Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az operációs rendszer  2016. Minden jog fenntartva.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az operációs rendszer  2016. Minden jog fenntartva."— Előadás másolata:

1 Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva

2 Az operációs rendszer fogalma
Operációs rendszernek nevezzük azon progra­mok összességét, ame­lyek a számítógépet vezérlik, valamint felügyelik a felhasználást segítő programok végrehajtását, és biztosítják a számítógép erőforrá­sainak hatékony kihasználását. Tehát az operációs rendszer felelős a számító­gép működéséért. Legfontosabb feladatai közé tartozik: az adatok és programok háttértárakon történő tárolása, az adatok elérhetőségének biztosítása, a memória- és perifériakezelés, a felhasználói programok betöltése a memóriába, és a prog­ra­mok elindítása, az erőforrások elosztásának ellenőrzése, kapcsolatteremtés ember és gép között.

3 Az operációs rendszerek osztályozása
hardver mérete alapján kapcsolattartás típusa alapján felhasználók száma szerint (egy vagy több felhasználós) A processzor idejének kihasználása szerint Ismertebb operációs rendszerek: Windows 7, Windows 8, Windows 10, Linux, Mac OS, Android (mobil)

4 Grafikus felhasználói felület
Az Ikon-vezérelt rendszereket szokás még grafikus felhasználói felületnek hívni, angolul Graphic User Interface, röviden GUI. A képernyőn szöveges és grafikus elemek együtt jelennek meg. Általában valamilyen mutatóeszközzel, legtöbbször egérrel, kattintással egy rajzra, ablakra egy részére utasításokat adunk a számítógépnek. A monitoron megjelenő grafikus felületet asztalnak nevezzük. Tulajdonképpen az asztalon dolgozunk. Az asztal alján tálca, vagy más néven panel helyezkedik el. A tálcán jelennek meg a felhasználó által indított programok hivatkozásai. A programok indítására is itt van lehetőség, a tálca baloldalán elhelyezett „Start” gombra kattintva egy menü „ugrik” fel ahol a Programok menüponton tartva az egérmutatónkat újabb menü tűnik fel, amely az indítható programokat tartalmazza. A számítógép leállítása is „Start” gombra kattintva kezdeményezhető. Az elindított programok a grafikus felületen egy körülhatárolt terülten jelennek meg. Ezt a körülhatárolt területet ablaknak nevezzük. Forrás: informatika.gportal.eu, Google, Pixabay; Készítette: Kékesi J.


Letölteni ppt "Az operációs rendszer  2016. Minden jog fenntartva."

Hasonló előadás


Google Hirdetések