Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

6. téma A környezettudomány a tudományok rendszerében

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "6. téma A környezettudomány a tudományok rendszerében"— Előadás másolata:

1 6. téma A környezettudomány a tudományok rendszerében
6. téma A környezettudomány a tudományok rendszerében. A környezettudományi kutatás és publikálás legfontosabb intézményei, szervezetei. A környezettudományi szaktájékoztatás sajátosságai, intézményei, portálok; elsődleges tájékozódási lehetőségek az interneten.

2 A FOGALMI MEGHATÁROZÁS ELEMEI
Interdiszciplináris tudomány. Az emberi környezet, valamint az embernek a környezetre gyakorolt hatásával foglalkozó tudomány. Társadalmi kérdései, meghatározottsága mellett is inkább a természettudományokhoz soroljuk.

3 INTERDISZCIPLINÁRIS KAPCSOLATAI
     Talajtan      Botanika      Geológia      Hidrológia      Klimatológia      Oceanográfia      Meteorológia      Ökológia      Környezeti kémia      Környezeti Geológia      Környezet-kommunikáció      Környezeti Orvostudomány Zoológia      Környezetvédelmi jog      Környezeti fizika      Környezetpszichológia      Környezetszociológia     

4 KUTATÁSI ÉS ALKALMAZÁSI TERÜLETEI
Hulladékgazdálkodás Szennyezett területek Fajok és élőhelyek védelme Talajtan Szennyezés Újrahasznosítás Mezőgazdaság Tájépítészeti Természetvédelmi politika Víz

5 A LEGFŐBB KUTATÁSI TERÜLETEI NAPJAINKBAN
Napjaink környezeti változásai, mint például a globális felmelegedés A környezeti változások társadalmi hatásai A környezetszennyezés és a környezeti károk Környezeti hatásvizsgálat A korábbi környezetek rekonstrukciója

6 INTÉZMÉNYEK, SZERVEZETEK

7 ENSZ UNEP (1972-)PROGRAMJA http://www.unep.org/

8 Az UNEP küldetése Az ENSZ szakosított szervezetein ( pl. UNESCO, FAO, WHO stb.) belül: Koordinálja a környezetvédelmi programokat, Figyelemmel kíséri a világ környezetvédelmi helyzetét, Információkkal látja el a tagállamokat.

9 Az UNEP feladatai 1. Az ENSZ közgyűlése részére
rendszeresen beszámol a környezetvédelmi programok koordinálásáról, a környezeti és a természeti erőforrások állapotának ellenőrzéséről, a globális környezet állapotáról. 2. Mint a Globális Környezeti Eszközt (GEF- Global Environment Facility) megvalósító intézmény ösztönzi a nemzetközi együttműködést és cselekvést, elősegíti a nemzetközi környezeti jog kifejlesztését.

10 Az UNEP feladatai (1) A környezet és a természeti erőforrások védelme, ennek érdekében ösztönzi az elfogadott nemzetközi normák és előírások megvalósítását, előmozdítja a közös cselekvést a környezeti kihívásokra. A tudományos és műszaki kutatások támogatása, ennek érdekében: szabványokat, követelményeket és mutatókat dolgoz ki a környezet állapotának ellenőrzése, megóvása érdekében. A kormányok és intézmények számára környezetpolitikai tanácsadást és szolgáltatást nyújt.

11 Az UNEP feladatai (2) 1992. évi világkonferencia óta hozzájárul a fenntartható fejlődés megvalósításához. Globális környezet állapotának megismerése érdekében elemzi a globális környezet állapotát, értékeli a környezetei trendeket, tanácsot ad és korai figyelmeztető információt szolgáltat a fenyegető környezeti veszedelemről, a globális környezet hivatalos szószólója.

12 Az UNEP feladatai (3) Szerződések, egyezmények létrehozása:
pl. a potenciálisa káros vegyi anyagok nemzetközi kereskedelme, a határon túli légszennyezés, a nemzetközi vízi utak szennyezése területén.

13 Az UNEP finanszírozása
Környezeti Alap a kormányoktól származó önkéntes hozzájárulások bizalmi letéti pénzalapokból ENSZ rendes költségvetéséből kis összeggel.

14 Globális Környezeti Kilátások
Az UNEP kiadványa Globális Környezeti Kilátások (Global Environment Outlook) Kétévente jelenik meg Átfogó képet ad: a regionális környezeti gondokról, az azokra adandó válaszokról, modellezési eljárások alkalmazásával a lehetséges jövőről.

15 Az UNEP székhelye és regionális központjai

16 Az UNEP székhelye és regionális központjai
A központi székhely: Nairobi (Kenya) Regionális központok: Afrika: Nairobi (Kenya) Ázsia és a Csendes-óceáni térség: Bangkok (Thaiföld) Európa: Genf (Svájc) Latin-Amerika és a Karib térség: Mexikóváros (Mexikó) Észak-Amerika: Washington DC (USA) Nyugat-Ázsia: Manama (Bahrein)

17 Regional Environmental Center http://www.rec.org/

18 REC Magyar Iroda http://www.rec.hu/mi.html

19 Greenfo http://www. greenfo. hu/index. php

20 Környezettudományi Központ http://www.ktk-ces.hu/


Letölteni ppt "6. téma A környezettudomány a tudományok rendszerében"

Hasonló előadás


Google Hirdetések