Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mai számítógép perifériák

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mai számítógép perifériák"— Előadás másolata:

1 Mai számítógép perifériák
Csongor Bence csbsaai.elte Mai számítógép perifériák

2 Tartalomjegyzék Perifériák A központi tár (memória) Input eszközök
Output eszközök Mágneses elven működő háttértárak Optikai elven működő háttértárak SSD Pendrive Hálózati berendezés

3 Hardver Központi egység Perifériák

4 Perifériák A perifériák szerepe az adatok bevitele (beviteli eszközök), megjelenítése (kiviteli eszközök), az adatok és programok tárolása (háttértárak), valamint a számítógépek közötti kapcsolat biztosítása (kommunikációs eszközök).

5 A központi tár (memória)
A ROM [Read Only Memory] csak olvasható memória, tartalmát a gép kikapcsolása után is megőrzi. A RAM [Random Acces Memory] írható és olvasható memória, tartalmát a kikapcsoláskor elveszíti.

6 Input eszközök A billentyűzet az egyik leggyakrabban használt beviteli eszköz. Általában gombot tartalmaz, a nemzeti írásjelektől függően több változata van. Részei: a funkció billentyűk (F1-F12), az alfanumerikus blokk (betűk), a vezérlő blokk (Home, Insert, stb..), a kurzormozgató blokk (nyilak) és a numerikus blokk.

7 Input eszközök Az egér a grafikus felületek meghatározó beviteli eszköze. Az egérnek kétfajtája terjedt el, az egyik az optomechanikus egér, melynek alján egy golyó található és az érzékeli a mozgást, míg az optikai egér a kibocsátott és visszavert fény változása alapján tájékozódik. Terjednek a vezeték nélküli egerek is melyek a távirányítókhoz hasonlóan infravörös fénnyel vagy rádióhullámon tartják a kapcsolatot.

8 Output eszközök A katódsugárcsöves (CRT) monitorok a TV-hez hasonlóan működnek: egy elektronnyaláb rajzolja fel a képet belülről. A CRT-k képfrissítési frekvenciája mutatja meg, hogy másodpercenként hány képet vált. A TFT-monitoroknál (Thin Film Transistor) minden képponthoz egy külön áramköri elem (tranzisztor) tartozik, így éles, nem vibráló képet kapunk. Manapság már inkább a TFT-monitorokat használjuk, és egyre jobban kezdenek elterjedni a szélesvásznú fajtái.

9 Output eszközök A mátrixnyomtató fejében tűk helyezkednek el. A papír előtt festék szalag van, a tűk a festékszalagon át a papírra ütnek, így hagyva nyomot azon. A lézernyomtató (laserjet) működése hasonló a fénymásolókéhoz: az elektromosan feltöltött hengerre lézerfény rajzolja fel a kívánt ábrát. Ahol lézerfény éri a hengert, ott a töltése megváltozik, így feltapad a speciális festékpor, melyet a henger átad az alatta áthaladó lapnak.

10 Output eszközök A tintasugaras nyomtató (ink jet) esetében a papír előtt egy fej mozog, amely apró tintacseppeket lő a papírra. Ez kétféleképpen történhet: termikus eljárással vagy pedig piezoelektromos kristályt használnak. A hőnyomtató esetében apró tűk melegítik fel a papírt, amely tartalmazza a hő hatására megváltozó festéket.

11 Mágneses elven működő háttértárak
A hajlékonylemezt (flopi [Floppy Disk]) első sorban kis terjedelmű adatok tárolására és szállítására használják. Tárolókapacitása 1,44 MB. A merevlemez (winchester, HDD [Hard Dsik Drive]) a legfontosabb mágneses háttértárunk. Több lemez lehet egymás felett, melyen a sávok mentén helyezkednek el az adatok, a sávokat szektorokra osztjuk.

12 Mágneses elven működő háttértárak
A lemezek között helyezkednek el az író-olvasó fejek, melyek egyszerre mozognak, így az egymás alatt lévő sávok egyszerre érhetők el. Az egymás alatt elhelyezkedő sávokat cilindernek hívjuk. A mai merevlemezek kapacitása általában meghaladja a 320GB-ot és percenkénti fordulatszáma 7200 körül van. A mágnesszalagos egységeket ma már csak archiválásra használják. A streamer speciális, csak számítógépes egység, míg a dat hangrögzítés eszköze is.

13 Optikai elven működő háttértárak
A CD (Compact Disk) kapacitása MB. A meghajtók legfontosabb paramétere a sebessége, melyet a zenei CD-lejátszók sebességének a többszöröseként adnak meg. A DVD (Digital Versatile Disk) a CD továbbfejlesztett változata, kapacitása minimum 4,7 GB. A DVD-olvasók a CD lemezeket is kezelik. A Blu-ray disc nagy tároló kapacitású digitális optikai tárolóeszköz. Ötször annyi adatot képes tárolni, mint egy DVD, az új technikai eszközöknek köszönhetően. A CD-R ill. DVD-R csak egyszer írható, míg a CD-RW és DVD-RW törölhető és újraírható.

14 SSD Az SSD (Solid State Drive) magyarul szilárdtest-meghajtó, flash memóriás tároló. A szilárdtest arra utal, hogy ez a technológia nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, vákuumot és elektronsugarat, hanem a félvezetőkön belüli elektromágneses és kvantummechanikai hatások alapján működik. Az SSD-ket újabban előszeretettel építik be laptopokba, bár tárolási egységre vetített ára nagyobb, mint a hagyományos merevlemeznek.

15 Pendrive Az utóbbi évek leggyorsabban fejlődő háttértára a pendrive, amely egy EEPROM típusú (tehát elektromosan törölhető) memóriát tartalmaz. Maga az eszköz az ún. USB portra csatlakoztatható, és a mai operációs rendszerek azonnal felismerik. Kapacitása dinamikusan nő.

16 Hálózati berendezés A modemen át számítógépünket összeköthetjük egy távoli számítógéppel vagy csatlakoztathatjuk az internetre. A modem lehet belső és akkor valamelyik slotba kell dugni, vagy külső, és akkor a soros portra ill. USB portra csatlakozik. A modem a számítógép által használt jeleket úgy alakítja át (modulálja), hogy azt továbbítani lehessen analóg hálózaton. A célállomás végén egy másik modem alakítja vissza (demodulálja) a jeleket.

17 Vége


Letölteni ppt "Mai számítógép perifériák"

Hasonló előadás


Google Hirdetések