Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Háttértárak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Háttértárak."— Előadás másolata:

1 Háttértárak

2 A háttértárak működési elve
A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A memóriához hasonlóan adatokat és programokat tárolnak, de: stabilan (az információt a gép kikapcsolása után is megőrzik), sokat (több GByte adat), azonban lassabban hozzáférhetően (az íráshoz és olvasáshoz összehasonlíthatatlanul több idő szükséges, mint a memóriánál). mágneses jelek formájában vagy optikai elven tárolják az információt. Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint elektronikus háttértárakat.

3

4 Papír alapú háttértárak
Ide soroljuk a a lyukszalagot és a lyukkártyát. Ezeket ma már nem alkalmazzuk, mert: Feldolgozásuk lassú Könnyen sérül az adathordozó Nagy tömegű alapanyagot igényelnek Kezelésük körülményes

5 Mágneses alapú háttértárak
Mágnesszalag (streamer) Soros elérésű adattároló gyors archiválás nagy kapacitás

6 18 80 FORMATTÁLÁS

7 Mágneses háttértárak (floppy, winchester)
- mágnesezhető felületű adathordozó (floppy lemez) - az adathordozó mozgatását, írását, olvasását végző berendezés (floppy meghajtó) A mágnesezés (írás), és a mágneses úton felírt jelek visszaalakítása árammá (olvasás) az író-olvasó fejek feladata.

8

9 Floppylemez jellemzői
Előny: Olcsó Cserélhető Hátrány: Sérülékeny Kis kapacitás (1,44 MB) lassú Óvni kell: Mágnestől, hőtől, víztől, karcolástól, portól stb.

10 Winchester (merevlemez):
A mágneslemez egybe van építve a meghajtóval és a lemez anyaga fém. HDD (Hard Disk Drive) merevlemez meghajtó Jellemzői:

11 klaszter

12 Merevlemez jellemzői Előny: Hátrány: Nagy kapacitás (pl. 1 TB)
Kevésbé sérülékeny Gyors adatelérés Hátrány: Nem hordozható (kivéve: mobil rack használata) drága

13

14

15 pit

16

17 CD-k (Compact Disk) fajtái:
CD-ROM CD-R CD-RW

18

19

20 DVD-k (Digital Video Disk vagy Digital Versatile Disk) fajtái:
DVD-ROM (4,7 GB) DVD-R, DVD+R DVD-RW, DVD+RW egyoldalas, kétoldalas HD DVD (15 GB), Blue-ray (25 GB): kék fényt használnak vörös helyett

21 Elektronikus háttértárak (Flash memóriák)
Olyan memóriák, melyek áramkimaradás esetén sem veszítik el tartalmukat. Előnyük: Kis helyigény Nem tartalmaznak forgó, mozgó alkatrészeket, melyek tönkre mehetnek. Fajtái: Pendrive Memória kártyák (SD, XD) Merevlemez (SSD)

22 igen

23 A háttértárolók időbeli elterjedése
1725 1870 es évek es évek as évek 1970-es évek 1980-as évek 1990-es évek 2000-es évek Napjaink Lyukkártya Lyukszalag Mágnesdob Mágnesszalag Merevlemez Hajlékonylemez CD DVD NG-DVD Pendrive Memóriakártyák SSD


Letölteni ppt "Háttértárak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések