Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálózatok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálózatok."— Előadás másolata:

1 Hálózatok

2 Információs hálózatok
Számítógépes hálózatokat azért alakítanak ki, hogy a felhasználók dokumentumokat cserélhessenek, egy időben használhassanak adatbázisokat, üzeneteket küldhessenek egymásnak, Közösen használhassanak egy nyomtatót,

3 Számítógépes hálózatokról akkor beszélünk, ha több számítógépet fizikailag összekapcsolunk egymással. A számítógépek összekapcsolásának két fő oka lehet: Erőforrás megosztás, közös nyomtató, háttértároló használata, közös adat-, program-, és vagy internet használat. Kommunikáció: üzenet küldhető egyik gépről a másikra.

4 Kiterjedtségük alapján a következők lehetnek:
LAN (Local Aera Network) helyi hálózat (egy helységre, épületre, vagy egymáshoz közeli épületcsoportra korlátozódik) MAN (Metropolitan Aera Network) Városi hálózat, általában a LAN-okat kötik össze. WAN (Wide Area Network): országos vagy országok és földrészek közötti hálózat (pl.:internet)

5 A hálózatok elrendezése, topológiája:
Sin, Gyűrű, Csillag alakú, Teljes elrendezésű.

6 SIN topológia

7 Gyűrű topológia

8 Csillag topológia

9 Teljes topológia

10 A gépek a köztük lévő kapcsolat szerint egyenrangú vagy szerver alapú hálózatokat alkothatnak.
Az egyenrangú (pear to pear) hálózatok azok, ahol a számítógépek közvetlenül kapcsolódnak egymáshoz. A szerveralapú hálózatokban egy vagy több kitüntetett számítógép (szerver) szolgáltatásokat nyújt a többi számítógépeken (klienseknek)

11 A szerver szolgáltatásokat végez a többi gép felé.
Nyomtatók közös használata, Közös háttértár biztosítása, Közös program és adathasználat, Fogadja és szétosztja az okat, Stb.

12 A szerver géppel szembeni elvárások.
Folyamatosan üzemelniük kell, Megbízható alkatrészekből kell állnia, Gyors processzorral kel rendelkeznie, Nagy kapacitású memóriával, Megfelelően nagy kapacitású háttértárral kel rendelkeznie.

13 A kliens vagy munka állomások is önálló teljes értékű számítógépek, amelyek a hálózat és a szerver által nyújtotta lehetőségekkel élnek. A kliens gépeken futó programok alkalmazások már a közvetlenül rajtuk dolgozó igényeit elégítik ki.

14 A hálózatba kötött számítógépek között adatátvivő közegre van szükség.
Vezetékes (koaxiális kábel, UTP kábel, optikai szál) Vezeték nélküli (mikrohullám, lézersugár, rádióhullám)

15 Protokoll A számítógépes hálózat elemei különböző felépítésűek, csatlakozásúak, különböző átviteli közeggel rendelkeznek, ezért szükség van egy egységes adatforgalmat biztosító szabályrendszerre. Ezt a szabályrendszert protokollnak nevezik.

16 A számítógépes hálózatban a számítógépeken kívül általában más berendezéseket is kapcsolnak amik működtetik a hálózatot. Hub (passzív) a klienseket kapcsolja össze. Router: adat út választó. Meghatározza az adatcsomagok útvonalát a hálózaton. Getway: (kapu) különböző protokollokkal rendelkező hálózatokat köti össze.

17 Kapcsolattípusok (összekötő közeg szerint)
Közvetlen kábellel történő összeköttetés, Nagy távolságú kábelezés, Optikai kábelezés, Mikró hullámú lánc, Műholdas kapcsolat, ISDN vonal. Bérelt vonali Kapcsolt vonal (a múlt)

18 A hálózatok előnyei: Közös erőforrás használat (nyomtatók, HDD,)
Osztott háttértár használat (közös könyvtárak fájlok, programok) Gyors adatátvitel Saját nagy kapacitású háttértárat nem kell beépíteni, Nagyobb összteljesítmény, Több felhasználós adatbázisok használata.

19 A hálózatok hátrányai:
Biztonsági igény, Költséges kialakítás Bonyolultabb szoftverek.


Letölteni ppt "Hálózatok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések