Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítógép felépítése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítógép felépítése"— Előadás másolata:

1 A számítógép felépítése

2 Mi szükséges a működéshez?
Szoftver Hardver a számítógép kézzel fogható részei, fizikailag létező eszközök a számítógépet működtető programok összessége

3 A számítógép fő részei Számítógép-ház CD-, DVD- meghajtó
Képernyő (monitor) Hajlékony lemez- (floppy-) meghajtó Egér (mouse) Billentyűzet (klaviatúra)

4 Mi található a számítógép-házban?
Központi egység processzor kábelek Tápegység és hűtőventillátor memória Háttértárolók-, ill. meghajtói winchester, floppy-, CD-, DVD meghajtók alaplap

5 Processzor- központi feldolgozói egység (CPU - Central Processing Unit)
A számítógép "agya", ahol az összes munka végrehajtódik. Egy elektronikus eszköz, amely adatokat fogad és azokon különböző műveletek hajt végre. Ezek lehetnek számítási, vagy vezérlési műveletek.

6 Memória A memória a számítógép emlékezete. Ide kerülnek a futó programok és az általuk használt adatok. RAM: írható-olvasható memória. A számítógép kikapcsolása után törlődik a tartalma. ROM: csak olvasható memória, tartalma nem változik a gép kikapcsolása után sem.

7 Alaplap Az alaplap a számítógép fontos, alapvető áramköreit tartalmazza. A PC-ben közvetlen vagy közvetett módon minden csatlakozik az alaplaphoz. Az alaplapon több csatlakozási hely, csatoló-kártya hely található.

8 Perifériák A számítógéphez csatlakoztatható olyan eszköz, ami nem egy további eszköz illesztését oldja meg. A perifériát a külvilággal történő kapcsolattartásra használja a számítógép. Beviteli eszközök Kiviteli eszközök Ezeken keresztül vihetünk be adatokat a számítógépbe, adhatunk parancsot neki. Billentyűzet Egér Szkenner Joystic Ezek segítségével tud „visszaüzenni” a felhasználónak a gép, ezeken keresztül jeleníthetjük meg adatainkat. Monitor Nyomtató Hangszóró Projektor

9 Billentyűzet (beviteli eszköz)
A számítógép billentyűzete nélkülözhetetlen a számok és a folyamatos szöveg beviteléhez. A számítógép billentyűzetén egy írógép-billentyűzet, egy számbeviteli mező, különböző feladatok gyors elvégzését lehetővé tevő funkcióbillentyűk és a képernyőn való mozgáshoz szükséges nyílbillentyűk (vezérlőbillentyűk) vannak. Leggyakoribb a 104 gombos billentyűzet, de ennél több gombosak is léteznek (pl. multimédiás billentyűzet)

10 Egér (beviteli eszköz)
A számítógépes egér egy kézi mutatóeszköz számítógépekhez. Az egér mozgatása többnyire a monitor képernyőjén megjelenő kurzor helyzetét befolyásolja. Az egér gombjainak használatát kattintásnak nevezik. Mechanikus egér Az egér belsejében található érzékelő (golyó) felismeri és továbbítja a számítógép felé az egér mozgását egy sima felületen. Optikai egér a mozgásokat egy optikai szenzor segítségével ismerte fel, mely egy fénykibocsátó diódát használt a megvilágításhoz. Nincs vezetéke.

11 Szkenner (beviteli eszköz)
A szkenner (más néven lapolvasó) a számítógép olyan perifériája, mely szövegek, képek, digitalizálására, számítógépbe való bevitelére szolgál.

12 Joystic – botkormány (beviteli eszköz)
Speciális feladatra alkalmas beviteli eszköz. A repülőgépek vezérlőberendezéseit utánzó szerkezetek, amelyeket számítógépes játékokhoz és repülőgép-szimulátor programokhoz használnak.

13 Képernyő – monitor (kiviteli eszköz)
Szövegek, képek megjelenítésére alkalmas eszköz. A képernyőn keresztül „üzen” a számítógép a felhasználónak. A számítógéphez való csatlakozásához vezérlőkártya szükséges. A monitorra jellemző adatok: Képátmérő (pl. 17´) Felbontás – képpontok száma (pl. 1024x768) Színmélység (pl. 32 bites, 16,7 millió szín) A monitorok fajtái: Katódsugárcsöves Folyadékkristályos

14 Nyomtató – printer (kiviteli eszköz)
A nyomtatók lényegében ugyanazt a feladatot végzik el, mint a monitorok, viszont nem a képernyőn jelenítik meg az információt, hanem papírra vagy valamilyen nyomtatható felületre rögzítik azt. A nyomtatás történhet feketében vagy színesben is, a nyomtatótól függően. A nyomtatók típusai: Mátrixnyomtatók Tintasugaras nyomtatók Lézer nyomtatók A nyomtatókra jellemző adatok: Nyomtatási sebesség (lap/perc) Nyomtatási minőség (képpont/inch, dpi)

15 Hangszóró (kiviteli eszköz)
A hangeffektusok, zenei betétek megszólaltatása a hangszórókon, hangfalakon keresztül történik. Ez a hangkártyák segítségével lehetséges. A multimédia térhódításával egyre elterjedtebb lesz. Multimédia: olyan alkalmazásokat jelent, amelyekben a hang, kép, a mozgókép egységet alkot.

16 Projektor – kivetítő (kiviteli eszköz)
A számítógép képernyőjén megjelenő kép nagy méretben történő kivetítésére alkalmas berendezés. A projektorra jellemző adatok Fényerő Kontrasztarány Technológia

17 bit < bájt < kilobájt (kB) < Megabájt (MB) < Gigabájt (GB)
Háttértárolók A háttértárak segítségével tárolhatjuk huzamosabb ideig az adatainkat, így azok a gép kikapcsolása után is megőrződnek. A háttértárak által tárolható adatok mennyiségét MB-ban vagy GB-ban mérjük és kapacitásnak nevezzük. bit < bájt < kilobájt (kB) < Megabájt (MB) < Gigabájt (GB)

18 Háttértárolók típusai
Mágneses háttértárak Optikai háttértárak Merevlemezes tárolók (fixlemez, winchester, HDD – Hard Disk Drive) 1 – 120 GB CD-ROM (Compact Disc) 650 – 800 MB Hajlékonylemez (floppy) (Floppy-meghajtó egység, FDD – Floppy Disk Drive) 1,44 MB DVD-lemez (Digital Versatile Disc) 4,7 – 17,4 GB

19 Winchester (adattároló egység)
A meghajtót és a lemezt egybe építették. A lemez fémből készül, melynek felülete mágnesezhető anyaggal van bevonva. Nagykapacitású, gyors elérésű háttértár. Többnyire rögzített, nem cserélhető. A számítógép házában van.

20 Floppy (adattároló egység)
A hajlékony lemezek valóban hajlékonyak, kör alakú műanyag korongok. A lemezeken az adatokat mágneses jelek segítségével tárolják. A hajlékony lemezek kezeléséhez meghajtó-egységet építenek a gépbe. Amennyiben nincs beépítve, külső egység csatlakoztatható a géphez.

21 CD-ROM (adattároló) Az adatok kör alakú (nem hajlékony) lapon helyezkednek el. Az adatok kiolvasása fény (lézer) segítségével történik. A CD alját fényvisszaverő anyag borítja. Ebbe éget a lézersugár mikroszkópikus méretű lyukakat A CD-k kezelésére CD meghajtókat építenek a gépbe. Ezek lehetnek csak CD-olvasók, vagy CD-író-olvasó egységek is.

22 DVD (adattároló) A DVD (a Digital Video vagy Versatile Disc rövidítése) egy nagy kapacitású optikai tároló, amely leginkább mozgókép és jó minőségű hang, valamint adat tárolására használatos. Méreteit tekintve általában akkora, mint a CD .

23 Pendrive, flasdrive (adattároló egység)
Elterjedőben vannak a kulcstartó méretű, USB csatlakozós memóriakártyák. A pendriv-okat kis méretük, és a (viszonylag) kis kapacitásuk miatt leginkább a személyes adataink biztonságos tárolására használhatjuk őket. A flasdrive mp3 zene tárolására és lejátszására is alkalmas adattároló eszköz.

24 Vége Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A számítógép felépítése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések