Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálózatok A hálózatok története HHHHatalmas méretű számítógépek. KKKKis helyen, de hogyan? TTTTöbb felhasználós, párhuzamosan több embert.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálózatok A hálózatok története HHHHatalmas méretű számítógépek. KKKKis helyen, de hogyan? TTTTöbb felhasználós, párhuzamosan több embert."— Előadás másolata:

1

2 Hálózatok

3 A hálózatok története HHHHatalmas méretű számítógépek. KKKKis helyen, de hogyan? TTTTöbb felhasználós, párhuzamosan több embert is kiszolgálni képes gépek gondolata. TTTTerminál alapú gépek. Nagy távolságban lévő személyek is elérhették ugyanazon erőforrásokat. Hálózatok elődei.

4 ÁÁÁÁllamilag finanszírozott, nagygépeket összekötő valódi hálózatok. ddddistributed processing (szétosztott feldolgozás) EEEElső nyilvános ún. csomagkapcsolt hálózat, mely alapelveiben a mai napig nem változott.

5 A hálózatok csoportosítása kiterjedésük és földrajzi távolságuk alapján LLLLAN (Local Area Network – helyi hálózat) WWWWAN (Wide Area Network – nagy kiterjedésű/távoli hálózat) MMMMAN (Metropolitan Area Network – nagyvárosi hálózat)

6 LAN (Local Area Network – helyi hálózat) A helyi hálózatok tipikusan egy intézményen vagy vállalaton belüli információ-áramlást lehetővé tevő rendszerek. Kiterjedésük általában nem haladja meg a néhány kilométeres távolságot. Kialakításuknak célja az erőforrások megosztása és a gyors adatcsere biztosítása.

7 WAN (Wide Area Network – nagy kiterjedésű/távoli hálózat) A WAN hálózatok a gyors és nagy adatbázisra kiterjedő információ-visszakeresés és továbbítás céljára kialakított rendszerek. Tipikusan WAN alkalmazások a nagyvállalatok telephelyeit összekötő információs hálózatok, valamint az egyetemek ill. kormányszervek gyors adatcseréket és lekérdezéseket lehetővé tevő hálózatai.

8 MAN (Metropolitan Area Network – nagyvárosi hálózat) A MAN hálózatoknak igazából nincsenek önálló funkciói, hanem a WAN-okat és LAN-okat összekötő rendszerek.

9 A hálózatok csoportosítása topológiájuk (logikai szerkezetük) szerint. tttteljes összekapcsolás bbbbusz vagy sín topológia ggggyűrű topológia ccccsillag topológia ffffa topológia

10 Teljes összekapcsolás Hálózati gépek közötti fölöslegesen sok az összeköttetés. Minden elem mindegyikkel össze van kötve. kötve. Akár több elem kiesése esetén is működőképes maradhat a hálózat, hálózat, mert több elemen keresztül is történhet az adatforgalom.

11 Teljes összekapcsolás

12

13 Busz vagy sín topológia Több gép egyetlen kábelre történő felfűzésével alakítják ki ki ezt a topológiát, melyben a hálózati kábel csak a szomszédos hálózati elemeket köti össze. össze. A munkaállomások a két végén ellenállásokkal lezárt gerinchálózatra gerinchálózatra T-csatlakozók segítségével kapcsolódnak, amely lehetővé teszi átmeneti kiiktatásukat a hálózati gerincvezeték megbontása nélkül is. Kábeligénye kicsi kicsi és egyszerű szervezése szervezése révén ez a legolcsóbban legolcsóbban kialakítható, de sebessége a legkisebb legkisebb mind közül. Mivel minden munkaállomás csak a közös gerincvezetéken keresztül képes közölni az üzenetét a másikkal, ezért minden számítógép látja az összes üzenetet attól függetlenül, hogy az neki szól-e vagy sem.

14 Mivel a kábelen egyszerre csak egyetlen eszköz küldhet üzenetet, ezért nyilvánvalóan ki kell várnia a már esetlegesen megkezdett adatforgalom befejezését, mielőtt saját adásba kezdhet. Az Az ilyen ütközések elkerülésére két módszer terjedt el:  Minden  Minden munkaállomásnak meghatározott időszelete van, mely alatt kizárólagos jogot élvez a vezeték használatára.  A  A kábelhasználat dinamikus kiosztása: kiosztása: Amikor egy eszköz adatot kíván küldeni, először "ráfigyel" a vezetékre, hogy valaki megkezdte-e már azon az adatközlést. Amennyiben pillanatnyilag nincs adatforgalom, úgy az eszköz az adatok küldésébe kezd, míg egyéb esetben véletlenszerűen kiválasztott ideig várakozó módba megy, aminek letelte után ismét megvizsgálja a hálózat foglaltságát. A véletlenszerűen megválasztott várakozási idő biztosítja, hogy előbb-utóbb minden kommunikálni kívánó eszköz "szóhoz jusson".

15 Busz vagy sín topológia gerinchálózat T-csatlakozó ellenállás

16 Busz vagy sín topológia - ellenállás lejön

17 Busz vagy sín topológia - vezeték megszakad

18 Busz vagy sín topológia – egy gép kiesik

19 A hálózati elemeket egy zárt sokszög-alakzatban fűzik fel. fel. A hálózat minden munkaállomása fizikailag csak két közvetlen szomszédjával áll kapcsolatban, kapcsolatban, - a többi munkaállomásnak csak szomszédjain keresztül üzenhet. Az üzenet-küldés kezdetén a kezdeményező állomás az adatokat a következő munkaállomásnak adja át, amely a vétel után megvizsgálja, hogy az neki szól-e vagy sem. Amennyiben nem, úgy továbbítja azt a következő állomásnak, amíg az el nem éri a cél- vagy a küldő állomást. Gyűrű topológia

20

21 Gyűrű topológia - egy gép esik csak ki

22 Gyűrű topológia - két gép esik ki

23 A csillag topológia alkalmazása során a központi gépet minden munkaállomással külön kábel köti össze. Ez a topológia nyilvánvalóan minimalizálja a sín topológia várakozási ciklusainak szükségességét a központi géppel való közvetlen és kizárólagos kommunikációs csatornák alkalmazásával. Csillag topológia

24 szerver

25 Csillag topológia - egy kliens kiesik szerver

26 Csillag topológia – a szerver kiesik szerver

27 Az ilyen hálózatokban egy vagy több munkaállomás egy újabb, úgymond "magasabb szinten" elhelyezkedő elembe csatlakozik, amely esetlegesen további gyűjtők része. része. A munkaállomások üzenetei a fa-struktúrában mindig csak a legelső összekötő hálózati elemig "szaladnak fel" a hálózati, rendszerben, ahonnan aztán "lefelé" indulnak el a célállomás felé. A topológia előnye a minimális kábelezési költség költség mellett létrehozható,- akár hatalmas kiterjedésű, kiterjedésű, - hálózat kialakításának, kialakításának, valamint az egyes alhálózatok tetszőleges,- a hálózat további részeinek működőképességét nem befolyásoló,- leválasztásának lehetősége. A leválasztott alhálózatok ráadásul önmagukban továbbra is életképes hálózatokat alkothatnak. Fa topológia

28 legalsó szint legfelső szint

29 Fa topológia - egy alhálózat kiesik legalsó szint legfelső szint

30


Letölteni ppt "Hálózatok A hálózatok története HHHHatalmas méretű számítógépek. KKKKis helyen, de hogyan? TTTTöbb felhasználós, párhuzamosan több embert."

Hasonló előadás


Google Hirdetések