztratoszférába kerülnek és UV sugárzás hatására elbomlanak  Cl láncreakciója Cl+O 3  ClO + O 2 ClO+O  Cl + O Szerencsére van klór-nitrát, de mégis gond – ózonlyuk – sósav-klór-nitrát – mol klór  atomos klór Mészáros E A Föld rövid története

Bevezetés a földrajzba 2.7. – néhány példa az integrációra IGEN

Bevezetés a földrajzba 2.8. – néhány példa az integrációra

Bruegel „kis jégkorszak”

Bevezetés a földrajzba 2.9. – néhány példa az integrációra

Bevezetés a földrajzba A földrajz, mint tantárgy -a klasszikus és az integratív földrajzi egyetemi tárgyakról (Haggett ábrája) -a regionális földrajz tartalma - tantárgy / kurzus A földrajz, mint tudomány - a tudományszak tagolódása - a tudományosság jelenléte a földrajzban - a tudomány kritériumai A földrajz, mint gyakorlat -alkalmazott kutatások -Szolgáltatások -a piac

Bevezetés a földrajzba 2.11.

Bevezetés a földrajzba Szintézistudomány „Jacks of all trades and master of none” ??? „kifelé néző” tudomány, de anyatudomány is pl. geodézia, regionális tudomány Helyek, terek Megosztott hely más tudományokkal, de mást elemez a földrajz Identitásvesztés (periférián történő fejlődés)

Bevezetés a földrajzba A földrajz a gyakorlatban Kitüntetett témák: -Természeti veszélyek és kockázatok -Antropogén veszélyeztetettség, hatások elemzése -Információ elemzés, kezelés -Környezet és területfejlesztés

Bevezetés a földrajzba 2.14

Bevezetés a földrajzba 2.15.

Bevezetés a földrajzba 2.16.

Bevezetés a földrajzba Szegedi fakataszter