dr. Soós Adrianna Főigazgató-helyettes

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Advertisements

Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A Kormány intézkedései és tervei
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ÁFSZ szervezetfejlesztési törekvései különös tekintettel.
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Kesztyűgyári állásbörzéken Szakmai gyakorlat.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Munkaerő-piaci és foglalkozási információk nyújtása munka iránt érdeklődőknek Időpont: Helyszín: Polgármesteri Hivatal „B” épület 5350, Tiszafüred, Kossuth.
SZEMÉLYZETI MARKETING
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A távmunka válasza az aktuális munkaerő-piaci problémákra Simon Gábor Országgyűlési képviselő Távmunka Tanács elnöke Az Országgyűlés Foglalkoztatási és.
Legjobb_kor. Az eMunka, dMunka, sikeres alkalmazásának társadalmi és technológiai feltételei megteremtődtek. dr. Mlinarics József ügyvezető elnök Magyar.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
OFA Hálózat évi tevékenységei
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Vucskó Bernadett Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani Iroda „ HÉTRŐL ÉVRE A MUNKÁBAN ” NONPROFIT MUNKAKÖZVETÍTŐI RENDSZER BEMUTATÁSA március 26.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Munkanélküliség fogalma, típusai
Családbarát munkahelyek és települések kialakításának támogatása Milyen értéket kínál a pályázónak a program?
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
A TÁVMUNKA Balázs Viktória Emberi erőforrások III. évfolyam.
Az én befogadó munkahelyem Fogyatékkal élő egyetemisták, főiskolások munkavállalási preferenciái MMK Campus kutatás november február.
2003. február 20. Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 1 Benedek András Távmunka a Tudásgazdaságban A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Foglalkoztatási Paktum Magyarországon Gere János.
TÁVMUNKA LEHETŐSÉG ÉS VESZÉLY DR. FRANK RÓZA PHD NYME SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT KÖNYVTÁR- ÉS INFORMÁCIÓTUDOMÁNYI TANSZÉK.
Társadalmi tudatformálás
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Készítette: Farkasné Veres Edina
Puskás Hajnalka szakmai vezető, Bács-kiskun Megyei Nőközpont
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
„Út a munkához”program
Előadás másolata:

dr. Soós Adrianna Főigazgató-helyettes Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat szerepe a távmunka fejlesztésében dr. Soós Adrianna Főigazgató-helyettes 2008.December 11.

1. Az atipikus foglalkoztatás indokoltsága Társadalmi Család és munka összeegyeztetése Vidék megtartó erejének növelése Hátrányos helyzetű emberek ,térségek integrálása Gazdasági A foglalkoztatás kapcsolódó költségeinek mérséklése /iroda,papírfelhasználás,területi különbségek/ A lakossági ingatlanvagyon bevonása a gazdasági vérkeringésbe A munkaerő források jobb hasznosítása A tevékenységek globalizációja - komparatív előnyök Munkaerő-piaci Inaktív népesség mobilizálása-munkaerő igények kielégítése Strukturális munkanélküliségi problémák kezelése Munkahelyteremtés-foglalkoztatási lehetőségek bővülése Társadalmi hasznok Család és munka összeegyeztethetősége (például a kisgyermekes családanya tud otthon dolgozni, másoknak több részmunkaidős munkára ad lehetőséget) Vidék megtartó erejének növelése (a távmunka lehetőséget teremt arra, hogy a vidéki munkavállaló budapesti cégnél dolgozzon, ezáltal a család nem költözik, bevételek növekednek) Gazdasági hasznok Tudás kitüntetett szerepének erősítése (ez a magas hozzáadott értékű, versenyképes munkaerő miatt, új – innovatív – iparágak megteremtése miatt fontos, hiszen az alacsony hozzáadott értékű munka esetében a külföldre való kiszervezés a tendencia, ami munkahelyek megszűnéséhez vezet) Rugalmas vállalati kultúrák támogatása (a hazai kkv szektor jelentős lemaradással küzd ebben a tekintetben, új vezetési modellek, módszerek szükségesek, valamint a hagyományos vállalati kultúra újradefiniálása a gyorsan változó környezeti peremfeltételek miatt) Hatékony munkaszervezési modellek előmozdítása (időbeli, térbeli, csapattal, családdal összeegyeztetett munkaszervezés) Munkaerő-piaci hasznok Inaktív népesség mobilizálása Strukturális munkanélküliségi problémák kezelése (egyes szakmákban munkaerő túlkínálat, másokban túlkereslet (hiányszakmák) jelentkezik, ami földrajzi egyensúlytalansággal is párosul – Budapest – vidék relációban) Megváltozott munkaképességű személyek integrálása (HEFOP kutatás eredményei)

2. Az atipikus foglakoztatás formái Térben nem azonos helyen van a munkahely és a munkavállaló:távmunka,bedolgozás Időben rugalmas:részmunkaidő,osztott munkaidő,eltérő munkarend,rugalmas időbeosztás A munkavégzés jellege szerint:határozott időre szóló,alkalmi munka,idénymunka

3. A távmunka kitüntetett szerepe Távmunka – az atipikus (rugalmas) foglalkoztatási formák egyik megjelenése Rugalmassága, sokoldalúsága miatt szerepe felértékelődik Végezhető Távközpontban, otthon, teleházban, telecenterben Szervezeti munkahelyen (szatellit iroda, központi iroda) Mobil távmunka Összetett jelentősége miatt iparági szintű megjelenése kívánatos Társadalmi-, gazdasági-, munkaerő-piaci hasznok közül a legtöbb itt érvényesül

4. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat stratégia céljai –atipikus foglalkoztatás A foglalkoztatottság növelése /új munkahelyek-bővülő munkaerő kínálat/ A munkaerőpiac strukturális feszültségeinek Csökkentése/eltűnnek a térségi korlátok/ Munkaerő-piaci esélyegyenlőség biztosítása /családi,területi vagy fogyaték miatt eddig nem bevonható emberek mobilizálása/ A tartós munkanélküliség kezelése és megelőzése/új munkalehetőségek a hátrányos helyzetű térségekben élők részére-fokozatos munkába vonás/ A munkaerő-piaci eszközök hatékonyságának javítása/kisebb támogatásokkal bővülő foglalkoztatás/

5. A távmunka rövid SWOT elemzése Erősségek: -Szélesebb körből meríthető munkaerőforrás és foglalkoztatási alkalom -A munkahely és a családi feladatok könnyebb összehangolása-kisebb stressz -A foglalkoztatás költsége mind az egyén mind a munkaadó számára alacsonyabb /utazási költségek,önálló irodák stb/ -Nincsenek vagy kisebbek a térségi korlátok

Gyengeségek Egyének szintjén Munkaadók szintjén Társadalom szintjén Ismeretlentől, újtól való félelem Digitális írástudás korlátai Nehezebben érzékelhető karrier lehetőségek Elszigeteltség Munka és magánélet keveredése Alacsony mobilitás(i hajlandóság) Munkaadók szintjén Hagyományos szervezési, vezetési módszerekhez való ragaszkodás Költségviselés szabályozásának nehézsége Társadalom szintjén

Lehetőségek Nagyobb lehetőség a tevékenység bővítésére-szélesebb munkaerő kínálat-területi korlátok eltűnnek Csökkenthetők a termelés költségei-olcsóbb munkaerő vonható be-javítható a versenyképesség Szélesebb foglalkoztatási lehetőségek az egyén számára-nagyobb önállóság a munkavégzésben Új típusú karrier lehetőségek

Veszélyek Szélessávú internet elérés korlátai Jogi háttér szabályozatlansága Adatbiztonsági problémák Speciális tudás igénye Kevés és nem ismert az álláskínálat,és a távmunkára alkalmas munkaerő kínálata Szélessávú internet elérés korlátai Önálló munka szervezésre nem mindenki alkalmas A foglalkoztatás biztonsága /flexicurity/

6. Az akadályok leküzdése – megoldások-az ÁFSZ szerepe A vállalati kultúra és szervezet fejlesztése, a jó gyakorlatok terjesztése a flexibilis foglalkoztatás ösztönzése Munkaadó partnereket keresni,feltárni a rugalmas formában végezhető munkalehetőségeket,és fejlesztésüket segíteni Kifejleszteni a rugalmas munkavállalás mai korhoz igazodó formáit és bátorítani annak terjedését a munkavállalók és munkaadók között. Segíteni a megfelelő jogi háttér létre jottét a munkajogi és a foglalkoztatási szabályokban./rugalmas és biztonságos foglalkoztatás/ Potenciálisan távmunkában foglalkoztatható, jelenleg inaktív társadalmi csoportok támogatása abban, hogy felismerjék a nem tipikus munkavégzés előnyeit,és lehetőségeit. A munkaerő közvetítés kiterjesztése az atipikus formákban végezhető munkákra. Képzési-távoktatási programok szervezése és indítása az álláskeresők körében a távmunkában szükséges attitűdök kifejlesztésére

7. Cselekvési program - Atipikus formában szervezhető munkalehetőségek feltárásának eszközei I. Módszertani (alap)kutatások Vállalati körben végzett igényfelmérés (KKV, nagyvállalati kör) Rugalmas formában végezhető vagy azzá átalakítható munkakörök elemzése Rugalmas munkavégzés vállalati alkalmazásának szervezetfejlesztési kérdései Jelenlegi képzési kínálat felmérése, rugalmas foglalkoztatási formák által generált igények meghatározása Szolgáltatási modell továbbfejlesztése Munkakörök távmunkában vagy rugalmas munkavállalásban végezhetővé fejlesztése Rugalmas foglalkoztatáshoz szükséges kompetenciák elsajátítását segítő képzési tematikák kifejlesztése A kereslet-kínálat találkozását segítő módszertan, új közvetítői modell kifejlesztése

8. Cselekvési program - Atipikus formában szervezhető munkalehetőségek feltárásának eszközei II. Kifejlesztett modellek előzetes (piaci) tesztelése (pilot) Munkahelyek feltárása/átalakítása Adminisztratív tanácsadói háttér biztosítása Tanácsadó központ működtetése E-learning megoldás biztosítása, trénerek, bevezetést végző szakemberek képzése Kommunikáció Eszközei: TV spot, rádió spot, nyomtatott sajtó, szponzoráció, sajtótájékoztató és PR tevékenység, honlap/portál, online reklám, interaktív kommunikációs megoldások, tréningek és rendezvények, direkt marketing, könyvek és kiadványok Források TAMOP, MPA, NSZFI

9. A program várható eredményei, hatásai… Középtávon ható, de tartós eredmények (ellentétben a rövidtávú, formális hatású közvetlen támogatási formákkal) Legfontosabb tényezők Munkaerő-piaci szereplők szemléletmód-váltása A társadalom nyitottá válása az atipikus munkalehetőségek iránt Munkaadói oldal alkalmazza az új munkaszervezési megoldásokat Terjed az élethosszig tartó tanulás (life long learning) szemlélet Növekszik az atipikus munkahelyek (a távmunkahelyek) száma Hátrányos helyzetűek (különösen a kismamák, pályakezdők, a megváltozott munkaképességűek) munkaerő-piaci reintegrációja erősödik A képregény értelme: 1.) A munka és az otthon összemosódik. Olyan ez, mintha soha nem hagynánk abban a munkát. 2.) Gyűlölöm ezt. 3.) Az egyetlen probléma, hogy ha abbahagyom és a saját dolgaimmal foglalkozom, ugyanott vagyok. A képregény üzenete: távmunkát csak annak szabad végeznie, aki személyiségében alkalmas arra!

9. Középtávú hatásmechanizmus A foglalkoztatás bővítése, foglalkoztatási aktivitás növekedése, gazdasági versenyképesség javulása. A munkavállalói célcsoportok inaktivitása csökken, társadalomba való integrációjuk erősödik, mely az érintett családokon és mikroközösségeken keresztül fejti ki további jótékony hatásait szélesebb körben is. Társadalmi integráció Közvetve, a továbbgyűrűző hatások miatt, várhatóan a közvetlen hatásnál ötször több munkahely keletkezik, több ezer potenciális foglalkoztató vállalkozás szerez tudomást a rugalmas munkavégzésben rejlő lehetőségekről. Továbbgyűrűző hatás: közvetlenhez munkahelyek számának többszöröse A módszertani fejlesztések eredményeként az állami közvetítőrendszer hatékonysága javul, közvetlenül 8.000 személy jut tartós (fenntartható) munkahelyhez, 600 vállalkozás részesül személyre szabott képzésben, tanácsadásban. Módszertani fejlesztés által generált munkahelyek

Köszönöm a figyelmet!