Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fontos fogalmak az informatikában.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fontos fogalmak az informatikában."— Előadás másolata:

1 Fontos fogalmak az informatikában.

2 A hardver. A hardver a számítógép működését lehetővé tevő elektromos, elektromágneses egységek összessége. A számítástechnikában hardvernek hívják magát a számítógépet és minden megfogható tartozékát.

3 Tablet PC Tablet PC : Új lapos , hordozható kialakítás. Van benne hangfelismerő és csúcsminőségű kézírás felismerő. Az üzleti felhasználóknak is alkalmas.

4 Notebook Notebook: Hordozható és kis helyen elfér. Külsőre olyan , mint egy laptop de az ára valamivel lejjebb helyezkedik el. Kiválóan alkalmas munkához és internetezéshez.

5 Személyi számítógép Személyi számítógép: helyhez van kötve és nagyobb helyet foglal el , de ugyan azokat a funkciókat tudja , mint a hordozható számítógépek.

6 PDA A PDA az angol personal digital assistant rövidítése, magyarul digitális személyi asszisztens, – más néven kéziszámítógép vagy zsebszámítógép – egy kisméretű mobil , zsebben hordozható számítógép, főleg személyes információk tárolására és feldolgozására szolgál.

7 Multimédiai lejátszó A digitális zenelejátszó (gyakran mint: MP3-lejátszó) olyan elektronikai eszköz, aminek fő funkciója zenefájlok tárolása, rendezése és lejátszása. A képnézegetésre vagy videólejátszásra is képes eszközökre sokszor hordozható médialejátszó néven beszélnek.

8 A személyi számítógép főbb részei.

9 CPU A CPU más néven processzor, a számítógép „agya”, az az egysége, amely az utasítások értelmezését és végrehajtását vezérli, félvezetős kivitelezésű, összetett elektronikus áramkör.

10 Merevlemez A merevlemez egy számítástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat bináris számrendszerben, mágnesezhető réteggel bevont, forgó lemezeken tárolja.

11 Monitor Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti össze a videóadapterrel ,mely utasításai alapján jeleníti meg a kívánt képet.A számítógép folyamatosan küld jeleket a videóadapternek, hogy milyen karaktert, képet, vagy grafikát kell megjeleníteni. Az adapter átfordítja ezt olyan pixelekké, melyek segítségével a monitor meg tudja jeleníteni a képet.

12 Nyomtató A nyomtató, olyan hardver, kimeneti periféria, mely arra használható, hogy a digitális adatokat megjelenítse nem elektronikus formában, általában papíron.

13 Billentyűzet A számítógépes billentyűzet vagy egyszerűen billentyűzet az írógép mintájára kialakított számítógépes beviteli eszköz. A billentyűzet az írott szöveg bevitelére szolgál, valamint befolyásolható vele a számítógép működése. Fizikailag a billentyűzet a főleg négyszög alakú billentyűk, más néven gombok elrendezéséből áll.

14 Egér A számítógépes egér kézi mutatóeszköz számítógépekhez, egy kis, kézhezálló tárgy egy vagy több gombbal. Az egér belsejében található érzékelő felismeri és továbbítja a számítógép felé az egér mozgását egy sima felületen. Az egér mozgatása többnyire a monitor képernyőjén megjelenő egérmutató helyzetét befolyásolja.

15 Kimeneti bemeneti portok

16 USB bemenet Az Universal Serial Bus manapság nagyon elterjedt, 1996-ban kifejlesztett számítógépes csatlakozó. Előnyös tulajdonsága, hogy teljeskörűen Plug and Play, az összes modern operációs rendszer támogatja, és azonos felépítésű, akár PC akár Mac számítógép része.

17 FireWire A FireWire (szó szerint: tüzes drót) egy nagy sávszélességű adatkábel, illetve a hozzá tartozó szabvány, ami gyors kommunikációt tesz lehetővé a személyi számítógépeken.

18 Soros port A soros port, ismertebb nevén COM-port vagy kommunikációs port egy soros adatátvitelű PC csatlakozó. Mára már elavult, régebben rengeteg különféle eszközt lehetett rá csatlakoztatni. Általában két darab volt egy számítógépben, nagyok sok modellnél csak az egyik port volt kivezetve, a másik egy alaplapi tüskesor volt, amire a felhasználó saját belátása szerint köthetett COM-port kivezetést, vagy infravörös vevőegységet.

19 Párhuzamos port Párhuzamos illesztők (párhuzamos port): egyszerre 8 bit átvitelére alkalmas (pl:nyomtató illesztése)

20 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Fontos fogalmak az informatikában."

Hasonló előadás


Google Hirdetések