Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Verebélyi Balázs Informatikus Könyvtáros szak, 1. évfolyam Neptun kód: VX46VV.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Verebélyi Balázs Informatikus Könyvtáros szak, 1. évfolyam Neptun kód: VX46VV."— Előadás másolata:

1 Készítette: Verebélyi Balázs Informatikus Könyvtáros szak, 1. évfolyam Neptun kód: VX46VV

2 A Blu-ray Disc Nagy tárolókapacitású digitális optikai tárolóeszköz-formátum. A DVD utódjának szánják. Háborúban állt a HD-DVD-vel. A Blu-ray névben a „blue” (kék) a lézer színére utal. A „ray” pedig az optikai sugárra. Az „e” betű a „blue” szóból szándékosan lett kihagyva. A Blu-Ray formátumot 2004-ben véglegesítették.

3 A HD DVD a rivális A HD DVD egy digitális optikai formátum. Fejlesztője a Toshiba. Lemezeinek mérete egy CD lemezével megegyezőek. Jóval több adatot lehet felírni vele egy lemezre. A lemez gyártását 2008. március végén befejezték.

4 Az új technológia mindennapi felhasználásban Egy egyoldalas DVD 4,7 GB adatot képes tárolni. A Blu-ray kb. 5-szöröse egy DVD-nek. Blu-ray technológia drágasága miatt még nem leterjedt. Szakértők szerint 2009 a Blu-ray éve lehet.

5 Blu-ray lemez felépítése A Blu-ray lecsökkentette a sávok hüvelykméretét 0,74 mikronról 0,32 mikronra. Egy egyrétegű Blu-ray lemezen 25 GB információt tudunk tárolni, dupla rétegű lemezen kétszer annyit. A lemezeken a digitálisan kódolt videó és audió információt „gödrök”-ben tárolja. a gödrök a lemezen spirálisan helyezkednek el a központból kiindulva a szélek felé.

6 Blu-ray lemez felépítése Minél több adatot tárolunk a lemezen, annál kisebb és egymáshoz közelebb pakolt gödröknek kell lenniük. Minden Blu-ray lemez megközelítőleg ugyanolyan vastagságú. A DVD-n az adat, két 0,6 milliméter vastag polikarbonát réteg között helyezkedik el. A Blu-ray lemez egy 1,1 milliméter vastag polikarbonát rétegre helyezi az adatokat.

7 Blu-ray lemez felépítése Az adatok a lemez tetején vannak elhelyezve. Az adat egy kemény védőréteggel van ellátva a lemez, hogy megvédje a karcolásoktól, illetve az ujjlenyomatoktól. Az előállítási költsége alacsonyabb, mint a DVD-nek. Védelem szempontjából is jobb a Blu-ray lemez a mai DVD-knél.

8 Blu-ray lemez felépítése Van egy egyedi ID-azonosítójuk, ami védelmet nyújt a film- és szoftverkalózok ellen. Több verziója is megjelent. A Sony cég kifejlesztette az XDCAM-ot és a ProDatát.

9 Típusok Mini Blu-ray Disc: egy 8 cm átmérőjű kicsinyített verziója a hagyományos Blu- ray lemeznek. Tárkapacitása: 7.5 Gbyte adat. Egyszer írható (BR-R) és az újraírható (BR-RE) verzió is. AVCREC : eredetileg a Blu-ray Disc alacsony tárkapacitású, melynek segítségével BD-kompatibilis anyagokat tudnak hagyományos DVD-ken terjeszteni. oló eljáráshoz.

10 Típusok BD9/BD5 Blu-ray Disc: ez a két típus egy alacsony tárkapacitású variánsa a Blu-ray lemezeknek. Lényeg: a Blu-ray lemezeknél megszokott kódolást tartalmazzák, így alacsony ára van. A BD9/BD5 erős hasonlóságot mutat a HD DVD-vel.

11 Típusok Írható Blu-ray Disc: két optikai lemez tartalmát is eltárolja. A BD-R lemezek csak egyszer írhatóak, míg a BD-RE mlemeze számtalan alkalommal törölhetők és újra írhatók. 2007 szeptembere óta a BD-RE is elérhető a kicsi 8 cm-es átmérőjű Mini Blu-ray lemezeken is.

12 Források http://hu.wikipedia.org/wiki/Blu-ray_Disc http://www.tferi.hu/blu-ray Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Verebélyi Balázs Informatikus Könyvtáros szak, 1. évfolyam Neptun kód: VX46VV."

Hasonló előadás


Google Hirdetések