Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs."— Előadás másolata:

1 MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs. A memóriáknak több fajtájuk van, de akármilyenről is legyen szó, egy nagyon fontos jellemzőjük van: Bármely adat ugyanannyi idő alatt érhető el. Az alábbi táblázatban a különböző memóriafajtákat foglaltuk össze.

2 Memória fajták RAM ROM

3 RAM A RAM (Random Access Memory - véletlen hozzáférésű tároló) bármelyik címén lévő adata ugyanannyi idő alatt érhető el. (Ellentétben a magnószalaggal, floppy-disckel, winchesterrel.) A RAM-nak felépítését tekintve két fajtája van: statikus és dinamikus. Mindkét fajta ÍRHATÓ is és OLVASHATÓ is.

4 Statikus RAM A statikus RAM-okban az információt bistabil multivibrátorokkal oldják meg. Ezek a tárolók gyorsak, teljesítményfelvételük tetemes.

5 Dinamikus RAM A dinamikus RAM-okban az információt kondenzátor tárolja. Mivel a kondenzátorok előbb-utóbb elvesztik a töltésüket, ezért megbízható memóriát csak úgy tudunk belőle készíteni, ha a kondenzátorokat időnként lekérdezzük és tartalmukat visszaírjuk.

6 RAM-ok fajtái SDRAM DDRAM DDR2

7 ROM A ROM-nak (Read Only Memory - csak olvasható memória) a számítógép indulásakor van szerepe. Ilyen memóriába programozzák be az induláshoz szükséges programokat.Mint ahogy a neve is mutatja: CSAK OLVASNI lehet.

8 ROM típusai Maszk-programozott PROM EPROM EEPRON

9 Maszk-ROM Ha a ROM programozása gyártás során történik, akkor maszk-programozott ROM-ról beszélünk.

10 PROM A PROM (Programable ROM - programozható memória) egyszer a felhasználó által programozható. Ekkor kezdetben minden kereszteződés össze van kötve. A felhasználó alkalmas szoftver segítségével, ahol akarja, el tudja "vágni" az összekötéseket. Hátránya az, hogy csak egyszer programozható.

11 EPROM Az EPROM (Erasable PROM - törölhető programozható ROM) tetszőlegesen programozható és UV-fénnyel törölhető memória. A törlést és programozást akárhányszor elvégezhetjük.

12 Az EEPROM elektronikusan törölhető EPROM.


Letölteni ppt "MI A MEMÓRIA? A memória tulajdonképpen egy logikai áramkör, ami adatok megőrzésére alkalmas. Az adat számunkra most azt jelenti, hogy van-e jel vagy nincs."

Hasonló előadás


Google Hirdetések