Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítógéprendszer.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítógéprendszer."— Előadás másolata:

1 A számítógéprendszer

2 Mik a számítógépek? A számítógépek (vagy számítógéprendszerek) elektronikus gépek, amelyek a bemeneti információk (adatok vagy utasítások) feldolgozásával kimeneti információkat (eredményeket) állítanak elő. A számítógép „intelligencia nélküli gép”, mely csak azt hajtja végre, amit utasításokban megadnak neki.

3 Mi a program? A program a számítógép számára írt utasításkészlet, amelynek segítségével a gép végrehajtja az adatfeldolgozást.

4 A számítógép két alkotóelemből áll:
Magából a gépből – hardver (hardware) - ezek a gép fizikai (látható és kézzel megfogható) elemei és programokból, amelyek alapján a számítógép dolgozik – szoftver (software)

5 A számítógépeket feloszthatjuk:
1.rendeltetés, 2.egyidejű használóinak száma és 3.egyidejűleg végrehajtott utasítások szerint

6 1.Rendeltetés szerint Általános rendeltetésű számítógépek: eltérő programokat lehet betölteni különböző feladatok elvégzésére Speciális célra készült számítógépek: csak azt a programot használják, amit a gyártásukkor töltöttek be a meghatátozott feladat elvégzésre (sakk, automata pilóta, gépek vezérlése stb.)

7 2.Egyidejű használóinak száma szerint
Több alkalmazót kiszolgáló számítógépek (mainframe based): van egy központi gép, mely kiszolgálja az összes felhasználót Egyetlen alkalmazót kiszolgáló számítógépek (PC based): mindegyik felhasználó a saját gépén dolgozik az adott programmal.

8 3. Egyidejűleg végrehajtott utasítások száma szerint
Soros – SISD (Single Instruction Single Data) – egyidejűleg egy utasítást hajtanak végre a memóriában elhelyezett egy adaton (ilyenek a PC-k) Párhuzamos – SIMD (Single Instruction Multiple Data) - egyidejűleg a memóriában elhelyezett több adaton is végrehajtják ugyanazt az egy utasítást ( ilyenek a szuperszámítógépek) Elméletben létezik még két csoport: MIMD(Multiple Instruction Multiple Data) - egyidejűleg több utasítást képesek végrehajtani különböző adatokon (a számítógépes hálózatok követelményeinek felelnek meg) MISD (Multiple Instruction Single Data) - egyidejűleg több utasítást hajtana végre ugyanazon az adaton- ez gyakorlatilag egyelőre kivitelezhetetlen

9 A tipikus számítógéprendszer a következő hardvereszközökből áll:
központi (belső) memória aritmetikai logikai egység vezérlőegység külső memóriaegység adatbeviteli eszközök adatkiviteli eszközök

10 A számítógép hardveres elemeinek működésbeli összekapcsolása
Bemeneti egység Vezérlőegység Belső memória Külső memóriaegység Aritmetikai logikai egység Kimeneti egység

11 Központi memória A szg. a programokkal adott a programokkal adott utasításokkal végzi az adatfeldolgozást. A programot és a feldolgozandó adatokat a szg.a belső (központi) memóriájában tároljuk. A belső memória áramkörökből áll. Az áramkörök mindegyikének 2 állapota lehet, általában 0-val és 1-gyel jelöljük őket (0- ha az áramkörben nincs áram, 1-ha van áram). Ezért ezeket az áramköröket bitnek nevezzük (bit= binary digit, azaz bináris szám). Egy biten nagyon kevés információ helyezhető el, ezért szükség volt nagyobb mértékegységek bevezetésére. A memória bitjeit így regiszterekbe foglalják. Ezen regiszterek hossza a PC-kben 8 bit.

12 Bit és byte A bit az információ legkisebb egysége.
A byte pedig az információfeldolgozás legkisebb egysége. 8 bit=1 byte (bájt) 1 byte-nak 256(28) különböző állapota lehet (0-255) Az ezt követő mértékegységek rendre: KB (kilobyte), MB (megabyte), GB (gigabyte), TB (terabyte). 1 KB=1024 byte, 1 MB=1024 KB (1024x1024 byte), 1 GB=1024 MB, 1 TB=1024GB.

13 Aritmetikai logikai egység
Az aritmetikai logikai egység olyan regiszterekből és áramkörökből áll, amelyek az aritmetikai és logikai műveleteket végzik (+,-,*,/, valamint két elem összehasonlítása) Kezdetben csak egész számokkal tudta elvégezni a műveleteket, később kibővítették egy külön egységgel (koprocesszor), melynek segítségével a valós számokkal is tudott dolgozni.

14 Vezérlőegység A vezérlőegység az egész számítógéprendszer munkáját irányítja. Vezérli a program működését, előveszi a belső tárból és felismeri az utasításokat, parancsot ad a többi egység működésére, aktivizálja a ki-és bemeneti egységeket, a központi tárba elhelyezi vagy onnan kiolvassa az adatokat. Ezt csipek halmaza képezi, mely ellenőrzi és irányítja a rendszer egészének a munkáját.

15 Külső memóriaegységek
A számítógép kikapcsolása után a külső memóriákban tároljuk a programokat és az adatokat. A számítógépes feldolgozásban részt vevő adat vagy benne van, vagy pedig bent volt a belső memóriában. A pillanatnyilag alkalmazáson kívül lévő programok és adatok viszont a külső tárakban helyezkednek el. Beszélhetünk közvetlen és szekvenciális hozzáférésű külső tárakról. A közvetlen hozzáférésű a mágneslemez. Két formája létezik: hajlékonylemez (floppy-FDD), merevlemez (hard disk-HDD), míg a mágnesszalag szekvenciális hozzáférésű.

16 Bemeneti egységek Az adatok bevitelére szolgáló ( periferiális) berendezések. Pl. billentyűzet, egér, mikrofon, lapolvasó (szkenner), rajzolótábla, digitalizáló tábla, digitális fényképezőgép, vonalkódolvasó stb.

17 Kimeneti egységek Az eredmények megjelenítésére szolgáló (periferiális) berendezések Pl. monitor, nyomtató, plotter (rajzgép), hangszóró, projektor (vetítőgép) stb.


Letölteni ppt "A számítógéprendszer."

Hasonló előadás


Google Hirdetések