A gyógyító megelőző intézmények és szolgálatok szakfelügyeletéről szóló 8/1993.(III.31.) NM rendelet módosítása Előkészítők: Dr. Bujdosó László Dr. Tímár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az OH TÁMOP fejlesztései
Advertisements

„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
10 ÉVES AZ OTTHONI SZAKÁPOLÁS
Szervezetfejlesztési Program
Egynapos sebészetek Pest megyében
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
Szakfelügyelet a fizioterápiában
A szaktanácsadás támogató szerepe
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, január 22. Topár József.
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
OTH Egészségügyi Igazgatási Főosztály
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
„ MEGYÉN INNEN… MEGYÉN TÚL…” A szakfelügyelet és a megyei intézmények együttműködése tapasztalatainak összegzése. KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS ORSZÁGOS.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Gyógyszerügyi szervezéstan február 3. Dr. Zelkó Romána.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Fekete Imréné KKB tag A közfelügyeleti rendszer súlypontjai Cegléd, július 6 1.
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
Az OTH feladata közegészségügy (környezet- és település-, élelmezés- és táplálkozás-, munka-, sugáregészségügy és sugárbiológia, toxikológia), a járványügy.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A Down szűrés klinikai audit tervezete, kivitelezése Szy Ildikó OEFI Ritka Betegségek Központ május 19.
Területi gyermekellátás szakfőorvosi beszámolója és aktuális kérdései Csecsemő- és gyermekgyógyász Szakfőorvosok Országos Értekezlete Budapest november.
Milyen a magyar egészségadatok minősége?
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
A Magyar Köztársaság kormánya. Egyes egészségügyi tárgyú kormányrendeletek módosításról.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
Szike helyett machate-t? avagy lesz-e kiút a „protokoll- dzsungelből”?
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
PROTOKOLLTERVEZET családok átmeneti otthonai részére
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Nemzeti minőségfejlesztési rendszer és akkreditációs elképzelések
Minőségfejlesztés az ápolás szakfelügyeletben
Múlt és jelen az ápolás szakfelügyeleti rendszerben I. Országos Szakfelügyelő Ápolói Konferencia, szept Nyíregyháza.
Jelentési kötelezettségek a szakfelügyeleti rendszerben Izbéki Jánosné Egészségügyi Igazgatási és Koordinációs Föosztály.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
2. Az egészségközpontú gyógyítás programja
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
Muzeológiai szakfelügyelet
2008. június 12. MÁV Baross Gábor Oktatási Központ.
Ahogy a szakfőorvos látja
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL „A évi közszolgálati ellenőrzések tapasztalatai.” Jegyzői értekezlet – Heves Megyei Kormányhivatal december 3.
VASÚTI VIZSGAKÖZPONT KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Novák László igazgató.
MESZK Gyermekápolás Szakmai Tagozat Beszámoló január-december Bognár Lászlóné tagozatvezető.
Régi és új feladatok új megközelítésben, márciustól működik az OGYÉI Dr Pozsgay Csilla Főigazgató Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
A területi védőnő szerepe – a 33/2006. (VIII. 23
Szakértés/szaktanácsadás módszertana
A szakfelügyelet helye az egészségügyi ellátás fejlesztésében
A vasúti járművek karbantartását, javítását és időszakos vizsgálatát végző műhelyeket érintően tervezett jogszabályi változások dr. Erb Szilvia főosztályvezető.
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

A gyógyító megelőző intézmények és szolgálatok szakfelügyeletéről szóló 8/1993.(III.31.) NM rendelet módosítása Előkészítők: Dr. Bujdosó László Dr. Tímár Krisztina Szy Ildikó

8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi szakterületnek van felügyelete –A regionalitás megjelenítése elengedhetetlen –Az országos intézetek és a szakfelügyelők kapcsolatának pontosítása

Előzmények ESZCSM évi pilot projektje –Bizonyítékokon alapuló irányelv fejlesztés –Pre klinikai audit (népesség 15-18%-a) –A megyei szakfőorvosok részvétele a programban –Tapasztalatok összegzése – A klinikai audit módszertani irányelvének elkészítése

A szakfelügyelet feladatai Az ellátás minőségének szisztematikus ellenőrzése Feladatok ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételek. Az alkalmazott terápiás és diagnosztikus eljárások. Rendelkezésre álló források felhasználása.

Az országos szakfelügyelő főorvos feladatai Szervezi a szakterületére vonatkozó klinikai auditokat –Standardok meghatározása –Az adatok összegyűjtése, elemzése –Javaslatokat tesz a változtatásra –Módszertani ismeretek képzése

A megyei/városi/regionális szakfelügyelő főorvos feladatai Szakmai minimumfeltételeknek való megfelelés ellenőrzése Belső minőségügyi rendszer működésének vizsgálata Adatok gyűjtése, részelemzése

A szakfelügyelet struktúrája Cél: a rendszer egységes módszertanának biztosítása Önálló szakfelügyelettel bíró szakmák Az országos metodikai intézetek kijelölése

Javaslat szakfelügyeleti hálózat kialakítására (néhány példa) Nephrológia regionális Belgy. Klinika Csecsemő-gy. gyógy. megyei Svábhegyi Gy. Fertőző betegell. regionális Szt. László Kh. Gasztro regionális Belgy. Klinika Tüdő mellkas seb. regionális Orsz. Korányi Szívsebészet regionális Orsz. Érsebészet

Hatáskör és finanszírozás Hatáskör bővítés Többletforrás biztosítása

Köszönöm a figyelmet!