Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Memóriák.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Memóriák."— Előadás másolata:

1 Memóriák

2 Memóriák osztályozása
Több szempontból lehet a számítógép memóriáját osztályozni: elsődleges vagy másodlagos maradandó vagy nem csak olvasható (ROM) vagy írható és olvasható is (RAM) tetszőleges vagy soros hozzáférésű blokk vagy fájl hozzáférésű a közvetítő közeg alapján: félvezető, optikai, mágneses. A következőkben a ROM-ról és a RAM-ról lesz szó.

3 ROM ROM: (csak olvasható memória): Gyártó vagy az általunk beégetett adatokat tartalmazza, amely nem módosítható. Pl: CD, DVD korongok PROM (programozható ROM): Olyan memória, amely egyszer írható, de a tartalom nem módosítható. EPROM (törölhető PROM): Törölhető és többször újraírható; a memória törlését általában ibolyántúli fénnyel (UV), vagy röntgen–sugárral (RTG) végzik. EEPROM (elektronikusan törölhető PROM): Elektromos feszültséggel törölhető és újraírható. Ilyenek például a Flash memóriák.

4 RAM RAM:Random Acces Memory, véletlen elérésű memória,avagy operatív tár! Három nagy csoportja van: SDRAM DDR SDRAM RDRAM

5 SDRAM SDRAM: Synchronous Dynamic Random Access Memory.
Az adatok táblázat szerűen tárolódnak benne(sor, oszlop cím). MHz-es modulok terjedtek el. Teljesítményükben nagy szerepet játszik a CAS-latencia(késleltetés), melynek az értéke 2-es vagy 3-as (a 2-es a jobb érték) lehet. A legtöbb SDRAM rendelkezik SPD (Serial Presence Detect) funkcióval. Ebből kiolvasható a gyártó azonosítója, a sorozatszám, a típus valamint a sebbeség. Az SDRAM eszközök 168 csatlakozós DIMM slotba illeszkednek.

6 DDR SDRAM DDR SDRAM: Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory Mint neve is mutatja legtöbb köze az SDRAM-hoz van, csak némely tekintetben jelentős változásokon esett át. A legfontosabb: Double Data Rate, vagyis dupla adat sebesség. Fajtái: 100MHz-től (200MHz, PC 1600) akár 200MHz-ig (400 MHz, PC 3200) is kaphatóak. Dual DDR: A működési elve az hogy két külön egységet egynek vessz az alaplap sávszélesség szempontjából így a sebesség a duplájára nő. DDR 2 SDRAM: Manapság a legelterjedtebb memória fajta. A különbség közte és a DDR között az hogy a DDR2 kétszer annyi adatot képes prefetchelni, elvileg így kétszer olyan gyorsnak kellene lennie de nem az mivel a bemeneti/kimeneti puffer sebessége nem változott a memória sebességéhez képest, így nem olyan jó az áteresztőképessége.(viszont így is nagyon gyors memória). DDR 3 SDRAM: A 2007-es évben jelent meg, ma ez a leggyorsabb memória. A DDR3-as már 8 bitet képes a bemeneti/kimeneti pufferbe betölteni szemben a DDR2-eshez képest ami 4 bitet tud. Viszont hiába gyorsabb ez a memória az ára és a technológia miatt még időbe fog kerülni mire jobban elterjed.

7 RDRAM RDRAM: Rambus Direct RDRAM
A Rambus fejlesztette ki még a Pentium III-as procikhoz, rendkívül nagy sebességű adatátvitelekre. Ez nem sikerült mivel a P3-asok rendszerbusza nem volt elég nagy sávszélességű ahhoz hogy ki tudja használni a sebességet. Az elterjedésének gátat szabott a nagyon magas ár, ami még a P4-es korszakban sem igazán csökkent. Problémát jelentettek még a C-RIMM modulok amiket akkor kellett megvásárolnunk ha üres RIMM slotot hagytunk az alaplapunkon, mivel így a memória áramkör megszakadt(elavult soros működés).

8 Nyomj Esc-et Víge!!!


Letölteni ppt "Memóriák."

Hasonló előadás


Google Hirdetések