Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítógép felépítése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítógép felépítése"— Előadás másolata:

1 A számítógép felépítése

2 A digitális számítógép blokkvázlata

3 Az alaplap

4 Az alaplap Az alaplapot a számítógép házába kell szerelni.
Az alaplapba kell illeszteni a processzort, a közvetlen elérésű memóriát, a RAM-ot, valamint a kártyákat. Az alaplap tartalmazza a kimenetet többek között a billentyűzethez , a háttértárakhoz, az egérhez , a nyomtatóhoz , a külső modemhez és a szkennerhez.

5 Az alaplap Az alaplap feladata, hogy a hozzá kapcsolt eszközök közötti kapcsolatot biztosítsa. Nem ritka, hogy az alaplapra van integrálva a grafikus rendszer, illetve a hangrendszer, a hálózati kártya, vagy a RAID vezérlő is.

6 Processzor Central Processor Unit (CPU)

7 Processzor Legfontosabb feladatai: a számítógép működésének vezérlése,
kapcsolattartás a perifériákkal, matematikai műveletek végzése, memórián belüli adatforgalom lebonyolítása, adatforgalom lebonyolítása a perifériákkal.

8 Processzor A processzor belső felépítése összetett, és több önállóan működő egységet foglal magába. Általában a processzor típusával szoktuk jellemezni a gépet. Pl.: Pentium, AMD A processzort leggyakrabban a sebességével jellemzzük. Pl.: 2,66 GHz

9 Memória

10 Memória A memória tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. Jellemzőik között a legfontosabbak a tárolókapacitás, a sebesség, az energiafogyasztás és a méret.

11 A memória típusai RAM: írható, olvasható memória, tartalma a gép kikapcsolásakor elvész, tetszőleges elérésű, írható és olvasható tár, amely a végrehajtás alatt álló program vagy programok utasításait és adatait tartalmazza. ROM: csak olvasható memória, a tápfeszültség megszűnése után is őrzi a tartalmát, hátránya viszont, hogy a processzor számára csak olvashatóak

12 A memória típusai Cache: gyorsító tár, átmeneti tároló számítógépek átmeneti tárolóegysége, meg- előző műveleteknél használt, vagy a világhálóról lehívott adatok ideiglenes tárolására. Operatív tár működését gyorsító tárterület. BIOS: a PC különböző hardver-részegységeit kezelő alapvető műveletek gyűjteménye.

13 Tápegység A tápegység biztosítja a megfelelő egyenfeszültségeket, illetve az elektromos energiát a számítógép különböző eszközei számára.

14 Háttértárak

15 Háttértárak A háttértárakon az éppen nem futó alkalmazásokat, eredményeket, adatokat tároljuk, sokkal nagyobb a tárolókapacitása, mint a memóriának, viszont lassabb a hozzáférése. A háttértárak egyik csoportja az írható, olvasható, ilyen háttértárak pl.: merevlemezes tároló (winchester), pendrive, CD-RW, DVD-RW. A háttértárak másik csoportja a csak olvasható háttértároló, ilyen háttértár pl: a CD-ROM, DVD-ROM.

16 Háttértárak csoportosítása
Mágneses háttértárolók: véletlen elérésű (floppy, merevlemez) sorfolytonos elérésű (szalagok) Optikai háttértárolók: CD, DVD (mindkettő spirális szerkezetű, a mágneses adathordozóknál nagyobb kapacitású, más elven működő adathordozó)

17 Beviteli és kiviteli perifériák
Billentyűzet, egér Nyomtatók, plotterek Szkenner és egyéb beviteli eszközök Multimédiás eszközök (mikrofon, hangfal)

18 Billentyűzet, egér Billentyűzet: AT/PS/USB Vezetékes, Infra,Rádiós
Egér: Soros/PS/USB Vezerékes, Infra, Rádiós

19 Nyomtatók / Plotterek Írógép / margaréta fejes / sornyomtató Mátrix
Tintasugaras Lézer Hőnyomtató Általános tulajdonságai: Sebesség, zaj, színesíthető-e, több példány nyomtatása.

20 Szkennerek Felbontás 1200-4800x1200-4800 Csatlakozás LPT/SCSI/USB
Általános tulajdonságai Felbontás x Csatlakozás LPT/SCSI/USB Egyéb programok (OCR, képjavítók, stb.)

21 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A számítógép felépítése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések