Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

PROTOKOLLTERVEZET családok átmeneti otthonai részére

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "PROTOKOLLTERVEZET családok átmeneti otthonai részére"— Előadás másolata:

1 PROTOKOLLTERVEZET családok átmeneti otthonai részére
Mózes Ernőné Borostyánvirág Alapítvány Módszertani CSÁO 1. Országos Konferenciája 2009. május 07.

2

3 A szakmai szabályzók fontossága
Az igénybevevők, a szolgáltatók, valamint a szakmai felügyelet közös érdeke, hogy egy-egy szakterület jól körülhatárolt szakmai szabályzóval rendelkezzen a jogi szabályzáson túl. A szakmai szabályzók előnye: konkrét árnyalt az elméletre és a gyakorlatra egyaránt épül gyakorló szakemberek, széleskörű konszenzussal hozzák létre formáját tekintve lehet standard, irányelv, protokoll, szabályzat A protokoll – egyes szolgáltatási tevékenység elvégzési módjának leírását jelenti.

4 Előzmények, korábbi szakmai szabályzók
2005. Szociális Minőségügyi Műhely – NCsSzI – minőségfelesztés előmozdítása – „Szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások standardizációja” projekt – ICsSzEM 2007. – Gyermekek átmeneti gondozása – irányelv (Fajcsiné Sándor Andrea, Mihály Blanka, Sidlovics Ferenc) 2007. – Bántalmazottak részére nyújtott szolgáltatások – irányelv (Gyurkó Szilvia, Mózes Ernőné, Németh Margit, Papp Krisztina) 2007. – A krízis-ellátás protokollja (Regionális Krízis-Központok szakmai team-je)

5 Jelenlegi helyzet A meglévő szakmai szabályozók csak részben érintik a családok átmeneti otthonainak munkáját. A gyermekek átmeneti gondozása terén a CSÁO-k igénybevétele a legmagasabb. A szűkebb szakterületen belül megnőtt az igény a minőségfejlesztésre – ennek egyik jele, hogy Módszertani CSÁO kijelölése megtörtént, protokoll elkészítését kezdte meg a szakma. A továbbiakban az eddig elkészült, CSÁO-ra vonatkozó általános protokoll tervezetet mutatom be.

6 A protokoll tervezet felépítése (1.)
A célok megfogalmazása – gy.jóléti alapellátás, a gy.-ek átmeneti gondozása, családok átmeneti otthona Veszélyeztetettség megszűntetése. Szülőt képessé tenni az önálló életvitelre. Együttműködni a bekerülést szükségessé tevő ok megszűntetése érdekében. 2. Jogok és kötelezettségek megfogalmazása – ellátottak, intézmények, fenntartók, munkatársak jogai Gyermeki jogok érvényesülése. Szolgáltató joga a saját szakmai elképzelés megvalósításához. 3. Szakmai létszám 4. Jogszabályok

7 A protokoll tervezet felépítése (2.)
5. Szolgáltatások a.) lakhatási lehetőség biztosítása (külön szoba, családias jelleg) b.) szükség szerinti teljes ellátás 1997. évi XXXI. tv. 51. § d) „ segítséget nyújt a szülőnek a teljes körű ellátáshoz” 15/1998. NM rendelet §-ig kiegészítő gondoskodás a feladat, nem helyettesítő gondoskodás c.) személyes szolgáltatások Külön jogszabályban meghatározott végzettséggel rendelkező, meghatározott a létszám-minimum is! A szociális munka eszközeivel dolgoznak a munkatársak A protokoll tervezet tartalmazza az egyes munkakörökhöz köthető feladatokat, kompetenciákat.

8 A protokoll tervezet felépítése (3.)
6. Gondozási folyamat leírása a.) felvétel – milyen módon kérhetik felvételüket, ki dönt, krízis-helyzetben ki dönt b.) a szakmai munka leírása – ezen belül a főbb szakaszok megjelölése Lehet időrendi szakaszolás Megjelenhet a feladat-típusok szerinti felsorolás c.) ellátás megszűnése – a jogszabályban megfogalmazottak gyakorlati szempontból való alkalmazhatóságának leírása

9 A protokoll tervezet felépítése (4.)
7. Szakmai irányelvek, ajánlások Az ellátás keretei Az ellátás garanciális elemei Az ellátás időtartama Adminisztráció Munkamódszerek 8. Kapcsolattartás – szektoron belüli, és kívüli együttműködés

10 Konkrét teendők Az elkészült protokoll tervezetet, valamint a célcsoportokra vonatkozó tervezet minél szélesebb szakmai körben való megtárgyalása – regionális munkacsoportokban való munkálkodás. A szakmán belüli konstruktív együttműködés a protokollok elkészítése érdekében. Régiónként 1-1 protokoll tervezet eljuttatása a Módszertani CSÁO-ba. 2009. év végéig a kész protokoll elkészítése. Az elkészített protokoll a gyermekvédelmen belül a CSÁO-k szakmai presztízsét emeli,a szolgáltatók munkáját könnyíti. Végső cél: jobb szolgáltatást nyújtani az ellátottaknak.

11


Letölteni ppt "PROTOKOLLTERVEZET családok átmeneti otthonai részére"

Hasonló előadás


Google Hirdetések