Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

INFORMATIKA ÉS SZÁMÍTÁSTECHNIKA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "INFORMATIKA ÉS SZÁMÍTÁSTECHNIKA."— Előadás másolata:

1 INFORMATIKA ÉS SZÁMÍTÁSTECHNIKA

2 A SZÁMÍTÓGÉPES RENDSZER SZERKEZETI FELÉPÍTÉSE
BEMENETI EGYSÉGEK FELDOL GOZÁS KIMENETI EGYSÉGEK

3 A SZÁMÍTÓGÉPEK RÉSZEI ház monitor, billentyűzet egér hangszóró
nyomtató

4 A ház a következő alkatrészeket
tartalmazza: táp alaplap optikai egységek (CD, DVD) külső memória (merevlemez) kábelok

5 ALAPLAP Az alaplap feladata a számítógépes alkatrészek összekötése.

6

7 Az alaplap tartalmazza
proceszor memória tápkapcsoló bővítőkártyák (PCI, AGP, PCI Express) különféle csatlakozókat (hang, videó, USB, billentyűzet, egér)

8 PROCESSZOR A processzor a számítógép legfontosabb része.
Fő feladata a többi a alkatrész vezérlése. Sebességét MHZ (megahercben) mérik. A mai számítógépek sebessége MHZ. Főbb processzor gyártók: Intel és AMD

9

10

11 MEMÓRIA A memória ideiglenes adattárolásra szolgál.
Megkülönböztetünk ROM és RAM memóriát ROM (Read-only memory ) - olyan memória, melynek tartalmát csak olvashatjuk. RAM (Random Access Memory)  - véletlen hozzáférésű memória. Tartalmát olvasás mellett törötlhetjük is.

12

13 Nagyságát bajtokban (és annak nagyobb
egységeiben) mérjük. 1 bajt egy karakter (A, 1, *) tárolására szolgál. Nagyobb egységei: 1 KB (KILOBAJT) = 1024 B 1 MB (MEGABAJT) = 1024 KB 1 GB (GIGABAJT) = 1024 MB 1 TB (TERABAJT) =1024 GB

14

15 HARD DISK - merevlemez A merevlemez olyan másodlagos memória, mely az
adatok hosszabb ideig való tárolására szolgál. Az adatokat mágneses úton lemezekre mentik. Lehetnek belső és külső merevlemezek. Nagyságukat MB, GB, TB-okban mérik. A mai merevlemezek nagysága GB. (egy 500 GB-os merevlemezen kb. =110 DVD film) A kis méretű fizikai médiumokba fles memóriát használnak (adathordozó, fényképezőgép)

16

17

18 CILINDER SZEKTOR

19 CD Kompakt diszk (engl. Compact disc) optikai
adattároló médium. Nagysága lehet 650, 700 és 800 megabajt. Megkülönböztetünk CD – R – csak olvasásra CD – RW – írás/olvasásra (újraírható lemezek)

20

21 DVD Digital video disk (DVD) a CD-hez hasonlóan
ugyancsak optikai adathordozó,csak jóval nagyobb kapacitásban (kb 6-7-szer) MEgkülönböztetünk DVD – R – csak olvasásra (4,7 GB) DVD – RW – írás/olvasásra (újraírható) DVD – R – DL - kétrétegű DVD (8,5 GB)

22 HD DVD (Toshiba) (engl. High Density DVD, High-Definition DVD, High Definition Digital Video Disc) egy digitális optikai formátum, ami a régebbi DVD szabványt hivatott felváltani. Kapacitása 15 GB, illetve kétrétegű esetén 30 GB. Blu-ray (Sony) (engl. Blu-ray Disc) egy nagy tárolókapacitású digitális optikai tárolóeszköz-formátum.

23

24

25 FLOPI A hajlékonylemez (flopilemez, floppy) adattároló eszköz, ami egy mágnesezhető felületű vékony, hajlékony lemezből és egy azt védő négyszögletes, keményebb műanyag tokból áll.

26

27 A felhasznált lemezek méretei és kapacitásuk
- 8" (160 KB) 5,25" (360 KB ; 1.2MB) 3,5" (720 KB; 1.44 MB; 2.88 MB) Ma már nagyon kevesen használják, lassúsága megbízhatatlansága, és kis mérete miatt. A flopikat manapság teljesen felváltották a fles alapú adathordozók

28 írásvédelem hub ablak műanyag tok papír védőborítás mágneslemez szektor

29 BEMENETI EGYSÉGEK

30 BILLENTYŰZET A számítógépes billentyűzet (keyboard) az írógép mintájára kialakított számítógépes beviteli eszköz. A billentyűzet az írott szöveg bevitelére szolgál, valamint befolyásolható vele a számítógép működése. Fizikailag a billentyűzet a főleg négyszög alakú billentyűk, másnéven gombok elrendezéséből áll.

31

32 Speciális billentyűk:
A számítógépes billentyűzeteken sok speciális billentyű is szerepel, különféle céllal és funkcióval. Speciális billentyűk: Shift (a nagybetűk és a számok fölött található jelek eléréséhez), Caps Lock kapcsoló (kis- és nagybetűk közötti váltáshoz), Tab (bekezdéshez), Enter (soremeléshez), valamint Backspace (visszatörléshez).

33

34

35 EGÉR A számítógépes egér (mouse) a billentyűzet mellett az egyik legfontosabb beviteli eszköz. Az egér belsejében található érzékelő felismeri és továbbítja a számítógép felé az egér mozgását egy sima felületen. Az egér mozgatása többnyire a monitor képernyőjén megjelenő kurzor helyzetét befolyásolja. Az egér gombjainak használatát kattintásnak nevezik. Többféle típusa van: mechanikus, görgős, infra, hanyattegér.

36 A mechanikus egér működése.
1: Az egér mozgatása elforgatja a golyót. 2: Az X és Y hengerek tartják a golyót, és továbbítják a mozgást. 3: Fényáteresztő résekkel rendelkező korongok. 4: Az infravörös LED átvilágít a korongok résein. 5: A szenzorok érzékelik a fényimpulzusokat.

37 Egy másik fejlesztési vonalon az optikai egér a mozgásokat egy optikai szenzor segítségével ismerte fel. A modern optikai egerek egy szenzor segítségével sorozatos képeket készítenek az egér alatti területről. A képek közötti eltérést egy képelemző chip dolgozza fel, és az eredményt a két tengelyhez viszonyított elmozdulássá alakítja.

38 TOUCHPAD - TAPIPAD

39

40 Görgők Ez egy kisméretű, forgatható henger, párhuzamosan elhelyezkedve az egér vonalával. A görgőt „fel” és „le” forgathatjuk, mely azonnali mozgást eredményez az egér által mutatott területen. Ezt a módszert sokszor használják lapozásra az ablakokban, különösen hasznos a hosszú dokumentumok olvasásakor

41 A trackball, más néven hanyattegér egy számítógépes pozicionáló eszköz

42 SZKENNER A szkenner (más néven lapolvasó) a számítógép olyan perifériája, mely szöve-gek, képek digitalizálására, számítógépbe való bevitelére szolgál.

43

44 WEB KAMERA A web kamera egy olyan bemeneti egység, mely lehetővé teszi a videó jelek átvitelét internet segítségével. Legfőbb alkalmazási területe a videókonferenciák és az internetes telefon.

45 MIKROFON A mikrofon egy elektroakusztikai átalakító. Célja a fizikai közegben (pl. levegőben) terjedő rezgések átalakítása elektromos jellé.

46 Botkormány (en. joystick) olyan bemeneti egység, melyet vezérlésre használnak.

47 KIMENETI EGYSÉGEK

48 MONITOR A számítógép legfontosabb kimeneti egysége. A számítógép álltal kibocsájtott rezgéseket kép formában jeleníti meg. A vízszintesen és függőlegesen elhelyezkedő pontok határozzák meg a monitor felbontását (rezolúcióját). pl. 1024x768, 1280x1024, 1440x900(WIDE) A montor nagyságát incsben fejezzük ki. Néhány szabványos nagyság: 15", 17", 19", 21", 22".

49

50 Nyomtató A nyomtató, vagy angolul printer, olyan hardver, kimeneti periféria, mely arra használható, hogy a digitális adatokat megjelenítse nem elektronikus formában, általában papíron. Néhány nyomtató típus: - Tűs (matrix) nyomtató - Tintasugaras nyomtató - Lézer nyomtató

51 TŰS (MATRIX) NYOMTATÓ

52 TINTASUGARAS NYOMTATÓ

53 LÉZER NYOMTATÓ

54 MULTIFUNKCIONÁLIS SZERKEZET
-NYOMTATÓ -SZKENNER

55 RAJZGÉP (PLOTTER) A plotter nagyméretű rajzok elkészítésére szolgál (pl: tervrajzok, tablók stb...)

56 Projektor A projektor olyan kimeneti eszköz, mely a számítógép videójelét nagy felületre vetíti ki. (prezentációk bemutatására, házimozik)


Letölteni ppt "INFORMATIKA ÉS SZÁMÍTÁSTECHNIKA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések