Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítógép felépítése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítógép felépítése"— Előadás másolata:

1 A számítógép felépítése

2 A személyi számítógépeket két nagy alkotórészre oszthatjuk: hardverre és szoftverre. Hardvernek nevezzük a számítógép olyan alkatrészeit, amelyeket kézbe lehet venni, meg lehet fogni, és látni lehet. Hardver részegység például a számítógép háza, a monitor, a nyomtató, az egér, a modem, a számítógépbe bedugott bővítőkártya, illetve az alkatrészeket összekötő vezeték.

3 Perifériák A számítógéphez csatlakoztatott külső egységek. Például: monitor, billentyűzet, egér, nyomtató, scanner stb.

4 Modularitás, bővíthetőség
Ha személyi számítógépek belsejébe pillantunk, akkor a különböző gépekben hasonló elektronikai elemeket fogunk felfedezni: például alaplap, processzor, merevlemez, tápegység és memória. Az ilyen alkatrészek többsége szabványos felépítésű, ami azzal a kellemes következménnyel jár, hogy az alkatrészek a gépek között felcserélhetők és a gépek könnyen bővíthetők további alkatrészekkel, azokat egyszerűen csak be kell helyezni a rendszerbe.

5 A számítógép belülről ATX-es ház és tápegység: Szabványos ház, és tápegység, az ATX a szabványt jelöli (AT extended). Nem takar mást ez a megjelölés, mint egy továbbfejlesztett változatát az AT szabványnak. Ez a szabvány leírja – ház esetében- a furatok, rögzítőelemek helyét, a hátoldali csatlakozók helyét, méretét. Tápegység esetében meghatározza az energiatakarékos üzemmódot, és az automatikus bekapcsolás lehetőségét.

6 A számítógép belülről Alaplap: A számítógépek egyik legfőbb része, melyen helyet foglal a processzor, a memória, a kártyák helyei, stb

7 A számítógép belülről Hajlékonylemezes meghajtó: A 3,5 hüvelykes hajlékonylemezes meghajtó mára már elég elavult eszköznek számít. Valamikor ez volt az egyetlen adatbevitelre alkalmas felület.

8 A számítógép belülről CD-ROM meghajtó: A CD-ROM a PC-k fontos tartozéka lett, mivel minden programot CD-n tudunk beszerezni. Mára az elsődleges adatbeviteli eszközzé lépett elő a CD-ROM. DVD-ROM meghajtó: A DVD lemezek sokkal nagyobb mennyiségű adatot képesek tárolni, mint a sima CD lemezek ezért nemcsak szórakozásra használjuk a DVD-ROM meghajtót, hanem adattárolásra is. Combo meghajtók: Manapság elég gyakoriak a combo meghajtók, melyek DVD-ROM / CD-RW meghajtók egyben.

9 A számítógép belülről Memória (RAM): Memória (RAM), amelyet a számítógép az éppen használt programok és a bevitt adatok ideiglenes tárolására használ. A gépben levő RAM-ban tárolható adat mennyiségét megabájtokban adják meg (MB). Memóriachip: A számítógép kikapcsolt állapotában is meg kell oldani néhány különleges memóriachip áramellátását, amire egy kisméretű, újratölthető elem szolgál. Az ilyen chipek tartalmazzák a számítógép alkatrészeinek beállításait, a mindenkori dátumot és a pontos időt.

10 A számítógép belülről BIOS: Az alaplapon található a számítógép összes elektronikus alkatrésze, beleértve a processzort is, amely az utasítások feldolgozását végzi. A BIOS chip szintén az alaplapon található. A BIOS az „alapvető adatbeviteli- és kiviteli rendszer" rövidítése. A BIOS felelős azért, hogy a számítógép részegységei képesek legyenek egymással kommunikálni. Egy olyan, nem módosítható programot tartalmaz, amely a számítógép bekapcsolásakor fut le, és ahhoz szükséges, hogy a gép be tudja tölteni a merevlemezről az operációs rendszert. Bővítőhelyek: A bővítőhelyekbe tudjuk elhelyezni a különleges feladatokat ellátó nyomtatott áramköri kártyákat, például faxmodem kártyát.

11 A számítógép belülről Processzor: Központi feldolgozó egység (CPU, processzor). Ez a számítógép agya, ez végzi el a tényleges számítási feladatokat.

12 A processzor felépítése

13 A számítógép belülről Merevlemez: Sok számítógépben a merevlemez a CD-ROM meghajtó készülék alatt helyezkedik el. A számítógép merevlemezén tárolhatóak a programok és az adatok. Az adatokat egy mágneses adattároló réteggel bevont kis méretű lemezre lehet felírni. A merevlemezen tárolható adatok mennyiségét (a lemez méretét) gigabájtokban adják meg (GB).


Letölteni ppt "A számítógép felépítése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések