Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítógép felépítése Papp György IWZFX7

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítógép felépítése Papp György IWZFX7"— Előadás másolata:

1 A számítógép felépítése Papp György IWZFX7

2 Hardver A személyi számítógépeket két nagy alkotórészre oszthatjuk: hardverre és szoftverre. Hardvernek nevezzük a számítógép olyan alkatrészeit, amelyeket kézbe lehet venni, meg lehet fogni, és látni lehet. Hardver részegység például a számítógép háza, a monitor, a nyomtató, az egér, a modem, a számítógépbe bedugott bővítőkártya, illetve az alkatrészeket összekötő vezeték.

3 Perifériák A számítógéphez csatlakoztatott külső egységek. Például: monitor, billentyűzet, egér, nyomtató, scanner stb.

4 Modularitás, bővíthetőség
Ha személyi számítógépek belsejébe pillantunk, akkor a különböző gépekben hasonló elektronikai elemeket fogunk felfedezni: például alaplap, processzor, merevlemez, tápegység és memória. Az ilyen alkatrészek többsége szabványos felépítésű, ami azzal a kellemes következménnyel jár, hogy az alkatrészek a gépek között felcserélhetők és a gépek könnyen bővíthetők további alkatrészekkel, azokat egyszerűen csak be kell helyezni a rendszerbe.

5 A PC története Azt a számítógépet, amelyet ma egyszerűen PC (personal computer – személyi számítógép) néven emlegetünk, eredetileg az IBM cég fejlesztette ki. Mivel az IBM nem törődött vele, hogy mások lemásolják a számítógépét, és átveszik az abban alkalmazott megoldásokat, ezért több gyártó is olyan személyi számítógépeket kezdett el gyártani, amelyek az IBM PC felépítését utánozták. Amikor az IBM PC-k másolatai – a klónok - megjelentek a piacon, a szoftvergyártó cégek az ilyen gépekre sok programot készítettek. Ettől viszont egyre több számítógépgyártó kapott kedvet arra, hogy IBM PC típusú számítógépeket gyártson. Ez a „hólabda effektus" azt eredményezte, hogy ma már sok ezer cég készít PC-ket, PC alkatrészeket és ilyen gépekhez való programokat. A PC mára a világ legelterjedtebb számítógépévé vált.

6 Apple Macintosh Az Apple cég körülbelül abban az időben alkotta meg első számítógépét, amikor a PC megszületett, ezért az általa készített hardver és szoftver nem volt kompatibilis a PC-kel. Az Apple a világon először alkalmazott – bár az ötlet a Xeroxtól származik – személyi számítógépen grafikus megjelenítést - vagyis a programokat képekkel és kis ablakokkal ábrázolta a képernyőn –, évekkel azelőtt, hogy a Windows megjelent. Az Apple cég „dugd be és kész” (plug & play) típusú számítógépeket is készített, amelyeknél nem volt szükség sok-sok alkatrész megvételére ahhoz, hogy egy funkciót kihasználjanak a gépben.

7 Más személyi számítógépek
Míg sok számítógépgyártó az IBM PC terveit vette alapul gépe kifejlesztéséhez, néhányan hozzáfogtak saját terveik megvalósításához, és az IBM PC-től teljesen eltérő gépeket hoztak létre. Ezek a gépek nem kompatibilisek a PC-kel, így az egyik géptípusra kifejlesztett hardver vagy szoftver nem működik a másik rendszeren. Az Ilyen rendszerek előnye azonban az, hogy az IBM által alkalmazott kötöttségektől megszabadulva olyan gépeket állítottak elő az otthoni számítógép-felhasználók számára, amelyek egy bizonyos területen hatékonyabbak, mint az IBM PC-k. Ezek a számítógépek vagy jóval olcsóbbak, mint egy komplett PC, és csak játékra alkalmasak, vagy annál hatékonyabban képesek hangokat és képeket kezelni. Ilyen rendszerek még ma is használatban vannak, azonban felhasználóik egyre inkább abból a körből kerülnek ki, akiknek csupán egyetlen különleges feladatra kell a számítógép.

8 A PC belülről 1. LED: Mint a többi elektronikus berendezésnél, a LED-ek (világító diódák) itt is jelzik, hogy a számítógép be van kapcsolva. Természetesen a merevlemez működését is LED-ek jelzik. Hálózati kapcsoló: A bekapcsoló gomb segítségével tudjuk a gépet áram alá helyezni, azaz elindítani. ATX-es ház és tápegység: Szabványos ház, és tápegység, az ATX a szabványt jelöli (AT extended). Nem takar mást ez a megjelölés, mint egy továbbfejlesztett változatát az AT szabványnak. Ez a szabvány leírja – ház esetében- a furatok, rögzítő elemek helyét, a hátoldali csatlakozók helyét, méretét. Tápegység esetében meghatározza az energiatakarékos üzemmódot, és az automatikus bekapcsolás lehetőségét.

9 A PC belülről 2. RESET gomb: Bár az operációs rendszerek tökéletesítése következtében egyre kevesebb alkalommal van rá szükségünk, mégis megtalálható minden gépen. Ennek a gombnak a segítségével tudjuk számítógépünket hirtelen, drasztikusan leállítani és újraindítani. Figyelem: CSAK VÉGSZÜKSÉG ESETÉN használandó. Adatsérülést idézhet elő a merevlemezen. Alaplap: A számítógépek egyik legfõbb része, melyen helyet foglal (többek között) a processzor, a memória, a kártyák helyei, stb.

10 A PC belülről 3. Hajlékonylemezes meghajtó: A 3,5 hüvelykes hajlékonylemezes meghajtó mára már elég elavult eszköznek számít. Valamikor ez volt az egyetlen adatbevitelre alkalmas felület. A hajlékonylemez olyan rugalmas műanyagból készül, amelyre egy vasoxid réteget, vagy más mágnesezhető rétegethordanak fel, és ezen mágnesezéssel tárolhatóak a számítógépes adatok. A sérülékeny adattároló lemezt keményebb műanyagból készült tokban helyezik el, hogy megóvják a sérülésektől. CD-ROM meghajtó: A CD-ROM a PC-k fontos tartozéka lett, mivel minden programot CD-n tudunk beszerezni és ezekről a CD lemezekről tudjuk telepíteni őket. Mára az elsődleges adatbeviteli eszközzé lépett elő a CD-ROM. DVD-ROM meghajtó: A DVD lemezek sokkal nagyobb mennyiségű adatot képesek tárolni, mint a sima CD lemezek ezért nemcsak szórakozásra használjuk a DVD-ROM meghajtót, hanem adattárolásra is. Ne felejtsük el a DVD lemezek egy speciális formátumát melyek segítségével filmeket, és azok kezelőfelületét tudják tökéletes hang- és képminőségben egy DVD lemezre préselni.Természetesen minden nemű CD lemezt is tudnak ezek az eszközök olvasni.

11 A PC belülről 4. CD-RW meghajtó: Szinte minden új gépbe ilyen meghajtót szerelnek. Mindenre képes, mint egy CD-ROM és még saját magunknak is képesek vagyunk vele CD lemezeket készíteni. Kedvenc zeneszámaink gyűjteményét írhatjuk rá egy CD lemezre, vagy feleslegessé vált, de archiválandó adatainkat menthetjük ki ezzel az eszközzel. DVD-RW meghajtó: Mára már senkinek sem elérhetetlen ez az eszköz, már nemcsak CD lemezeket írhatunk, hanem DVD-ket is. Természetesen ezek az eszközök képesek a sima CD lemezek olvasására, esetenként ezek írására is, DVD lemezek olvasására, és DVD lemezek írására, esetlegesen újraírására. Combo meghajtók: Manapság elég gyakoriak a combo meghajtók, melyek DVD-ROM / CD-RW meghajtók egyben. Azaz tudnak DVD lemezeket olvasni és hagyományos CD lemezeket írhatunk és újraírhatunk velük.

12 A PC belülről 5. Memória (RAM): Memória (RAM), amelyet a számítógép az éppen használt programok és a bevitt adatok ideiglenes tárolására használ. A gépben levő RAM-ban tárolható adat mennyiségét megabájtokban adják meg (MB). Memóriabővítő foglalat: Ha több memóriára van szükségünk, akkor további memóriát helyezhetünk el a memóriabővítő foglalatába. Memóriachip: A számítógép kikapcsolt állapotában is meg kell oldani néhány különleges memóriachip áramellátását, amire egy kisméretű, újratölthető elem szolgál. Az ilyen chipek tartalmazzák a számítógép alkatrészeinek beállításait, a mindenkori dátumot és a pontos időt.

13 A PC belülről 6. BIOS: Az alaplapon található a számítógép összes elektronikus alkatrésze, beleértve a processzort is, amely az utasítások feldolgozását végzi. A BIOS chip szintén az alaplapon található. A BIOS az „alapvető adatbeviteli- és kiviteli rendszer" rövidítése. A BIOS felelős azért, hogy a számítógép részegységei képesek legyenek egymással kommunikálni. Egy olyan, nem módosítható programot tartalmaz, amely a számítógép bekapcsolásakor fut le, és ahhoz szükséges, hogy a gép be tudja tölteni a merevlemezről az operációs rendszert (a vezérprogramot). A BIOS végzi a processzortól érkező bonyolult utasítások átalakítását olyan információvá, amelyet a számítógép részegységei – például a billentyűzet – megértenek. Bővítőhelyek: A bővítőhelyekbe tudjuk elhelyezni a különleges feladatokat ellátó nyomtatott áramköri kártyákat, például faxmodem kártyát.

14 A PC belülről 7. Processzor: Központi feldolgozó egység (CPU, processzor). Ez a számítógép agya, ez végzi el a tényleges számítási feladatokat. Merevlemez: Sok számítógépben a merevlemez a CD-ROM meghajtó készülék alatt helyezkedik el. A számítógép merevlemezén tárolhatóak a programok és az adatok. Az adatokat egy mágneses adattároló réteggel bevont kis méretű lemezre lehet felírni. A mágneses réteg hasonló ahhoz, mint amelyet az audio kazetták szalagjára visznek fel. A merevlemezen tárolható adatok mennyiségét (a lemez méretét) gigabájtokban adják meg (GB). Tápegység: Tápegység alakítja át a hálózati feszültséget 5 és 12 V-os feszültséggé, ami az alaplap, a merevlemez és a bővítő résekbe helyezett kártyák működtetéséhez szükséges.

15 Környezetvédelem és PC
A csúcstechnológiát alkalmazó számítógépgyártó cégek általában felelősséget éreznek az iránt, hogy a környezetet kevéssé terheljék gyártási technológiáik. Ilyen törekvés például az, hogy a csomagolóanyagok és műanyagok újra használhatóak legyenek, vagy hogy a gyártási folyamat során sehol se használjanak freongázokat. Ez a törekvés a számítógép működtetésére is kiterjed. A „zöld” számítógépek és monitorok automatikusan kikapcsolják alkatrészeik többségét, ha nem használják őket, és így jelentős energiát takarítanak meg. Ugyanúgy, ahogy a TV-képernyők, a számítógépek monitorai is gyenge sugárzást bocsátanak ki magukból. A monitorokból származó sugárzás mértéke sokkal kisebb, mint ami a napsugárzással ér minket. De hogy teljes biztonságban érezhesse magát mindenki, az úgynevezett „alacsony sugárzású" monitorokba további szűrőket építenek, amelyek a számítógépet napi rendszerességgel használó személyeket is megvédik a káros sugárzástól.

16 A saját számítógépem A családomban két számítógép van. Az egyik egy asztali számítógép, a másik pedig egy hordozható számítógép.

17 A Notebook Processzor:Intel® Core Duo T2x00Frekvencia:1860 MHzMemória:2GB DDR2-667Winchester:160GB SATAKijelzõ:15,4"Felbontás:1280x800 Color Shine WXGAChipset:ATI Mobility RADEON® Xpress 1100Videóvezérlõ:ATI Mobility Radeon® X MB sharedOptikai meghajtó:DVD-SmultiFloppy:opcionális 1,44 USBWireless lan:Integrált Wireless b/gEgyéb:1.3MP beépített Webkamera, 4in1 kártyaolvasó, 4x USB2.0, 56K modem, Beépített 2 hangszóró, Integrált 10/100 LAN, SPDIF kimenet, VGA port, mikrofonOperációs rendszer:-Tömeg:2,8 kgAkkumulátor:6 cellás Li-Ion

18 Az asztali számítógépem A számítógép
Alaplap: s775 Asrock ATI RS600, DDR2, PCX Hűtőventillátor: Hdd cooler 3 ventillátoros ICEBERG DVD-író: ASUS 20x dvd író LightScribe (fekete/fehér) Processzor: s775 Celeron 2, 0GHz/512Kb/800MHz boksz Gépház: ATX 350W FSP ASUS TA-881 /Fekete-Ezüst/ Floppy-meghajtó: NEC 3,5 1,44MB fekete floppy drive Winchester: SATA 120GB 8MB 5400rpm 2,5 Samsung Videókártya: AGP GeForce MB DDR2 Operációs rendszer: Windows XP Szoftverek: Microsoft office NOD 32 Stb.

19 További perifériák Monitor:15 Asus 8ms tft, 2000:1, 250cd/m2, WIDE
Egér: Logitech lézer egér Billentyűzet: Logitech Nyomtató: HP multifunkciós készülék

20 A gépek használata A gépeket a család valamennyi tagja használja. A szüleink a munkához valamint információgyűjtésre(internet). A nővérem és én szintén internetezésre, játékra, tanulásra és iskolai feladatok megoldására használjuk.


Letölteni ppt "A számítógép felépítése Papp György IWZFX7"

Hasonló előadás


Google Hirdetések