Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok."— Előadás másolata:

1 Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok ugyanabban a belső tárban, a memóriában legyenek. A számítógép legyen univerzális Turing- gép.

2 Neumann elvű gép felépítése

3 CU - vezérlőegység CU: (Control Unit a.m. vezérlőegység vagy vezérlőáramkör). Ez szervezi, ütemezi a processzor egész munkáját. Például lehívja a memóriából a soron következő utasítást, értelmezi és végrehajtatja azt, majd meghatározza a következő utasítást.

4 ALU – „számoló egység” ALU: (Arithmetic and Logical Unit – Aritmetikai és Logikai Egység). A processzor alapvető alkotórésze, ami alapvető matematikai és logikai műveleteket hajt végre.

5 CPU – Központi vezérlő egység

6 RAM memóriák A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként, kb. tetszőleges hozzáférésű memória, közvetlen hozzáférésű memória, vagy gyakran véletlen hozzáférésű memória, bár ez utóbbi helytelenül terjedt el) Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van: kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.

7 RAM típusok Statikus RAM, SRAM (ang. Static Random Access Memory). Minden memóriacellát egy kétállapotú tároló, és több tranzisztor (általában 4 vagy 6 db) alkot, ezért bonyolultabb, és drágább kivitelű. Főként processzorokban Cache memóriaként alkalmazzák.: Dinamikus RAM, DRAM (ang. Dynamic Random Access Memory). Egy memória cellát egy kondenzátor és egy tranzisztor épít fel. Az információt addig tárolja, amíg a kondenzátor ki nem sül. Előnye az olcsósága, kis mérete, hátránya a frissítés szükségessége, valamint kisebb sebessége. Ennek a népszerűbb változata a DDR SDRAM.

8 A legelterjedtebb RAM Jelenleg a legelterjedtebb változat a DDR-SDRAM
(Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory) és utódai, a DDR, DDR2 és a DDR3.

9 ROM memóriák A ROM (angolul Read-Only Memory): egy olyan eszköz, amely csak olvasható adatok tárolására alkalmas. Tartalma nem változtatható, az egyszer beégetett adatok véglegesek. (pl. maszk programozott ROM) vagy korlátozott ideig (általában 20év) áramtalanított állapotban is megőrzi. Programok- (például BIOS, firmware)

10 ROM típusok A klasszikus maszk-programozott ROM tartalmát a chip gyártása során, nyeri el, később már nem módosítható. Használata nagy darabszám esetén előnyös, mert olcsó az előállítása.

11 ROM típusok PROM: Programozható ROM (Programmable Read-Only Memory) Speciális készülékkel egyszer írható memória típus. Az írás során speciális belső kapcsolatokat éget át a készülék, amely kapcsolat már nem állítható helyre.

12 ROM típusok EPROM: Törölhető és programozható ROM (Erasable Programmable Read-Only Memory). A memóriába írt tartalom ultraibolya (UV) fénnyel törölhető, majd a memória újraírható. Flash memória vagy EEPROM: Elektromosan törölhető ROM (Electrically Erasable Read-Only Memory). Az írási és törlési művelethez már nem kell a memóriát kiépíteni. Az írási és olvasási ciklusai viszonylag lassúak, az egyéb memóriákhoz képest


Letölteni ppt "Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések