Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

OSI Modell.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "OSI Modell."— Előadás másolata:

1 OSI Modell

2 Az OSI (Open Systems Interconnection) modellje a különböző protokollok által nyújtott funkciókat egymásra épülő rétegekbe sorolja. Minden réteg csak és kizárólag az alsóbb rétegek által nyújtott funkciókra támaszkodhat, és az általa megvalósított funkciókat pedig csak felette lévő réteg számára nyújthatja.

3 Réteges felépítés szempontjai
 ellenállomások azonos rétegei között folyik a kommunikáció; szomszédos rétegek között kapcsolódási pontok vannak definiálva, amelyeken keresztül az adatok az egyik rétegből a másikba kerülnek

4 Kialakítás szempontjai
ne legyen sok, de ne legyen kevés réteg sem hasonló jellegű feladatokat azonos réteg végezze határaik könnyen definiálhatóak és határozottak legyenek egy szint belső változása ne érintse a többit

5 Protokoll rétegek adatküldés adatfogadás
7. Réteg: felhasználói réteg (application layer) 6. Réteg: megjelenési réteg (presentation layer) 5. Réteg: kapcsolattartási réteg (session layer) 4. Réteg: szállítási réteg (transport layer) 3. Réteg: hálózati réteg (network layer) 2. Réteg: adatkapcsolati réteg (data link layer) 1. Réteg: fizikai réteg (physical layer) adatküldés adatfogadás

6

7 1. Réteg: fizikai réteg (physical layer)
A fizikai réteg határozza meg, az eszközökkel kapcsolatos fizikai és elektromos specifikációt. Ebbe beleértjük az érintkezők kiosztása, és a kábel specifikációkat. Ezen a szinten a kezelt berendezések közé tartoznak a Hubok, hálózati adapterek. A fizikai réteg fő-funkciói: felépíteni és lezárni egy csatlakozást egy kommunikációs médiummal. részt venni egy folyamatban, amelyben a kommunikációs erőforrások több felhasználó közötti hatékony megosztása történik (pl.: kapcsolat szétosztás és adatáramlás vezérlés) digitális adatok olyan jelátalakítása, ami biztosítja, hogy a felhasználó adatait a megfelelő kommunikációs csatorna továbbítani tudja. A jeleket vagy fizikai kábelen (pl.: réz vagy optikai szál) vagy rádiós kapcsolaton keresztül kell továbbítani.

8 Adatkapcsolati réteg – Data-Link Layer a 2. szint
A adatkapcsolati réteg biztosítja azokat a funkciókat és eljárásokat, amelyek lehetővé teszik az adatok átvitelét két hálózati elem között. Jelzi, illetve lehetőség szerint korrigálja a fizikai szinten történt hibákat is. A használt egyszerű címzési séma fizikai szintű, azaz a használt címek fizikai címek (MAC= Media Access Control címek) amelyeket a gyártó fixen állított be hálózati kártya szinten.

9 Hálózati réteg – Network layer a 3. szint
A hálózati réteg a kommunikációs alhálózatok működését vezérli. Megtervezi a forrás- és célállomás közti útvonalat. Az útvonal meghatározása történhet statikus, ritkán változtatható táblák segítségével, illetve a kommunikáció kezdetén is. Felügyeli a csomagok forgalmát, hogy ne legyen torlódás, és tartalmazza az erre vonatkozó számlázást is. Több alhálózat összekapcsolását is a hálózati réteg végzi, ezért gondoskodnia kell az eltérő címzés, csomaghossz, átviteli sebesség különbségéből adódó problémák megoldásáról is. A hálózati rétegnek el kell rejtenie a szállítási réteg elől az alhálózat típusát és topológiáját. Két alapvető alhálózat-szervezési filozófia van: az egyik az összeköttetés alapú és az összeköttetés mentes.

10 Szállítási réteg – Transport layer a 4. szint
A szállítási réteg biztosítja, hogy a felhasználók közötti adatátvitel transzparens legyen. A réteg biztosítja, és ellenőrzi egy adott kapcsolat megbízhatóságát. Ez azt jelenti, hogy a réteg nyomon követi az adatcsomagokat, és hiba esetén gondoskodik a csomag vagy csomagok újraküldéséről.

11 Viszonylati réteg – Session layer az 5. szint
A viszonylati réteg a végfelhasználói alkalmazások közötti kapcsolatot vezérli. A megvalósított mechanizmus lehet egy- vagy kétirányú. A mai OSI modellben a Viszonylati réteg a Szállítási rétegbe lett integrálva.

12 Megjelenési réteg – Presentation layer a 6. szint
A megjelenítési réteg biztosítja az alkalmazási réteg számára, hogy az adatok a végfelhasználó rendszerének megfelelő formában álljon rendelkezésre. A mai OSI modellben az Adatmegjelenítési réteg az Alkalmazási rétegbe lett integrálva. (A mai OSI ezért valójában 5 rétegű mivel a régi 7 rétegű modell 5. rétege a 4. illetve a 6. rétege a 7. rétegbe integrálódott.)

13 Megjelenési réteg – Presentation layer a 6. szint
Feladata: két számítógép között logikai kapcsolat létesítése párbeszéd szervezése vezérjel kezelés szinkronizálás

14 Alkalmazási réteg – Application layer a 7. szint
Lehetővé teszi hogy az alkalmazások elérhessék, használni tudják a hálózatok(at). Széles körben igényelt protokollokat tartalmaz.

15 Hálózati protokoll rétegek működése

16 Hálózati eszközök működése az OSI rétegmodell-ben

17 Hálózati eszközök működése az OSI rétegmodell-ben

18 Hálózati eszközök működése az OSI rétegmodell-ben

19 Hálózati eszközök működése az OSI rétegmodell-ben

20 Hálózati eszközök működése az OSI rétegmodell-ben

21 Hálózati eszközök működése az OSI rétegmodell-ben

22 Hálózati eszközök működése az OSI rétegmodell-ben

23 Hálózati eszközök működése az OSI rétegmodell-ben


Letölteni ppt "OSI Modell."

Hasonló előadás


Google Hirdetések