Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Adattárolási technológiák

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Adattárolási technológiák"— Előadás másolata:

1 Adattárolási technológiák

2 Háttértár A háttértár olyan számítógépes hardverelem mely nagy mennyiségű adatot képes tárolni, és azokat a számítógép kikapcsolása után is megőrzi A számítógép műveleti memóriájában csak ideiglenesen lehet adatot tárolni, ennek tartalma a számítógép kikapcsolása után törlődik. A tároló eszközök különböző többféle elven tárolják az adatokat. Mechanikai, mágneses, optikai és elektronikus

3 Az elsö háttértárak Lyukszalag: Lyukkártya (Hollerith-kártya):
A lyukszalag papírból készült szalag, amelyet 20. században széleskörűen használtak adattárolásra és adat beviteli eszközként. A lyukszalagon a lyukak sorban helyezkedtek ezek számának megfelelően beszéltünk 5 illetve 8 csatornás lyukszalagokról. Lyukkártya (Hollerith-kártya): olyan adathordozó, elsődlegesen adatbeviteli eszköz, ahol a digitális információt a kemény papíról készült kártyán adott pozícióban meglevő lyukakkal ábrázolják.

4 Mágneses háttértárak az adathordozó felületén lévő mágneses réteg alkalmas arra, hogy kétállapotú jeleket rögzítsenek. Ha a felület egy helyét valamilyen irányban felmágnesezik, ez azt hosszú ideig megtartja. Főbb példák: Merevlemez (winchester) Flopi lemez Mágnesszalag (magnószalag)

5 Optikai háttértárak Az adatok tárolása a lemez felületébe égetett vagy nyomott apró lyukacskák (pits) segítségével történik. Ezek a lyukacskák a lemez közepéből kiinduló spirál mentén kerülnek elhelyezésre. A lemezek tároló kapacitása elsősorban az olvasásra használt lézer fény hullámhosszának a függvénye. A lemezen található lyukacskák nem közvetlenül jelentenek 0 vagy 1 logikai értéket, hanem a változásukat felhasználva úgy nevezett NRZI sémát használnak Főbb példák: CD (Compact Disc) DVD (Digital Video Disc) Blu-Ray Disc

6 Fizikai félvezetö áramkörre épülö háttértárak
Pendrive: A pendrive egy parányi nyomtatott áramkört tartalmaz, a ráerősített fémcsatlakozóval, általában egy műanyag tokba téve. A csatlakozója a személyi számítógépeken elterjedt „A típusú” USB csatlakozó. Önálló áramforrásuk csak akkor van, ha egyéb szolgáltatással is rendelkeznek. SD kártya: az utóbbi időkben az Secure Digital (SD) kártya a legelterjedtebb. A hagyományos SD kártya mellett később megjelentek a kisebb méretű MiniSD, majd a még kisebb MicroSD kártyák is. Ezeket a fényképezőgépek és mobiltelefonok is képesek közvetlenül írni és olvasni, a külső kártyaolvasóból azonban csak kiegészítő adapterrel használhatók.

7 Köszönöm a figyelmet 


Letölteni ppt "Adattárolási technológiák"

Hasonló előadás


Google Hirdetések