Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítógép felépítése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítógép felépítése"— Előadás másolata:

1 A számítógép felépítése

2 A digitális számítógép
A digitális számítógép olyan elektronikusan működő berendezés, amely az adatok bevitelét, feldolgozását, tárolását és az adatok kivitelét tárolt program alapján automatikusan végzi.

3 A digitális számítógép alapegységei:
processzor memória a be- és kimeneti egységek illesztő áramkörei

4 A számítógép felépítése

5 A CPU A processzor (CPU= Central Processing Unit) a számítógép központi feldolgozó egysége. A CPU feladatai: Vezérli a számítógép működését, a memóriában tárolt program alapján. Aritmetikai és logikai műveleteket végez.

6 A processzor legfontosabb egységei:
Vezérlőegység (CU) – gondoskodik az utasítások lehívásáról, értelmezéséről és végrehajtásáról. Aritmetikai- logikai egység (ALU) – elvégzi a processzor regisztereiben elhelyezett adatokkal az utasításokban kijelölt aritmetikai (számtani, +, -, *, /) és logikai (pl. És, Vagy, Kizáró-vagy, Tagadás) műveleteket. Regiszterek - A processzor belső tároló elemei, melyeket „munkamemóriaként” használ. Az aktuális utasításhoz éppen szükséges adatok és memóriacímek tárolódnak itt.

7 Memória A memória tárolja a számítógép működéséhez szükséges programokat és adatokat. A memóriában az adatokat sorszámozott rekeszekben tárolják. Egy adott rekesz sorszámát memóriacímnek nevezzük. A memória legkisebb címezhető egysége a memóriarekesz.

8 Memória A memóriarekeszek száma határozza meg a memória méretét (kapacitását). A memória kapacitásának mérőszáma a byte. (KB, MB, GB) A memóriacímek továbbítása a címbuszon történik. Azt az időtartamot, amely az olvasási parancs kiadása és az információ megjelenése között eltelik, hozzáférési (elérési) időnek nevezzük és nanosecundumban (ns) mérjük.

9 Memóriák funkciói A személyi számítógépekben 3 alapvető
memóriatípust különböztetünk meg: Operatív tár Cache ROM-BIOS

10 Operatív tár Nagy kapacitású, de viszonylag lassú írható-olvasható memória (RAM). Tartalmazza a háttértárolókról és a beviteli perifériákról beolvasott programokat és adatokat.

11 Cache A gyorsítótár (cache memory) kis kapacitású, de gyors írható-olvasható memória (RAM). A processzor és az operatív memória között helyezkedik el a gyakran használt utasításokat, adatokat tartalmazza. első szintű (L1, Level1) második szintű (L2, Level2)

12 ROM-BIOS A bekapcsolás után lefutó tesztprogramot és az alapvető hardverkezelő rutinokat tartalmazó, alaplapon elhelyezett csak olvasható memória (ROM). Ez tartalmazza a setup programot is, amivel módosíthatjuk a CMOS RAM tartalmát.

13 Alaplap Az alaplapon a számítógép működéséhez elengedhetetlen áramkörök találhatóak. Egy részük fixen beforrasztva, míg mások (pl. a processzor, a memóriák) csatlakozókban helyezkednek el. Az alaplap biztosítja az áramkörök közötti kommunikációt és a rajta található csatlakozók révén modulárisan bővíthetővé teszi a számítógépet.

14 Az alaplapon találhatók:
Processzor foglalat - Ugyanabba a foglalatba többféle processzor is elhelyezhető. Memóriahelyek - Az itt elhelyezett memória modulok száma és kapacitása határozza meg az operatív memória kapacitását.

15 Az alaplapon találhatók:
A sínrendszerek (buszok) vezérlő áramkörei - Belső buszok, IDE, AGP, SATA, USB... A bővítőkártyák csatlakozói - Ezekbe helyezhetjük el a videó kártyát, hangkártyát...

16 Az alaplapon találhatók:
ROM BIOS - A bekapcsoláskor végrehajtandó programot tartalmazza. CMOS RAM – A hardver működéséhez szükséges információkat tartalmazza. (pl. videó kártya , háttértárolók típusa, az operációs rendszert tartalmazó háttértároló azonosítója, dátum, idő ...)

17 Az alaplapon találhatók:
Akkumulátor - A gép kikapcsolt állapotában is működő órát és a CMOS RAM-ot látja el energiával. Órajel generátor – Az általa előállított jel mint egy metronóm ütemezi a számítógép működését.

18


Letölteni ppt "A számítógép felépítése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések