Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számítógép összetevői

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számítógép összetevői"— Előadás másolata:

1 Számítógép összetevői
Alaplap, processzor, memória és a perifériák

2 Az alaplap Az alaplap a központi vagy elsődleges áramköri lapkája egy számítógépes rendszernek vagy más összetett elektronikai rendszernek. Az alaplap egy többrétegű nyomtatott áramköri lap, amelyen az egyes elemek fogadására több különböző méretű és alakú csatlakozó, illetve néhány előre beépített eszköz helyezkedik el.

3 Az alaplap Az alaplapon található belső csatlakozók meghatározzák, hogy az alaplap milyen processzort tud fogadni, milyen frekvencián dolgozik, mekkora a RAM memória, hány és milyen fajtájú bővítőkártyahely található rajta. A külső csatlakozók a perifériák csatolófelületeit adják.

4 Az alaplap külső csatlakozói
Lila PS/2 a billentyűzet, zöld PS/2 az egér számára 2-4 (ritkán több) USB 1.1/2.0/3.0 3 vagy több 3,5 mm-es jack hangszóró kimenet(ek), vonali bemenet (line-in) és mikrofon (mic) bemenet integrált VGA esetén D-SUB, és/vagy DVI integrált hálózati kártya esetén általában 1 db RJ-45 UTP csatlakozó egyre ritkábban: 1 db párhuzamos nyomtatóport, 1 vagy 2 db soros port

5 Az alaplap belső csatlakozói
processzorfoglalat (általában egy, néha több processzor számára) esetleg maga a processzor, RAM memóriahelyek, ROM BIOS (csak olvasható memória, amely tápfeszültség nélkül is megőrzi tartalmát), lapkakészlet (a memóriavezérlőt, a háttértárak illesztését és kezelését végző vezérlőt, a PCI-hidat, a valós idejű órát, a közvetlen memória-hozzáférést irányító DMA-vezérlőt, az infravörös átvitelre szolgáló kapu vezérlőjét, a billentyűzetvezérlőt, az egérvezérlőt stb. tartalmazza), akkumulátor vagy elem (a gép kikapcsolt vagy áramtalanított állapotában is működő órát és a CMOS RAM-ot látja el energiával), CMOS RAM (statikus memória), bővítőkártya foglalatok, belső és külső csatolók, feszültségkonvertálók és -stabilizálók, áthidaló kapcsolók (jumperek), állapotjelző LED-ek stb.

6 Az alaplap

7 A processzor A CPU (angol: Central Processing Unit – központi feldolgozóegység) más néven processzor ill. mikroprocesszor, a számítógép „agya”, azon egysége, amely az utasítások értelmezését és végrehajtását vezérli, félvezetős kivitelezésű, összetett elektronikus áramkör.

8 A processzor részei ALU: (Arithmetic and Logical Unit – Aritmetikai és Logikai Egység). A processzor alapvető alkotórésze, ami alapvető matematikai és logikai műveleteket hajt végre. AGU: (Address Generation Unit) - a címszámító egység, feladata a programutasításokban található címek leképezése a főtár fizikai címeire és a tárolóvédelmi hibák felismerése. CU: (Control Unit a.m. vezérlőegység vagy vezérlőáramkör). Ez szervezi, ütemezi a processzor egész munkáját. Például lehívja a memóriából a soron következő utasítást, értelmezi és végrehajtatja azt, majd meghatározza a következő utasítás címét. Regiszter (Register): A regiszter a processzorba beépített nagyon gyors elérésű, kis méretű memória. Buszvezérlő: A regisztert és más adattárolókat összekötő buszrendszert irányítja. A busz továbbítja az adatokat. Cache: A modern processzorok fontos része a cache (gyorsítótár). A cache a processzorba, vagy a processzor környezetébe integrált memória, ami a viszonylag lassú rendszermemória-elérést hivatott kiváltani azoknak a programrészeknek és adatoknak előzetes beolvasásával, amikre a végrehajtásnak közvetlenül szüksége lehet.

9 A processzor működése 1. Az utasítás beolvasása a memóriából a processzorba 2. A beolvasott utasítás dekódolása, elemzése 3. A művelet végrehajtása 4. Eredmény tárolása 5. A következő utasítás címének meghatározása

10 A processzor

11 A memória A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként, kb. tetszőleges hozzáférésű memória, közvetlen hozzáférésű memória, vagy gyakran véletlen hozzáférésű memória, bár ez utóbbi helytelenül terjedt el) egy véletlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz.

12 Főbb típusai Statikus RAM, SRAM (ang. Static Random Access Memory).
Dinamikus RAM, DRAM (ang. Dynamic Random Access Memory).

13 A memória paraméterei Kapacitás (általában 1-16 GB)
Buszsebesség (milyen ütemben lehet a memóriába adatot írni, illetve onnan olvasni), általában Mhz körül mozog.

14 A memória

15 A perifériák periféria egy olyan számítógépes hardver, amivel egy gazda számítógép képességeit bővíthetjük. A fogalom szűkebb értelemben használva azon eszközökre értendő, amelyek opcionális természetűek, szemben azokkal, melyekre vagy minden esetben igény van, vagy elengedhetetlen fogalmi alapkövetelmény jelenlétük. Az eszközök, perifériák működtetéséhez a számítógépnek speciális, úgynevezett eszközmeghajtó (driver) programra van szüksége, amely biztosítja az eszköz operációs rendszerhez való illesztését, ezen keresztül a lehetőségeknek megfelelően szabványos kezelését.

16 Perifériák csoportosítása
Kimeneti perifériák Monitor, hangszórók, nyomtató Bemeneti perifériák Billentyűzet, egér, scanner, mikrofon Ki-és bemeneti perifériák Érintőképernyő, Modem

17 Háttértárak A háttértárólók csoportosíthatók a perifériákhoz, mivel a számítógépnek nem kötelezően szükséges része. Főbb típusai működési elv alapján: Optikai: CD, DVD, Blu-Ray, lyukkártya Mágneses: HDD, mágnesszalag (streamer), floppy Elektronikus tárolású: Pendrive, SSD, memóriakártyák.


Letölteni ppt "Számítógép összetevői"

Hasonló előadás


Google Hirdetések