Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alaplap.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alaplap."— Előadás másolata:

1 Alaplap

2 Alaplap: -Az alaplap a központi vagy elsődleges áramköri lapkája egy számítógépes rendszernek vagy más összetett elektronikai rendszernek.

3 Alaplap legújabb tipusai:
-ASRock alaplap -Socket AM3

4 Alaplap elemei: -processzorfoglalat RAM memóriahelyek,

5 Processzorfoglalat: Általában egy, néha több processzor ,esetleg maga a processzor is lehet.

6 Ram: A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van: kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.

7 ROM BIOS

8 RomBios: Csak olvasható memória, amely tápfeszültség nélkül is megőrzi tartalmát.

9 Lapkakészlet: A memóriavezérlőt, a háttértárak illesztését és kezelését végző vezérlőt, a PCI-hidat, a valós idejű órát, a közvetlen memória-hozzáférést irányító DMA-vezérlőt, az infravörös átvitelre szolgáló kapu vezérlőjét, a billentyűzetvezérlőt, az egérvezérlőt stb. Tartalmazza.

10 Alaplap további elemei:

11 CMOS Ram és Bővítőkártya:

12 Külső és belső csatolók

13 A kapuk és típusaik A szabványosított csatlakozóval rendelkező többi eszköz számára külön kapcsolási helyeket képeztek ki, melyeket kapuknak (port) nevezünk. Típusai: -Soros kapu -Párhuzamos kapu

14 Soros Kapu: A Soros kapuknál(ismert még a RS 232 vagy az aszinron elnevezés) byte bitjei egyenként haladnak át a kapun.

15 Párhuzamos kapu: A párhuzamos kapu(centronics vagy ismert még az EIA elnevezés) a kapun a byte minden bitje egyszerre, párhuzamosna halad át a kapun.

16 Buszok(sín):

17 Mi a Sín? A sín egy kommunikációs út.Szerkezete egyszerű, az összes elem összeköthető vezetékekkel vagy pedig mindegyik ráhelyezhető a sínre.

18 Adat Sín(Data Bus): Adatsín, amelyen keresztül a továbbítandó adatot küldi, vagy fogadja a processzor. Az adatsín szélessége többnyire 32 (vagy 64) bit, illetve ugyanennyi vezeték.

19 Címsín(address bus): Címsín, amely az eszközök címzését szolgálja, azok címét továbbítja rajta a processzor, szélessége 32 (esetleg 64) bitnek megfelelően ugyanennyi vezeték.

20 Vezérlősín(Control Bus):
Vezérlősín, amelynek vezetékeit a processzor a vezérlőjelek kiküldésére, vagy azok fogadására használja fel. A vezérlőjelek száma változó, általában körül van minimálisan.

21 Aljzatok(Slotok) :

22 Mik az aljzatok? A Kiegészítő eszközök(kártyák) beépítésével léteznek megfelelő csatlakozó helyek(Aljzatok).Csatlakozók dugaszoló aljzatokból állnak amelyeknek vezérlóegység vagy maga az eszköz(kártya) helyezhető.Az ISA csatlakozó aljzatokon kívül más csatlakozó helyek is léteznek.

23 A Processzor: -Szerepe: -Gyorsasága -Szóhossza: -Aritmetikai logikai egység: -Sebbesége és Hűtése:

24 Szerepe: Processzor határozza meg a személyi számítógép típusát.Processzor hajtja végre az összes számítási és logikai műveletet, valamint a program egyéb utasításait.

25 Gyorsasága: Processzorok órajel frekvenciája: a processzorban lévő vezérlőkvarc rezgési frekvenciája, a processzor gyorsaság: MHz (386-os processzor), MHz (486-os processzor), MHz (Pentium processzor).

26 Szóhossza: A számítógép teljesítményének szempontjából igen jelentős, hogy egy működési lépés során egyszerre hány bit információt képes feldolgozni. Az ezt megadó szám a gép szóhossza.

27 Hűtés: A mai processzorok olyan magas frekvencián dolgoznak, hogy egyszerűen elolvadnának az elektromos áram hőhatása miatt, ezért ezt kell hűtőrendszerrel orvosolni.

28 Sebbesége: A Processzor sebbesége az egy másodperc alatt elvégzett millió műveletek száma.

29 Aritmetikai logikai egység:
A számítástechnikában az aritmetikai-logikai egység, aritmetikai és logikai műveleteket elvégző digitális áramkör. Alapvető eleme a számítógép központi vezérlőegységének.

30 Szünetmentes tápegység(UPS):
A szünetmentes tápegység a rá kapcsolt elektromos fogyasztót képes elektromos energiával megszakítás nélkül ellátni. Feladata lehet a folyamatos munkavégzés biztosítása áramkimaradás esetén.

31 Készítette: -Dávid Rebeka -Bata András -Nagy Szebasztián

32 Köszönjük a figyelmet:


Letölteni ppt "Alaplap."

Hasonló előadás


Google Hirdetések