Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szolgálati és alkalmazotti szellemi alkotások a magyar jogban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szolgálati és alkalmazotti szellemi alkotások a magyar jogban"— Előadás másolata:

1 Szolgálati és alkalmazotti szellemi alkotások a magyar jogban
2012. április 20. Kari Doktori Konferencia dr. Lukács Manuéla

2 1. Szolgálati és alkalmazotti találmányok
1.1. A szolgálati és alkalmazotti találmány fogalma 1.2. Munkáltató jogai és kötelezettségei a szolgálati és alkalmazotti találmány esetében 1.3. A szolgálati találmány szabadalmaztatása 1.4. Találmány értékesítése és a találmányi díj 1.5. Feltalálót megillető személyhez fűződő jogok 2. Szolgálati mű 2.1. Szolgálati mű fogalma 2.2. Munkáltatót megillető jogok 2.3. Díj 2.4. Szerzőt megillető személyhez fűződő jogok

3 A szabadalom fogalma 1995. évi XXXIII. törvény a találmányok szabadalmi oltalmáról 1. § (1) Szabadalmazható minden új, feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható találmány a technika bármely területén.

4 1. Szolgálati és alkalmazotti találmányok

5 1.1. A szolgálati és alkalmazotti találmány fogalma
9. § (1) Szolgálati találmány annak a találmánya, akinek munkaviszonyból folyó kötelessége, hogy a találmány tárgykörébe eső megoldásokat dolgozzon ki.

6 1.1. A szolgálati és alkalmazotti találmány fogalma
Munkaviszonyból eredő kötelezettség Megoldás kidolgozásakor fennálló kötelezettség Találmány tárgykörébe eső megoldás kidolgozása

7 1.1. A szolgálati és alkalmazotti találmány fogalma
Munkaviszonyból eredő kötelezettség: Munkaköri leírás Felettes írásbeli, szóbeli, ráutaló magatartásával tudomásra hozott utasítása

8 1.1. A szolgálati és alkalmazotti találmány fogalma
9. § (2) Alkalmazotti találmány annak a találmánya, aki, anélkül, hogy ez munkaviszonyból eredő kötelessége lenne, olyan találmányt dolgoz ki, amelynek hasznosítása munkáltatója tevékenységi körébe tartozik.

9 1.2. Munkáltató jogai és kötelezettségei a szolgálati és alkalmazotti találmány esetében
10. § (1) A szolgálati találmányra a szabadalom a feltaláló jogutódjaként a munkáltatót illeti meg.

10 1.2. Munkáltató jogai és kötelezettségei a szolgálati és alkalmazotti találmány esetében
Munkáltatónak a találmány megismertetésétől számított 90 napon belül nyilatkoznia kell igényt tart-e a szolgálati találmányra. Találmány létrejöttének időpontja Munkáltató választási lehetőségei: - igényt tart, szabadalmi bejelentést tesz - nem tart igényt, feltalálót illeti a szabadalmi igény - nyilatkozatát elmulasztja, feltalálót illeti a szabadalmi igény

11 1.2. Munkáltató jogai és kötelezettségei a szolgálati és alkalmazotti találmány esetében
10.§ (2) Az alkalmazotti találmányra a szabadalom a feltalálót illeti meg, a munkáltató azonban jogosult a találmány hasznosítására.

12 1.3. A szolgálati találmány szabadalmaztatása
Munkáltató választási lehetőségei: szabadalmi bejelentés tesz nem tesz szabadalmi bejelentést tett bejelentést visszavonja titokban tartja, és üzleti titkot képező megoldásként hasznosítja

13 1.4. Találmány értékesítése és a találmányi díj
13. § (2) A szolgálati találmány értékesítésének kell tekinteni a) a találmány hasznosítását (19. §), ideértve a hasznosításnak előnyös piaci helyzet teremtése vagy fenntartása érdekében történő mellőzését is; b) a hasznosítás más részére történő engedélyezését; c) a szabadalmi igény vagy a szabadalom teljes vagy részleges átruházását.

14 1.4. Találmány értékesítése és a találmányi díj
Licenciaanalógia Kockázatmegosztásra irányuló találmányi díjszerződés

15 1.5. Feltalálót megillető személyhez fűződő jogok
Névjog Feltalálói minőséghez való jog

16 2. Szolgálati mű

17 2.1. Szolgálati mű fogalma 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról 30. § (1) Eltérő megállapodás hiányában a mű átadásával a vagyoni jogokat a szerző jogutódjaként a munkáltató szerzi meg, ha a mű elkészítése a szerző munkaviszonyból folyó kötelessége.

18 2.2. Munkáltatót megillető jogok
Titokban tarthatja Felhasználhatja Felhasználásra másnak engedélyt adhat Átruházhatja a vagyoni jogot

19 Szerzőt díj illeti meg:
munkáltató a felhasználásra másnak engedélyt ad vagy, vagyoni jogokat másra átruházza kivétel: film, szoftver, adatbázis!

20 2.4. Szerzőt megillető személyhez fűződő jogok
Névjog Mellőzni kell a szerző kérésére nevének feltüntetését, ha a művön a munkáltató a munkaviszonyból eredő jogaival élve változtat, de a változtatással a szerző nem ért egyet.

21 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Szolgálati és alkalmazotti szellemi alkotások a magyar jogban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések