Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Felkészülés a évi országgyűlési képviselő-választásra
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
Az Európai Területi Társulások évi támogatására kiírt pályázat (A pályázat kódja: ETT-14) Szilágyi Orsolya Támogatási Főosztály Közigazgatási és.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
Dr. Bujdosó András Imre főosztályvezető
Szabálysértési méltányossági kérelem
Egy határon átívelő régió (EGTC) kialakításának lehetőségei a szerb-magyar határtérségben Ricz András PhD hallgató Szabadka.
SZECSKAY Ügyvédi Iroda CEBC – XXI. Vezérigazgató Találkozó Lobbizás európaiul március 31. Budai Judit.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Rába–Duna–Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás Európske zoskupenie územnej spolupráce Rába–Dunaj–Váh s ručením obmedzeným.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Intézményi eszközök a fenntartható fejlesztések szolgálatában Előadó: dr. Fekete Katalin Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Határon Átnyúló Területi.
Az EK Rendelet felülvizsgálatának magyar javaslatai és ETT jó gyakorlatok Előadó: Dr. Szabó Erika Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkár.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A helyi önkormányzatok társulásai
A helyi népszavazás és helyi népi kezdeményezés április 6. Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Helyettes Államtitkár,
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
A Ket. tervezett módosítása
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Kereskedelmi jog I. VII. Előadás Egyes társasági formák Az egyesülés.
Az Ung-Tisza-Túr Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Az ETT alapítás hazai gyakorlata és tapasztalatai
Jövőbeni lehetőségek a határon átnyúló együttműködések területén
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
A választási eljárásról szóló évi XXXVI. törvény EP választásra vonatkozó különös részi szabályai Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
Jegyzői értekezlet szeptember 8.. Jegyzői értekezlet 2011 szeptember 8. Helyi lakásfenntartási támogatás Jogalkotási kötelezettség: Szoc tv. 38.
Új lehetőség - EGTC  Az INTERREG közösségi kezdeményezési programok a közötti programozási időszakban Európai területi együttműködés (ETE)
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
A tűz-, a polgári- és a katasztrófavédelem kérdései Hoffmann Imre tű. ddtbk. Hatósági Főigazgató-helyettes.
Személyi jövedelemadó 1+1% felajánlása, fogadása Simon Réka adóügyi ügyintéző NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatósága Eljárási Osztály Eger, április.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Minisztériumok, központi közigazgatás
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) tervezete
2016. december 2., EU ETS szakmai konzultációs nap
Megjelent a végrehajtási rendelet!
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési szabályok változása és
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
Szakfelügyeleti tapasztalatok
A vasúti járművek karbantartását, javítását és időszakos vizsgálatát végző műhelyeket érintően tervezett jogszabályi változások dr. Erb Szilvia főosztályvezető.
Közbeszerzési Döntőbizottság
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Helyettes Államtitkár Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

2 A jóváhagyási eljárás Uniós és magyarországi szabályozása Uniós szabályozás: az európai területi együttműködési csoportosulásról szóló 1082/2006/EK rendelet 4. Cikk : A leendő tagok a részvételi szándékukról értesítik azt a tagállamot, amelynek joga alapján létrejöttek Az értesítést követően az érintett tagállam 3 hónapon belül jóváhagyja a leendő tag részvételét, kivéve, ha az nem felel meg a rendeletnek, vagy a nemzeti jognak, vagy e részvétel nem indokolt az adott tagállam közérdeke, vagy közrendje alapján A döntés során a nemzeti jogszabályokat alkalmazzák a tagállamok és kijelölik a döntést meghozó hatóságokat Hazai szabályozás: az európai területi együttműködési csoportosulásról szóló évi XCIX. törvény 2010 decemberében módosításra került, cél: a bejegyzési eljárás rövidítése, a határidők betartása, valamint a csoportosulás magyar átnevezése ETT tagi jóváhagyás iránti kérelmeket a korábban a tagi jóváhagyásra hatáskörrel rendelkező Fővárosi Bíróság helyett a mindenkori közigazgatás-fejlesztéséért felelős miniszterhez, azaz jelenleg a közigazgatási és igazsági miniszterhez kell benyújtani.

3 A jóváhagyási kérelem tartalma: az ETT tervezett neve, székhelye, célkitűzései és feladatai. A kérelemhez csatolni kell: az egyezmény és alapszabály jogi képviselő által ellenjegyzett tervezetét, illetve azok magyar nyelvű fordítását, a felettes szerv hozzájárulását. A kérelem elbírálására rendelkezésre álló határidő: 30 nap Típushibák az eljárásban: hiányzik a tagok aláírása az alapszabályban, illetve az egyezményben hiányzik az ügyvédi ellenjegyzés az alapszabályon és az egyezményen nem szabályozzák a vezető tisztségviselők megbízatásának idejét, a tisztség megszűnésének a módját amennyiben közhasznúsági fokozatot szeretne az ETT, a közhasznúságról szóló törvény kógens szabályainak is meg kell felelni fordítási hibák Hiánypótlás: legfeljebb 10 nap, amely további 10 nappal meghosszabbítható. Jogorvoslat: Fővárosi Bíróság A kiadott jóváhagyásokról a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nyilvántartást vezet: adatai nyilvánosak, interneten megismerhetők; a jóváhagyással rendelkező kérelmező nevét, székhelyét, az ETT nevét, székhelyét, az ETT célkitűzéseit és feladatait, a jóváhagyás megadásáról rendelkező végzés jogerőre emelkedésének időpontját tartalmazza. A jogszabályi feltételek és a jóváhagyás megléte esetén a Fővárosi Bíróság nyilvántartásba veszi a csoportosulást. Vezeti a bejegyzett ETT-kről a nyilvántartását.

4 Tagállami helyzetkép A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Határon Átnyúló Területi Közigazgatási Kapcsolatok Osztálya 2011 februárjában kérdőíves felmérést végzett a tagállami jóváhagyó hatóságok körében a gyakorlati tapasztalatok és a jogalkotási problémák felmérésére. Vizsgált témák:  A jóváhagyás megadásának időtartama: többségében 3 hónap (kivétel: Flandria, Románia, Luxemburg)  Jóváhagyó hatóság: többségében minisztériumok  Előzetes véleményezés: a jóváhagyást több szerv konszenzusa, vagy véleményadása után lehet kiadni (Bizottság véleményez: Ciprus, Görögország) – kötelező érvényű  Közösségi hatóság beavatkozása az alapítási folyamatba: nem támogatott (kivétel: Németország, know-how és információadás tekintetében szükségesnek látja)  Automatikus jóváhagyás (a 3 hónap eltelte után): nem támogatott, a tagállami garanciák elvesztésétől félnek  Jogorvoslat (végső döntéshozó az Európai Bíróság): nem támogatott (kivétel: Ausztria és Szlovénia; a rendelkezésre álló jogorvoslati lehetősége időigényesebb, egyszerűbb eljárást javasol)  Tagi csatlakozási eljárás egyszerűsítése: eltérő vélemények, többségében támogatott  Közösségi útmutató a tagállamok részére a Rendelet alkalmazásához: eltérő vélemények, többségében támogatott

5 Tagállami javaslatok a jóváhagyó hatóságok közötti együttműködés javítására - EU-s tájékoztató iroda létrehozása, - naprakész adatbázis vezetése a nemzeti jóváhagyó hatóságokról a Régiók Bizottsága kezelésében, (a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium adatbázisa a magyar ETT honlapon: elérhető - angol nyelven is) - a szabályozás további egyszerűsítése, - a jó gyakorlatok megismerhetősége, - tájékoztató kézikönyv készítése, - a Nemzeti Jóváhagyó Hatóságok Hálózatának életre hívása és a Régiók Bizottsága által történő koordinálása. Köszönjük a tagállami jóváhagyó hatóságoknak a kérdőívhez adott válaszokat és munkájukat!

6 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! dr. Csonka Ernő helyettes államtitkár