1 Általános forgalmi adó. 2 2010. január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapest Áfa  A legtöbbször ellenőrzött adónem, a legnagyobb adóbevételt adja – Közvetett, többfázisú  SZÁMLAELLENŐRZÉS  Adószám érvényessége,
Advertisements

Áfa változások
Adózási alapismeretek 5.1. konzultáció Általános forgalmi adó
Dr Darák Péter: Áfa (és jövedék).
Az adózási szabályok felszámolókat érintő fontosabb kérdései
Pénzforgalmi elszámolás [2012. évi CXLVI. tv. Áfa tv. XIII/A. fejezet]
Általános forgalmi adó
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
Új Áfa-törvény Költségvetés
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Áfa – Számlázás
üzleti ajándék, támogatás áfa-ja,
Az általános forgalmi adó
Az Áfa törvény évi alkalmazásának lényegesebb szabályai
Szabályozók, feltételek, működés
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
A közösségi áfa-szabályok
APEH (új nevén a NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal) prezentáció
Készítette: Matukovics Gábor,1 Honlap:
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó
Általános forgalmi adó
Gróf Gabriella Kamarai tag könyvvizsgáló
Általános forgalmi adó ÁFA változások JOGHARMONIZÁCIÓS CÉLÚ VÁLTOZÁSOK EGYÉB MÓDOSÍTÁSOK JOGALKALMAZÁST SEGÍTŐ PONTOSÍTÁSOK.
Az általános forgalmi adó törvény módosítása
Személyi jövedelemadó & Általános forgalmi adó Sándor Zoltán 2010/2011/2.
A január 1-től életbe lépett adó- és járulék változások. Az alkalmi munkavállalás április 1-től életbe lépő változásai március 29. Készítette:
Adózási alapismeretek 5.2 konzultáció Helyi adók
1 Az Áfa évi változásai CÉL: a fogyasztás helyén adóztatni („célország szerinti adózás elve”)
Általános forgalmi adó 2012
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
Az Áfa törvény változásai 2010.Január 01.. Miről is lesz szó? 1.a szolgáltatásnyújtások teljesítési helyének újra kodifikálása 2.az összesítő nyilatkozattal.
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
Webshopok nemzetközi ügyleteinek adótervezése Mihály Péter
Nemzetközi Adózás a Gyakorlatban
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
ÁFA 2013 NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság
Szarvasné Vadászi Csilla
Áfa – Számlázás
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
Áfa-törvény jövő évi változásai
Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” c. 2002/2003 évi Phare program FIZETÉSI KÉRELMEK TIPIKUS HIBÁI Hayde Nóra, pénzügyi menedzser VÁTI Kht.
Számlaösszesítők használata
Önkormányzati adóigazgatás aktualitásai március 4.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
 Módosítás jogszabályi háttere: › évi XVII. Törvény › 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet › Letölthető:  Benyújtás helye: támogatási.
Készült Európai Migrációs Hálózat Nemzeti Ülésére
2010. évi XCIV. törvény az egyes ágazatokat terhelő különadóról.
Az Általános forgalmi adó és a likviditás
Az áfa-törvény jövő évi változásai
Általános forgalmi adó 2009.
Horváth Dávid Nemzeti Adó- és Vámhivatal. * Időszakos elszámolású ügyletek teljesítésének időpontja * Levonási jog érvényesítésének módja * Sertéshús.
Közösségi ügyletek és számlakorrekciók NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóság Jogi, Tájékoztatási és Törvényességi Főosztály Tájékoztatási.
Láncügyletek áfa kezelése szeptember 19.. Láncügylet Definíció: ugyanazon termék több alkalommal történő továbbértékesítése oly módon, hogy a termék.
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
Navigátor IC & ID Kft.. A munkabér szerkezete január 1-től.
(Horányi Márton) Lényegi változás nincs, pontosítások, értelmezések.
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
1001/2010. (I. 07.) VPOP UTASÍTÁS AZ ÁFA ADÓRAKTÁROZÁSI ELJÁRÁS RENDJÉRŐL VÁM- ÉS PÉNZÜGYŐRSÉG ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA 1095 Budapest, Mester u. 7.; Tel.:
Társasági adó 2011, évi változások  Adókulcsváltozás 10% 500 M Ft-ig 19% 500 M Ft felett  Megszűnik a külföldi szervezet társasági adó-kötelezettsége.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Dr Darák Péter: Áfa (és jövedék). Jövedelem versus fogyasztás Adózott jövedelem: Fogyasztás, vagy megtakarítás.
2016. október 11. First Line Experts Kft. Hotel Griff Irodaház H-1113 Budapest, Bartók Béla út Adózási aktualitások 2017.
Egyszerűsített foglalkoztatás szabályai
Általános forgalmi adó törvény 2017.
Üdvözöljük az előadás résztvevőit!
Az ÁFA törvény változásai
Az ÁFA 2019 ÉVI változásai Munkácsi Márta okleveles könyvvizsgáló
Előadás másolata:

1 Általános forgalmi adó

január 01-től módosul a belföldön nem letelepedett adóalanyok adó-visszatéríttetésére vonatkozó eljárásának rendje (a kérelmet a letelepedés helye szerinti tagállam illetékes adóhatóságához kell benyújtani - Közösségi adóalanyok esetében!) Elektronikus úton történő ügyintézés (Közösségi adóalanyok esetében!) Adó-visszatéríttetési kérelmet az adó-visszatérítési időszakra vonatkozóan, a tárgyévet követő év szeptember 30-ig lehet benyújtani Adó-visszatérítési időszak: nem haladhatja meg az 1 naptári évet, és nem lehet kevesebb 3 naptári hónapnál, kivéve, ha az adó-visszatéríttetési kérelem olyan időszakra vonatkozik, amely egy naptári év 3 naptári hónapnál kevesebb fennmaradó része. Belföldön nem letelepedett adóalany Belföldön nem letelepedett adóalany adó-visszatéríttetési joga

3 Adó-visszatéríttetésre jogosítottak köre Adó-visszatéríttetésre jogosítottak köre Az az adóalany jogosult az adó-visszatéríttetésre, aki az adó-visszatérítési időszakban gazdasági céllal nem belföldön, hanem a Közösség valamely más tagállamában telepedett le gazdasági céllal a Liechteinsteini Hercegség, vagy a Svájci Államszövetség valamelyikében telepedett le gazdasági célú letelepedési helye olyan harmadik államban van, amely állammal Magyarország a hozzáadott-érték típusú adó kölcsönös visszatérítéséről nemzetközi megállapodást kötött

4 Adó-visszatéríttetés további szükséges feltétele A belföldön nem letelepedett adóalany belföldön nem teljesíthet sem termékértékesítést, sem szolgáltatásnyújtást Kivétel: néhány adómentes fuvarozási és ahhoz kapcsolódó szolgáltatás, továbbá olyan ügyletek, ahol a fordított adózás szabályai szerint a külföldi adóalany vevője köteles megfizetni az adót.

5 Adó-visszatéríttetés tárgya  Az adó-visszatérítési időszak alatt belföldön termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás, illetve termékimport során felszámított és a belföldön nem letelepedett adóalanyra áthárított áfa  Áthárított kompenzációs felár Nem lehet visszatéríteni a belföldön nem letelepedett adóalanynak olyan adót: - amelyet egy másik adóalany tévesen, vagy jogszabálysértően hárított át - amelyet helytelenül számítottak fel, - amely az ingatlan beszerzését terheli.

6 Adó-visszatéríttetési jog mértéke  Adó-visszatéríttetés iránti jog olyan mértékben illeti meg a belföldön nem letelepedett adóalanyt, amilyen mértékben egy belföldi adóalanyt megilleti az adólevonási jog.  Az adó-visszatéríttetési jog megilletheti részben és egészben. Adó-visszatéríttetési kérelemben visszatéríttetni kért előzetesen felszámított adó összege: - Nem lehet kevesebb 400 eurónak megfelelő pénzösszegnél, ha a kérelem 1 naptári évnél rövidebb, de legalább 3 naptári hónapot elérő adó- visszatérítési időszakra vonatkozik - Nem lehet kevesebb 50 eurónak megfelelő pénzösszegnél, ha a kérelem 1 naptári évre vagy olyan időszakra vonatkozik, amely egy naptári év 3 naptári hónapnál kevesebb fennmaradó része Adó-visszatéríttetési kérelemhez elektronikusan kell csatolni azoknak a számláknak, egyéb dokumentumoknak a másolatát, amely olyan ügylethez kapcsolódnak, ahol az adóalap eléri vagy meghaladja az eurót, üzemanyag esetében pedig a 250 eurót, illetve az ennek megfelelő nemzeti pénznemben számított összegét.

7 Magyar adóhatóság feladata 1. Letelepedési hatóságként - A belföldön letelepedett adóalany, a rá más tagállamban áthárított hozzáadottérték-adó visszatéríttetése iránti kérelmét az állami adóhatósághoz nyújtja be - Ha nem áll fenn kizáró ok, a kérelmet az érkeztetéstől számított 15 napon belül az adóhatóság továbbítja a visszatéríttetés helye szerinti tagállam illetékes adóhatóságához. 2. Visszatérítési tagállam hatóságaként - A belföldön nem letelepedett adóalany, a reá belföldön áthárított adó visszatéríttetése tárgyában, a letelepedése szerinti tagállam adóhatóságához nyújtja be kérelmét - A letelepedés szerinti tagállam adóhatósága a kérelmet elektronikus úton megküldi a magyar adóhatósághoz - Kérelem érdemi elbírálása, további információ bekérése - Döntéshozatalra rendelkezésre álló maximális időtartam a kérelem beérkezésétől számított 7-8 hónap Adó visszautalása: a kérelem jóváhagyásától, vagy részleges jóváhagyásától számított 10 munkanap

8 Köszönöm a figyelmet!