Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT."— Előadás másolata:

1 SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT

2 Bevezető A számítógép-hálózat egy olyan rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. Számítógépek összeköttetése, a kábeles megoldás mellett, lehet vezetéknélküli is.

3 Funkcionális kapcsolatok

4 Funkcionális kapcsolatok Kliens-szerver
A kliens-szerver egy nem egyenrangú architektúra, ahol a kliens és a szerver külön vannak választva. Legjobb példa a web-oldal nézése. A felhasználó számítógépe és a böngésző a kliensek, míg a számítógép és az adatbázis, ahol van a web-oldal a szerver. A kliens általában aktív felhasználó, küldi az utasításokat, és vár míg nem teljesülnek, amíg a szerver passzív, csak vár az utasításokra, és teljesíti őket.

5 Funkcionális kapcsolatok Peer-to-peer
A Peer-to-Peer (P2P) olyan architektúra ahol csak egyenrangú kliensek vannak. Ilyen hálózatok leginkább audió és videó adatok, illetve más dokumentumok megosztására szolgálnak. Nincs szerver, így nincs senki aki felügyel az adatok áramlására. A P2P hálózatoknál a felhasználó szabadon kutathat az összes többi számítógépen.

6 Kategóriák

7 Kategóriák Local Area Network (LAN)
Helyi hálózat (LAN) egy nagy sebességű hálózat, amely kis területet fed le. Leginkább munkacsoportokat, számítógépeket, nyomtatókat, szervereket, és egyéb eszközöket köt össze.

8 Kategóriák Metropolitan Area Network (MAN)
Városi hálózat (MAN) amely összeköt egymáshoz közel fekvő vállalati irodákat, vagy akár egy egész várost. Ez a kategória újabb eredetű, és általában metropoliszokban található (az egész városban van vezetéknélküli hálózat), vagy pl. diákotthonokban.

9 Kategóriák Wide Area Network (WAN)
Nagy kiterjedésű hálózat (WAN) amely hatalmas területeket fed le (országot, kontinenseket, az egész világot). Legismerteb WAN hálózat az Internet.

10 Kategóriák Personal Area Network (PAN)
Személyi hálózat (PAN) csupán néhány méteren belüli hálózatok. Leginkább a számítógép és egy másik berendezés közötti összeköttetésről van szó, illetve két egymáshoz közel álló számítógépről.

11 Hálózati topológia

12 Hálózati topológia Egy hálózati topológia a számítógép-hálózatok esetén a hálózathoz tartozó csomópontok közötti kapcsolatokat határozza meg. Négy legelterjedtebb LAN topológia: gyűrűs, csillag, lánc és a fa topológia.

13 Hálózati topológia Gyűrűs
Gyűrűs topológia: Számítógépek sorozatából áll össze úgy, hogy egymáshoz vannak kötve és egy zárt kört alkotnak.

14 Hálózati topológia Csillag
Csillag topológia: számítogépek egy központi elosztóra vannak csatlakozva.

15 Hálózati topológia Lánc
Lánc topológia: számítógépek szintén egymás után össze vannak kötve egy kábellel, de nem alkotnak zárt kört.

16 Hálózati topológia Fa Fa topológia: hasonlóképpen mint a lánc topológia, csak létezik több elágazás. Egy gyökérszerverre kapcsolódnak kisebb szerverek, majd azokra tovább a munkaállomások.

17 Hálózati eszközök

18 Hálózati eszközök Hálózati eszközök segítségével jön létre az adatok áramlása és a két számítógép egymásközti kommunikációra a hálózatokon belül. Legismertebbek közülük a: firewall, gateway, switch, hub, modem, hálózati kártya.

19 Hálózati eszközök Firewall: a hardware része, mely hálózatokon belül meg tudja akadályozni az illetéktelen adatáramlást, és gátolja a támadásokat (vírus, hack). Gateway: hálózati csomópontban található eszköz, mely biztosítja a kommunikációt más-más hálózatokkal. Switch: feladata az adatátvitel irányítása a helyi hálózat (LAN) részei között.

20 Hálózati eszközök Hub: összeköt több eszközt, és így alakít egy hálózatot kettő, illetve több számítógép között. Modem: analóg jeleket alakít át digitális jelekké, és fordítva. Hálózati kártya: számítógépek összeköttetésére szolgál UTP kábelen keresztül.

21 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT."

Hasonló előadás


Google Hirdetések