Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kovácsné Lakatos Szilvia

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kovácsné Lakatos Szilvia"— Előadás másolata:

1 Kovácsné Lakatos Szilvia
INFORMATIKA IV. Kovácsné Lakatos Szilvia

2 MŰKÖDÉSI ELV KÜLSŐ PROGRAMVEZÉRLÉS
Egy egyszerű 4 műveletes kalkulátor fő komponensei: billentyűzet: számjegyek (0-9), műveletek begépelését teszi lehetővé. kijelző: egyetlen szám megjelenítésére alkalmas. processzor: regisztereket tartalmaz: eredményregiszter, műveletregiszter, adatregiszter. Ez egy külső programvezérlésű berendezés, belső programot nem tárol, önálló tevékenységre nem képes.

3 Külső programvezérlésű számológép
KIJELZŐ PROCESSZOR BILLENTYŰZET

4 MŰKÖDÉSI ELV B. BELSŐ PROGRAMVEZÉRLÉS
Egy belső programvezérlésű számítógép billentyűzete a számokon és a műveleteken kívül az ábécé betűit is tartalmazza, kijelzője általában egy monitor, ami szöveg és grafika megjelenítésére is alkalmas. Rendelkezik memóriával, ami elektronikus tárolóeszköz. Nemcsak adatokat, hanem a gépet működtető gépi utasításokat (programot) is tartalmaz. A processzor hasonlít a kalkulátoréhoz, de a memóriában tárolt gépi utasításokat hajtja végre. Az ilyen gép képes önállóan, tetszőleges ideig kezelői beavatkozás nélkül működni.

5 Belső programvezérlésű számítógép
KIJELZŐ MEMÓRIA PROCESSZOR BILLENTYŰZET

6 HARDVER Funkcionális szempontból két fő csoport:
Alapegységek – processzor és a memória (ez a minimális, elvileg önállóan működőképes mag) Perifériák – billentyűzet, monitor, merevlemez (nélkülözhetetlen a gép használatához) nyomtató, CD-olvasó, szkenner, stb. (opcionális)

7 HARDVER ALAPLAP A processzor, a memória és néhány vezérlőegység egyetlen nyomtatott áramköri lapon van: az alaplapon. Ide csatlakoznak a különféle vezérlőkártyák is, melyek segítségével a processzor kommunikál a perifériákkal. Az alaplapon található egy IC, ami tartalmazza a számítógép indításához szükséges BIOS programot.

8 PORTOK A számítógép külső csatlakozási pontjait portoknak nevezzük. A fontosabb títusai: Soros port: Lassú adatátvitel, ide csatlakoztatják általában az egeret. Párhuzamos port: Széles, több pólusú csatlakozási pont, nagyobb sebességű adatátvitelt tesz lehetővé. Ide kötjük a nyomtatót. USB: Akár több eszköz is köthető rá elosztó segítségével. Még gyorsabb, mint a párhuzamos port. Sok periféria csatlakozhat ilyen módon: nyomtató, egér, pendrive

9 PORTOK A perifériák csatlakoztatására és a számítógépek közötti kommunikációra egyre gyakrabban használják a vezeték nélküli technológiákat. A két legnépszerűbb ilyen technológia: Bluetooth: Hatótávolsága kisebb, (kb 10 méter) és adatátviteli sebessége lassabb. Ezért lassabb eszközök összekapcsolására használjuk (nyomtató, mobil, egér) Wi-Fi: Hatótávolsága méter, sebessége is nagyobb ( Mbps), ezért kiválóan alkalmas hálózati kapcsolatok létrehozására.

10 PROCESSZOR A számítógép mikroprocesszora tartalmazza a központi vezérlőegységet (CPU - Central Processing Unit), ami tulajdonképpen a számítógép. A CPU tartalmazza az aritmetikai-logikai egységet (ALU), ami az alapvető műveleteket hajtja végre, a regisztereket (a CPU belső memóriája) és a vezérlőegységet. A processzor teljesítménye függ a felépítésétől és az órajel-frekvenciától.

11 MEMÓRIA Adatok tárolására szolgál, operatív tár. Fajtái:
ROM – csak olvasható, kikapcsoláskor is megőrzik tartalmukat. Olyan programokat tárolnak benne, amely nélkülözhetetlen a gép működéséhez. (Pl: BIOS) RAM – közvetlen elérésű tár, tartalma kikapcsoláskor törlődik. Ezek időnként is frissítést igényelnek. – DRAM. SDRAM - szinkron órajellel vezérelt DRAM. CACHE- memória: a nagy sebességű processzor és a lassabb memória közötti adatok ideiglenes tárolására szolgál. Gyorsabb elérésű a memóriánál, ezért amíg a cache-ből dolgozik a processzor, gyorsabb a számítógép.

12 HÁTTÉRTÁRAK Hajlékony lemezes tároló (Floppy) „Nagy-floppy” – 5,25” nagyságú, 360 Kb-1,2 Mb kapacitású „Kis-floppy” – 3,5” nagyságú, 720Kb-1,44 Mb kapacitású Merevlemezes tároló (Hard disk, Winchester) A hordozólemez valamilyen kemény anyag, többnyire fém. Egy tengelyen több lemez található, melyeket egy időben több olvasófej olvas. A lemezek nagy írássűrűsége és gyors forgása gyors elérést eredményez. Méretük változó, több Gb-os kapacitással rendelkeznek sőt, Tb-os méretűek is lehetnek. Pendrive (flashdrive) USB csatlakozású, gyors, több Gb-nyi kapacitású

13 HÁTTÉRTÁRAK 4. CD egyszer írható CD – optikai elven működik RW -s CD – magneto-optikai elven működik, újraírható. 5. DVD: CD elven működik, megnövelték a hagyományos CD-k felbontását, forgási sebességét felgyorsították, a kábelek és a processzor átviteli sebességét is felgyorsították, így a DVD lemezre több adat is ráfér. 6. Hordozható HDD A beépített HDD-hez hasonló, kívülről csatlakoztatható a házhoz, tárolókapacitása a beépített HDD-vel azonos.

14 PERIFÉRIÁK Billentyűzet A számítógép vezérlésére, adatok bevitelére szolgál. Nem a processzort vezéreljük közvetlenül, hanem a gépen futó programokkal kommunikálunk. Az egyes billentyűk leütésére adott válasz az éppen futó programtól és annak állapotától függ. Egér Pozicionáló eszköz. Monitor A számítógép megjelenítő eszköze. A hagyományos képernyő katódsugárcsöves, ám ezeket kiszorítják az LCD monitorok. Vezérléséről a videokártya gondoskodik, aminek külön memóriája van, ami biztosítja a gyors monitorkezelés.

15 PERIFÉRIÁK Nyomtató a. Mátrixnyomtató b. Tintasugaras nyomtató c. Lézernyomtató Scanner Optikai leolvasó berendezés, soronként levilágítja a behelyezett papírlapot, majd előállítja a lap digitális (raszteres) képét. Projektor A számítógép képernyőképének kivetítésére szolgál. Digitalizáló tábla Adott vonalrajzok vihetők be a számítógépbe, a kép vektoros formában tárolja a rajzot.

16 SZOFTVER A szoftvereket két csoportba sorolhatjuk:
Rendszerszofverek – a számítógépek működtetéséhez alapvetőek. Megkülönböztetünk: a.) Operációs rendszereket b.) Segédprogramokat Felhasználói szoftverek – A felhasználó meghatározott célra használja.

17 RENDSZERSZOFTVEREK Operációs rendszer Kapcsolatot teremt a rendszer hardverelemei és a felhasználó között. Alapvető feladatai: CPU, a memória, a be- és kiviteli eszközök hatékony és biztonságos kezelése, folyamatkezelés, kommunikáció-kezelés, fájlkezelés. Az operációs rendszerek általános jellemzői: Multiprogramozás (multitasking) Egyidejűleg több program futtatása Virtuális tárkezelés Többfelhasználós környezet

18 RENDSZERSZOFTVEREK Operációs rendszerek osztályozása a rendszer célja szerint: I. Általános célú – 1-1 gépet működtető szoftver, mely lehetővé teszi a felhasználói szoftverek telepítését II. Speciális célú – a számítógép közvetlenül kötődik a berendezéshez (pl: ATM) 2. Segédprogramok (Utilities) Olyan programok, amelyek bővítik az operációs rendszer tevékenységét, megkönnyítik a felhasználó munkáját. Sok célra készülnek, fő területeik: - fájlkezelő - lemezkezelő - diagnosztikai - biztonsági segédprogramok.

19 FELHASZNÁLÓI SZOFTVEREK
Alkalmazások, melyek meghatározott célra készülnek. Legfontosabb felhasználási területei: Irodaautomatizálás Grafikai programok Adatbázis-kezelő programok Számítógéppel segített mérnöki munka (CAD-CAM) Térinformatikai rendszerek Számítógéppel segített tanulás Kiadványszerkesző programok Multimédia Tranzakció-feldolgozás Mesterséges intelligencia Robottechnika


Letölteni ppt "Kovácsné Lakatos Szilvia"

Hasonló előadás


Google Hirdetések