A belső könyvvizsgáló iroda tevékenységének rövid leírása Hargita Megye Tanácsa RO-530140 Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám Tel.: +4-0266-207700, Fax:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Intézményi akkreditáció 2008 (hogy készüljünk?) MAB 2008 szeptember 19. Topár József.
Advertisements

Humán rendszerek, közszféra
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet
A SZERVEZET ÉS KÖRNYEZETE
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
„Igazságügyi könyvszakértés és a könyvvizsgálat kapcsolata”
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, január 22. Topár József.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
DOKUMENTUMKEZELÉS.
Fejlesztési Igazgatóság
A FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELLENŐRZÉS JELLEMZŐI
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Szervezetfejlesztési Program
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
Kontrolling a kutatás-fejlesztésben
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
Felügyelési tapasztalatok Konzultáció könyvvizsgálóknak Fülöp Tamás Pénztárak felügyeleti főosztálya.
Társaságirányítási jelentés könyvvizsgálati kérdései
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II. Módszertani szekció szeptember – óra.
Könyvvizsgálat Az ügyfél szemével
A könyvvizsgálói szakma kihívásai a válság tükrében dr
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
Ellenőrzés, visszacsatolás
„Korszakváltás a büntetés-végrehajtásban”
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
A belső kontrollok és kockázatelemzés az Integritás felmérés alapján
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
A fenntartható minőségi turizmus, mint a Centurio program egyik kulcsterülete Hargita megyében Centurio Disszeminációs Szeminárium Szolnok, szeptember.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Hajdics Antónia Államháztartási Szabályozási Főosztály
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
Energiahatékonysággal a vállalkozások költségcsökkentéséért Nagy Judit Külkapcsolati munkatárs Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Muzeológiai szakfelügyelet
Visegrád, Könyvvizsgálat, Minőség-ellenőrzés és
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Jelentések dokumentációs rendje. 1./ Évközi vizsgálatok: –Munkapapírok –Vezetői levél – Célvizsgálati jelentés.
A KORMÁNYZATI ELLENŐRZÉSI HIVATAL - új szabályozás, új feladatok január 1-jétől - Dr. Tari Beatrix – főosztályvezető április 19.
1 XIV. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés MER ellenőrzések módszertana Siófok, Munkácsi Márta A Minőségellenőrzési Bizottság tagja.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
Kockázatbecslés folyamata. 1./ Független könyvvizsgálói jelentés –KVOI: Független könyvvizsgálói jelentés 2./ A vezetés tisztessége –C14: Visszaélési.
Nemzeti Energetikusi Hálózat
Széchenyi Programirodák szervezete és működése
Mintavétel.
A vállalkozás folytatásának elve
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
A könyvvizsgálat színvonalának növelése a minőségellenőrzésen keresztül Szabó Zsuzsanna & Mádi-Szabó Zoltán.
Munka és álláskeresési tanácsadás minőségi szempontjai
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
Ide kerülhet az előadás címe
Minősítések.
Iskolai egyesületeket és iskolákat jelenleg foglalkoztató kérdések Európában Budapest, Hungary , 8 and 9 May
KÖNYVVIZSGÁLÓI KÖZFELÜGYELET
Az SZMBK Intézményi Modell
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

A belső könyvvizsgáló iroda tevékenységének rövid leírása Hargita Megye Tanácsa RO Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám Tel.: , Fax: ,

A belső könyvvizsgáló iroda a Megyei tanács keretén belül működik. Tevékenységét a 672/2002 törvény és a Pénzügyminiszter által kiadott 38/2003-as alkalmazási keret norma szabályozza. A keret norma alapján 2004-ben kidolgozták a Hargita Megye Tanácsára vonatkozó normát. A belső könyvvizsgálat az a funkcionálisan független és objektív tevékenység, amely biztosítást és tanácsadást nyújt a vezetőségnek a közületi bevételek és kiadások megfelelő adminisztrálása tekintetében, tökéletesítve a közintézmény tevékenységeit; támogatja a közintézményt célkitűzéseinek a kockázatkezelésen, az ellenőrzésen és az adminisztrálási eljárásokon alapuló vezetési rendszer hatékonyságát és eredményességét felmérő és tökéletesítő szisztematikus és metodikus megközelítéssel való megvalósításában.

A belső könyvvizsgáló iroda fontosabb feladatkörei  Sajátos metodológiai szabályok kidolgozása a könyvvizsgálatra vonatkozóan  Belső könyvvizsgálati éves terv készítése  Belső könyvvizsgálati tevékenység folytatása  Tájékoztatás nyújtása a Belső Könyvvizsgálat-harmonizálás Központi Egységének a könyvvizsgálat alá vetett közintézmény által el nem sajátított javaslatokról, valamint azok következményeiről  Időszakos jelentés készítése a könyvvizsgálati tevékenységből eredő megállapításokról, következtetésekről és javaslatokról  Éves jelentés készítése a belső könyvvizsgálati tevékenységről  Szabálytalanságok vagy esetleges károk azonosítása esetén azonnali jelentés készítése a közintézmény vezetőjének és a belső ellenőrzési struktúrának

A könyvvizsgálattípusok  A rendszerkönyvvizsgálat, amely a vezetési és belső ellenőrzési rendszerek mélyreható felmérését képezi annak megállapítása érdekében, hogy a rendszer gazdaságosan, hatékonyan és eredményesen működik, valamint annak céljából, hogy a hiányosságokat azonosítsák, és javaslatokat fogalmazzanak meg azok kiküszöbölésére.  A teljesítmény könyvvizsgálat, amely megvizsgálja, ha a közintézmény célkitűzéseinek és feladatainak gyakorlatba ültetése érdekében megállapított kritériumok helyesek az eredményfelmérés tekintetében és megítéli, hogy az eredmények megfelelnek-e a célkitűzéseknek.  A rendszerességi könyvvizsgálat, amely a közalapokra vagy a közvagyonra gyakorolt pénzügyi kihatásokkal kapcsolatos akciók vizsgálatát jelenti az azok tekintetében alkalmazandó elvek, eljárási és metodológiai szabályok szempontjából.

A belső könyvvizsgálat lebonyolítása A tevékenységnek négy szakasza van: 1.A tevékenység előkészítése 2.A tevékenység helyszínen történő lebonyolítása 3.A könyvvizsgálati jelentés elkészítése 4.Javaslatok betartásának követése

1. A tevékenység előkészítése 1.1 A belső könyvvizsgálat kezdeményezése 1.2 Az adatok begyűjtése és feldolgozása 1.3 Kockázatelemzés 1.4 A belső könyvvizsgálat ütemtervének elkészítése 1.5 A belső könyvvizsgálat helyszínen történő megnyitása

2. A tevékenység helyszínen történő lebonyolítása 2.1 A bizonyítékok begyűjtése 2.2 A kihágások megállapítása és jelentése 2.3 A munkaanyagok felülvizsgálata 2.4 A belső könyvvizsgálat helyszínen történő bezárása

3. A könyvvizsgálati jelentés elkészítése 3.1 A könyvvizsgálati jelentéstervezet kidolgozása 3.2 A jelentéstervezet továbbítása 3.3 Egyeztető gyűlés 3.4 Végleges jelentés készítése 3.5 Végleges jelentés láttamozása 3.6 A végleges jelentés kiközlése

4. Javaslatok betartásának követése 4. 1 Javaslatok betartásának és kivitelezésének követése a belső könyvvizsgáló iroda által

Hargita Megye Tanácsa RO Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám Tel.: , Fax: ,