Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése"— Előadás másolata:

1 Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa” Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával. Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése Készítette: Falucskai Ferenc osztályvezető FVM Mezőgazdasági Főosztály

2 Mahatma Gandhi: „Egy nemzet nagysága azzal mérhető, ahogyan állataival bánik.”

3 állattartó kötelességei
Az állattartással kapcsolatos fogalmak, állategészségügyi és környezethigiéniás követelmények termelő gazdálkodó állattartó állatok tartása állattartó kötelességei

4 A kölcsönös megfeleltetés - Cross compliance - miatt kötelezően vezetendő dokumentumok
Jogszabályok A szakhatósági ellenőrzéseket a vonatkozó jogszabály a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (továbbiakban MVH), a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz (továbbiakban MgSzH) és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz (továbbiakban KvVM) rendeli.

5 A gazdaságoknak legalább egy százalékát kell ellenőrizni, véletlenszerű-, és kockázatelemzésen alapuló kiválasztással. A kölcsönös megfeleltetés szabályainak megsértése miatti jogkövetelményről az MVH a támogatási kérelemről szóló határozatban rendelkezik.

6 Kölcsönös Megfeleltetés ellenőrzési adatlap tartalma
Az ellenőrzést végző hatóság (MgSzH, MVH) megnevezését, Az ellenőrzés tárgyára (Jogszabályban foglalt gazdálkodási követelmények, továbbiakban JFGK sorszáma, ill. Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapotra, továbbiakban HMKÁ) való hivatkozást Az ellenőrzésre vonatkozó alapadatokat A gazdálkodóra vonatkozó adatokat Az ellenőrzés általános megállapításait (pl.: a gazdálkodó az ellenőrzést akadályozta).

7 Kölcsönös Megfeleltetés ellenőrzési betétlapján kell rögzíteni
A helyszíni ellenőrzés megállapításait (kérdés igen-nem formában a JFGK konkrét megnevezésével) Az ellenőr megállapításait A gazdálkodó észrevételeit.

8 Igazolás a Kölcsönös Megfeleltetés ellenőrzéséről
Az igazolás tulajdonképpen az ellenőrzésre és a gazdálkodóra vonatkozó főbb adatokat, valamint az ellenőrzés tárgyát összegzi. (A helyszíni ellenőrzés 2009-ben még csak a JFGK 1-8 és a HMKÁ betartására irányult)

9 A kölcsönös megfeleltetés két részből áll:
Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) Jogszabályban foglalt gazdálkodási követelmények (JFGK) (a 1782/20003/EK rendelet 3. mellékletének megfelelően), mely 19 EU irányelv előírásait tartalmazza a természetvédelem, a környezetvédelem, az állatjelölés, az élelmiszerbiztonság, az állat- és növényegészségügy és az állatjólét területén.

10 Tenyészet bejelentési kötelezettséget, Állatjelölést,
Az állatok azonosításával és nyilvántartásával kapcsolatban a következő követelményeket kell betartani Tenyészet bejelentési kötelezettséget, Állatjelölést, Állatmozgás-nyilvántartás vezetését, Szállítási okmányok használatát, Sertések esetén a jelölőkalapács használatára vonatkozó hatósági engedélyt, Juh, kecske állományleltár vezetését A nagy létszámú állattartó telep esetében az állatorvosi ellátásra vonatkozó szerződés dokumentumát

11 A vizek mezőgazdasági eredetű nitrát-
A vizek mezőgazdasági eredetű nitrát- szennyezése elleni védelméről szóló EU irányelv előírása alapján Évente a mezőgazdasági területre szerves trágyával kijuttatott nitrogén hatóanyag mennyisége nem haladhatja meg a 170 kg/ha értéket, beleértve a legelés során az állatok által elhullatott trágyát, továbbá a szennyvizekkel, a szennyvíziszappal, valamint a szennyvíziszap komposzttal kijuttatott mennyiséget is. Az állattartó telepek trágyatároló műtárgyait december 31-ig megfelelő műszaki védelemmel kell ellátni. A gazdálkodóknak a helyes mezőgazdasági gyakorlat szabályait a nitrátérzékeny területeken be kell tartani, amelyet a talajvédelmi hatóság ellenőriz.

12 Köszönöm megtisztelő figyelmüket.


Letölteni ppt "Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések