MIT KELL TUDNI AZ INTERAKTÍV TÁBLÁRÓL?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

Az érintőképernyők.
Interaktív tábla a hittan oktatásában
A Powerpoint használata (gyorstalpaló)
Interaktív táblák Bevezetés.
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Adattárolási technológiák
Hardver alapok I. 10. osztály.
Készítette: Bátori Béla 12.k
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 4. konferencia.
Készítette : Barati István Médiatechnológus asszisztens
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
TIOP / Megvalósításának tervezett napja: év január hó 31. nap.
Fontos fogalmak az informatikában.
DIGITÁLIS TANESZKÖZÖK ALKALMAZÁSA AZ OKTATÁSBAN
Az informatika alapjai
OSI Modell.
Bevezetés IKT információs és kommunikációs technológiák
1 Az aktív tábla használatáról. 2 "Mi vagyunk a technológiánk, az emberi lények nem érdemelték ki nevüket addig, amíg nem találták fel a fejszét, az ágyékkötőt.
A Windows grafikus felülete
A számítógéprendszer.
Interaktív tábláról röviden. Részei Az interaktív tábla 2 részb ő l áll: -magából a táblából -a rajta mozgatható adóból.
Készítette: Verebélyi Balázs Informatikus Könyvtáros szak, 1. évfolyam Neptun kód: VX46VV.
Informatikai alapismeretek
Memóriák.
1. A digitális fényképezőgép felépítése
CISC - RISC processzor jellemzők
Mai számítógép perifériák
Számítógép memória jellemzői
Készítette: Bodor Béla Tanár: Szabó Dániel Iskola: Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola Iskola címe: 1149 Budapest, Egressy út 71. MEMÓRIÁK.
Készítette : Szente Szilvia Spek Krisztina Felkészítő tanár : Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
A memóriák típusai, jellemzői
Háttértárolók Ki és beviteli periféria. A számítógép kikapcsolása után is hosszú ideig képesek megőrizni az adatokat.
Objektumok. Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége,
MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.
Prezentáció készítés MS PowerPoint segítségével
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Monitorok.
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
Mgr. Námesztovszki Zsolt GYAKORLÓ PEDAGÓGUSOK KÉPZÉSE AZ INTERAKTÍV TÁBLA HASZNÁLATÁRA (HARDVERISMERET) Szabadka, 2012.
Kompetensek lettünk? június 27..
Az elvben figyelembe veendő kapcsolási rendek számáról képet kaphatunk, ha felmérjük az adott N és M áramok és egy-egy fűtő- és hűtőközeg.
A kis- és közepes vállalkozások információs rendszerei Erdős Ferenc.
A digitális pedagógiai módszertan fejlesztése a Körzeti Általános Iskolában TIOP / Digitális pedagógiai innováció útján Projektzáró.
Háttértárak.
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Mikroökonómia gyakorlat
Adatvizualizáció Segédanyag a Gazdasági informatika tárgyához
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Szögfüggvények Tanulói: Tanári:.
Hasonlósági transzformáció ismétlése
Notebook Csapattagok: Koska Anna Király Vivi Koska Balázs Terék Máté Fegyveres Máté Tóth Bence Győrik Viktor.
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
Anyagforgalom a membránokon =
Iskolai számítógépes hálózat bővítése Készítette Tóth László Ferenc.
A KÖZHÁLÓ PROGRAM minden közoktatási intézmény szélessávú Internet elérést kapott megjelent az interaktív táblákra is fordítható Informatikai Normatíva.
A számítógép felépítése
Kialakulásuk  1960-as évek közepétől több cég egymástól függetlenül fejleszti  Katonai célokra készül  Létrehozás célja: A mágneses tárolóknál nagyobb.
Legelterjedtebbek bemutatása.  Alapelvek már 1970-ben kialakultak  Igény a grafikus felületekre, adatbevitel közvetlenül, egér és billentyűzet nélkül.
A ROM ÉS A BIOS. K ÉSZÍTETTE R ELL P ATRIK A ROM A ROM egy olyan elektrotechnikai eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas memória. Tartalma.
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
Digitális tábla az oktatásban Class Mate PC és a digitális tábla alkalmazása az iskolai tanórán.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
NXT és EV3 összehasonlítása
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
Nemzeti Köznevelési Portál
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

MIT KELL TUDNI AZ INTERAKTÍV TÁBLÁRÓL? Mi is valójában az interaktív tábla (digitális tábla) és az hogyan is működik. A számítógép képernyője a projektor segítségével megjeleníthető egy táblán. Az interaktív eszköz segítségével a tábla egy nagy vezérlő felületté tehető, így a számítógép a tábláról irányítható, és a táblán végzett műveletek a számítógépen rögzíthetők. Míg a számítógépeket az egérrel vezéreljük, addig az interaktív táblákat az ujjunk vagy a vezérlő toll.

MIT KELL TUDNI AZ INTERAKTÍV TÁBLÁRÓL? Az interaktív táblára úgy is gondolhatunk, mint a számítógéphez csatlakoztatott óriási méretű, lapos touchpadra Gyakorlatilag minden műveletet el tudunk végezni miközben a hallgatóság előtt állunk Az interaktív táblákat a számítógépen futó szoftver vezérli.

MIT KELL TUDNI AZ INTERAKTÍV TÁBLÁRÓL? interaktív eszköz segítségével egy tetszőleges sík felület interaktívvá tehető.

TÁBLÁK TIPUSAI Az un. „puha táblák” az ellenállás-változás elvén alapulnak, ahol is a tábla egész felületét egy kétrétegű, vezető ellenállásréteggel bevont fólia borítja. A két vezetőréteget egy rendkívül vékony, - az emberi hajszálnál alig vastagabb (100-150 mikron) - légréteg választja el egymástól. A tábla felszínére gyakorolt nyomás hatására - a pontosan meghatározható koordinátájú ponton - egy elektromos jel keletkezik, amit a számítógép érzékel. A technológia egyaránt érzékeli az ujjunkkal, műanyag tollal vagy más eszközzel való érintést.

TÁBLÁK TIPUSAI Az un. „kemény tábla” esetén az egyik megoldás, amikor két kemény műanyag réteg közé egy érzékelő hálót sajtolnak. Az érzékelő háló elektromos jelet ad a számítógépnek, ha a tábla felülete elektronikus tollal vagy különleges mágneses jellemzőkkel rendelkező tollal érintkezik. Ha az ujjunkkal vagy más eszközzel érünk a felülethez, a tábla nem reagál

KEMÉNY TÁBLA

TÁBLA TÍPUSAI A "kemény tábla" másik, univerzális megoldása az, amikor nem maga a tábla érzékel, hanem a tábla mellett elhelyezett ultrahangot, vagy infravörös hullámokat vevő egység érzékeli, egy - a táblához tartozó - tollba épített adó jelét. A toll csak akkor ad jelet, ha a csúcsát a táblához érintjük. Ilyen interaktív eszközök (adó-vevő egységek) önmagukban is beszerezhetők, és segítségükkel bármilyen sík felület interaktívvá tehető. Ezeket nevezik mobil interaktív eszközöknek.

TÁBLA ESZKÖZÖK Egyszerű tollak Nincs egyéb funkciójuk, minthogy a tábla megérintésekor egy jelet adjanak, amit a vevőegység érzékel. A vevő a jel alapján azonosítani tudja az érintés pontos helyét (koordinátáit) is.

TÁBLA ESZKÖZÖK Többfunkciós tollak A többfunkciós tollakra az jellemző, hogy egyre több olyan feladatra alkalmasak, mint azt már a számítógép egereknél megszoktunk. A legtipikusabb ilyen funkciók a jobb, illetve baloldali kattintási lehetőség

TÁBLA ESZKÖZÖK Kombinált tollak A kombinált tollakkal lehet írni is a táblák felületére. Az írás közben a filctoll hegyére gyakorolt nyomás aktiválja a tollba épített adót. A gyártók általában egy kék-zöld-piros színválasztékú tollcsaládot szállítanak a táblához.

MILYEN TÁBLA? Milyen szerepet szánunk a táblának? A megszokott zöld, vagy fekete táblára való írás, mint hagyományos oktatási módszer mellőzése, és csak az interaktív tábla használatára való áttérés nem fog az egyik napról a másikra menni. Praktikus, és az átmenetet segítő megoldást jelentenek azok a táblák, amelyeknek a felülete kimondottan úgy van kiképezve, hogy azokra szárazon törölhető, pormentes filccel lehessen írni, és az írást nyom nélkül le lehessen törölni.

MILYEN TÁBLA? A legjobb, ha gyakorlatban győződünk meg arról, hogy mennyire írható filctollal a tábla, és hogy valóban nyom nélkül törölhető-e. Az elektronikus másolótábla funkció táblavezérlő szoftver, és egy speciális toll kérdése. Ez a digitális, prezentációs filctoll úgy van kiképezve, hogy miközben írunk vele, jeleket is ad az interaktív eszköznek. Így a táblán is látjuk az írást, és a számítógépen is megjelenik a felirat.

MILYEN TÁBLA? Az írhatóság szempontjából előnyös a csillogó, zománcos felület, ami viszont kimondottan zavaró, sőt káros lehet, ha a vetítő erős fénye visszatükröződik benne! Kis gyerekeknél - amíg a tollal való írás általánossá nem válik - még fontos szerepe lehet az ujjal vezérelhető puha tábláknak

MILYEN TÁBLA ? a kis (60 x 90 cm), közepes (100 x 130 cm), és nagy (120 x 160-180 cm) táblaméret kategóriáknak felelnek meg. az interaktív tábla egész felületét, így tehát a tetejét is kényelmesen el kell, hogy tudják érni a tanulók.

KÖLTSÉGVETÉS Ahol igényként a hordozhatóság a fő szempont, ott megoldásként a mobil interaktív rendszereket ajánljuk, melynek segítségével bármely fehértáblát, kemény felületet interaktívvá változtathatunk a speciális, mobil vevőegységgel.

KÖLTSÉGVETÉS Vannak olyan projektorok, amelyekbe be van építve az interaktív érzékelő egység. A „klasszikus” interaktív tábla fixen tartalmazza az interaktív eszközt vagy úgy, hogy az a táblába magába van beépítve (érintő képernyő), vagy pedig az interaktív eszköz a táblán kívülre van fixen szerelve.

EZ IS FONTOS! Míg az „intelligens” táblák az oktatásra gyakorolt pozitív hatása egyértelmű, addig a tanulók és az oktatók egészségére kiható kockázati tényezőkről kevés szó esik… Projektorok

INTERAKTÍV TÁBLÁK JÖVŐJE A táblák terén ma már szinte kizárólag közeli vetítést alkalmaznak . A Hitachi cég bemutatta azt a szuperközeli projektort, amely akár 40-60 cm-ről képes megvilágítani egy 120x160-as táblát DUO rendszerű interaktív tábla, amely egyrészt lehetővé teszi, hogy akár ujjal, vagy aktív tollal is vezéreljük a táblát, másrészt egyszerre két ujjal is lehet dolgozni a táblán

JÖVŐ! Notebook táblaszoftver 10.0 béta verziója Fontos hír, hogy egyre több – de távolról sem elegendő – interaktív oktatási tananyag érhető el a pedagógusok számára Tábla független, ugyanakkor könnyen kezelhető, és interakivitást teljes körben lehetővé tevő szoftver megjelenésére

Táblák kiválasztása "Intelligens iskola" program keretében az iskolai osztályok közel fele lesz felszerelve digitális táblával az elkövetkező néhány évben az intelligens táblák megjelenése óhatatlan változásokat fog okozni az oktatási kultúrában is.

DIGITÁLIS TANANYAG http://realika.educatio.hu/ctrl.php/unregistered/courses www.eiskola.hu

DIGITÁLIS TANANYAG http://realika.educatio.hu/ctrl.php/unregistered/preview/preview?userid=0&store=0&pbk=%2Fctrl.php%2Funregistered%2Fcourses&c=36&node=a132&pbka=0&savebtn=1 www.etanarikar.hu www.kompetenciafejlesztes.hu http://sdt.sulinet.hu www.sulinovadatbank.hu www.muszakikiado.hu

DIGITÁLIS TANANYAG http://realika.educatio.hu/ctrl.php/unregistered/preview/preview?userid=0&store=0&pbk=%2Fctrl.php%2Funregistered%2Fcourses&c=36&node=a110&pbka=0&savebtn=1 http://realika.educatio.hu/ctrl.php/unregistered/preview/preview?userid=0&store=0&pbk=%2Fctrl.php%2Funregistered%2Fcourses&c=35&node=a138&pbka=0&savebtn=1

DIGITÁLIS TANANYAG http://sdt.sulinet.hu/sunflower/SMS/start.htm

HASZNOS www.lsk.hu Webster Mimio Ebeam Starboard Aktivstudio Easiteach Interact Smart