A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád 2012. november.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Utasiné dr. Győri Andrea
Advertisements

Kreditpontokkal kapcsolatos tájékoztatás
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
26. § (1) A Hivatal a köznevelési intézmény és fenntartója ellenőrzésére jogosult szervek számára a KIR honlapján zárt rendszert biztosít annak érdekében,
G M P Dr. Hetényi László.
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
AZ ÚJ SZABÁLYSÉRTÉSI TÖRVÉNY
XVI. Bányászati Szakigazgatási Konferencia
„Demo-Rendelet” 23/2011.(III.18.) Korm. Rendelet A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről.
A vízjog időszerű kérdései
Szolgálati és alkalmazotti szellemi alkotások a magyar jogban
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
MIHÁLY PÉTER Nemzeti Közlekedési Hatóság
A 259/2002. (XII.18.) Korm. rendelet január 1-től hatályos módosítása
Dr. Hegedűs Annamária Belügyminisztérium február 9.
Utazási iroda alapítása
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
Változások a hazai zaj- és rezgésvédelmi védelmi szabályozásban
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
Munkahelyi egészség és biztonság
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
Jogszabályváltozások az év fordulóján!
Bányászat és Geotermia Konferencia Eger, november Dr. Izsó István.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A gyakorló helyek minősítésének bevezetése Laczky Gabriella december 12.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
Aktuális jogszabályváltozások a szénhidrogén kutatás és termelés vonatkozásában Utasiné dr. Győri Andrea Közigazgatási tanácsadó Utasiné dr. Győri Andrea.
Szakképzési változások
A szakfordítói és tolmácsolási tevékenység jogi szabályozása és felülvizsgálatának lehetséges irányai Dr. Németh Szabolcs Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium.
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
2014. november Rendek Tímea
A köztisztviselők jogállásáról…
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
A bányászati jogszabályok aktuális változásairól
A gyógyszertárak és az ÁNTSZ feladatai a megváltozott jogszabályi környezetben Dr. Bódis Lászlóné országos tisztif ő gyógyszerész.
Tolna megyei földmérők helyzete a szakmagyakorlási rendelet szerint Németh András | TMMK GGT Szakcsoport elnök Tolna Megyei Földmérők Napja 2016.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Utazási Irodákat érintő, jogszabályváltozásból adódó kötelezettség Határidő: december 31. Érintettek köre: valamennyi utazási iroda Tárgya: szakmai.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
A jegyző szakhatósági közreműködése az útügyi, bányafelügyeleti és műszaki biztonsági engedélyezési eljárásokban Gida Attila főosztályvezető-helyettes.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A közigazgatási eljárás II.
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
Elektronikus aláírás és iratkezelés
Előzetes piaci konzultáció
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai
Megjelent a végrehajtási rendelet!
A szociálpolitikai szakértői tevékenység jogszabályi alapjai
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Szakfelügyeleti tapasztalatok
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
Előadás másolata:

A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november dr. Káldi Zoltán bányakapitány

A hatályos szabályozás Bányavállalkozó kijelölési és bejelentési kötelezettsége Kijelölés feltétele: büntetlen előélet, képesítési követelmények A bányavállalkozó felé történő fmv.-i igazolás (büntetlen előélet) A bányavállalkozó kvázi hatósági eljárása (büntetlen előélet igazolása, díj visszafizetési kötelezettség) A bejelentés alapján szükséges bányafelügyeleti intézkedések (nyilvántartásba vétel, kijelölés visszavonásának kezdeményezése) Az fmv. felelősségi köre: -MÜT-ben foglaltak -műszaki előírások -bányabiztonsági szabályok végrehajtatása, ennek ellenőrzése

A módosítás indoka A szakértői engedélyek kiadásához hasonló eljárási rend kialakítása Egy mindenki számára elérhető nyilvántartás kialakítása, amely független a bányavállalkozói kijelöléstől (választási lehetőség biztosítása) A bányavállalkozó kvázi hatósági eljárási feladatának megszüntetése (adminisztratív feladatok csökkentése) Az eddigi „furcsa”, nem Ket. konform bányafelügyeleti eljárás felváltása Az alkalmatlanok kiszűrése Az felelős műszaki vezető törvényes képviselői státusának beemelése a Bt.-be A nem jogszerű fmv.-i tevékenység jogkövetkezményeinek meghatározása

Az engedélyezés szabályai Kérelem tartalmi elemei: -büntetlen előélet igazolása (vagy az igazolás beszerzésének kérése) -végzettséget igazoló okirat, -szakmai gyakorlat teljesítéséről szóló igazolás A szakterületek: -föld alatti -külszíni -szénhidrogén bányászat (CO2 és tárolás is) A szükséges végzettség az egyes szakterületekhez rendeltek Az fmv. és az fmv. helyettes azonos követelményeknek kell megfeleljen Az engedélyt több szakterületre is lehet kérelmezni

A fmv. jogállásának változása A hatályos szabályozáshoz képest a feladatok nem változnak -MÜT-ben foglalt rendelkezések, a műszaki előírások és bányabiztonsági szabályok bányaüzemben történő végrehajtása, megtartásuk ellenőrzés A változás a bányavállalkozó és az fvm. Közötti kapcsolatban áll be -az fmv. a bányavállalkozó képviselőjének minősül Miért volt erre szükség? -a kialakult gyakorlat törvényi szintű kimondása (ellenőrzésen általában fmv. vesz részt, az ellenőrzött tevékenységekről nyilatkozni ő tud) -a bányavállalkozói huncutság kiküszöbölése (nem volt felhatalmazása az fmv.-nek nyilatkozatot tenni) -az fmv. helyzetének stabilizálása

Az fmv.-vel szemben alkalmazható jogkövetkezmények Bt. alapján bírság: ha az fmv. a műszaki üzemi tervben foglalt rendelkezések végrehajtását, továbbá a műszaki előírások, a bányabiztonsági szabályok, a munkabiztonsági, a környezetvédelmi vagy az ásványvagyon-gazdálkodási szabályok bányaüzemben történő betartását, valamint annak ellenőrzését elmulasztja. Írásbeli figyelmeztetés: ha a felelős műszaki vezetői tevékenység végzésére vonatkozó jogszabályban, hatósági határozatban előírt követelményeket a bányaüzemben megsértették, és a bányakapitányság bírságot nem alkalmaz Az engedély visszavonása és nyilvántartásból törlés: a) ha a jogsértés harmadik személynek kárt okozott és az fmv. felelősségét a bányakapitányság megállapította, b) a bányakapitányság írásbeli figyelmeztetése ellenére a jogsértés ismétlődik, vagy c) ha a bírságot egy éven belül ismételten, vagy három éven belül háromszor alkalmazta a bányakapitányság Ha a bányakapitányság az engedélyt visszavonja, és törli fmv.-t a nyilvántartásból, a visszavonó határozat jogerőssé és végrehajthatóvá válásától számított 3 évig új engedély iránti kérelmet a volt engedélyes nem nyújthat be.