Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálózati alapismeretek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálózati alapismeretek"— Előadás másolata:

1 Hálózati alapismeretek

2 A hálózati kártya A hálózati kártya
egy olyan nyomtatott áramkör, amely lehetővé teszi a személyi számítógép számára, hogy a hálózaton keresztül adatokat küldjön és fogadjon a hálózattal soros, míg a számítógéppel párhuzamos kapcsolaton keresztül kommunikál

3 A hálózati kártya kiválasztása
Három dologra kell figyelni: a hálózat típusára (pl. Ethernet = Belső hálózati felület, több számítógép szimmetrikus összekapcsolása általában fa szerkezetben Token Ring =vezérjeles gyűrű, a helyi hálózatoknál használt technológiát az IBM fejlesztette ki. az átviteli közeg típusára (pl. csavart érpár, koaxiális kábel, üvegszálas kábel) a rendszerbusz típusára (pl. PCI vagy ISA)

4 Hálózati alapismeretek
Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere, melyek így képesek információ cserére. Kialakításuk célja: Erőforrás megosztás Költségmegtakarítás az állományok megosztásának lehetősége egyszer, gyors információcsere a felhasználók között, Nagyobb megbízhatóság Kommunikáció Azokat a gépeket, amelyeket összekapcsoljuk, hálózati végpontoknak (Host) nevezzük.

5 Számítógép hálózatok Csoportosítás kiterjedés nagysága szerint:
A helyi hálózatok (LAN= Local Area Network) maximum néhány kilométernyi távolságokat hidalnak át. Komolyabb kábelek kellenek nagy sebességű hálózat kialakításához, először koaxiális kábelekkel majd mint napjainkban is leggyakrabban csavart érpárral (4db érpár) Pl.: egy intézmény, egy cég egy vagy több épületében lévő gépeinek az összekapcsolása, de ide tartozik az egy helyiségben összekapcsolt gépek hálózata is.

6 Számítógép hálózatok Városi hálózat (MAN = Metropolitan Area Network) helyi hálózatok összeköttetésével jön létre Több egymástól távol álló épületben. Pl.: budapesti egyetemeket összekötő háló Nagy kiterjedtségű hálózat (WAN = Wide Area Network) Több várost összekötő, földrészeket átfogó hálózat, internet. A kontinensek közötti kapcsolat általában műholdon keresztül valósul meg. Több helyileg elkülönülő LAN-t, MAN-t kapcsol össze.

7 Hálózatok csoportosítása
Egyenrangú (Peer to peer) hálózatok: Nincs kitüntetett szerep, minden számítógép ugyanolyan jogokkal bír. Minden számítógépen meghatározható, hogy kik férhetnek hozzá. Néhány gép esetén hasznos, sok (>10) gép esetén problémás: Ahány gép, annyi jelszó, annyi beállítás. Ha sokan fordulnak egy géphez, az nagyon lelassul. Szervezetlen: Tudnom kell, melyik gépen mi van! Adatmentés: minden gépen külön-külön. Nehezen adminisztrálható.

8 Egyenrangú (Peer to peer) hálózatok

9 Ügyfél-kiszolgáló (Client-server) hálózatok
A hálózati munkát egy (vagy több) kiszolgáló koordinálja, és teljesítik az ügyfelek kéréseit. Előnyök: Központi azonosítás, ezután minden erőforrás elérhető Az erőforrások bárhol lehetnek (pl. nyomtató), nem kell keresni, a szerver biztosítja elérésüket. Szerverszolgáltatások: Felhasználók központi adminisztrációja Fájlszolgáltatások (tárolóhely, közös elérés) Nyomtatószerver Alkalmazásszerver Adatbázisszerver Levelezőszerver

10 Ügyfél-kiszolgáló (Client-server) hálózatok

11 Hálózatok topológiája
Topológia: Az a mód ahogy a számítógépeket egymással összekötjük. Kötési módok: Sín (busz) Gyűrű Csillag Fa Teljes

12 Sín topológia Minden állomás egy közös kábelre csatlakozik egyszerre csak egy üzenet,adat továbbítható. Előnye: egyszerűen bővíthető, gazdaságos, mert a legrövidebb kábelhálózatot igényli. Hátránya: ha egy munkaállomás kiesik, megszakadhat a kapcsolat.

13 Csillag topológia Az állomások közvetlenül a központi géphez kapcsolódnak. Előny: egy állomás kiesése nem teszi működésképtelenné a hálózatot. Hátrány: költséges a kábelezés. Hópehely topológia: összetettebb.

14 Gyűrű topológia: Sorba vannak kapcsolva a gépek, az első kapcsolódik az utolsóhoz Minimum 2 sérülés kell ahhoz, hogy gépek essenek ki a hálózatból. minden állomásnak egyedi a címe a struktúra megbízható

15 Fa topológia Több csomópontból álló ágakat tartalmazhat.
Ha egy kapcsolat megsérül akkor az adott ágon levő összes gép leszakad a hálózatból.

16 Hálós topológia Lényege hogy minden munkaállomás minden munkaállomással össze van kötve egy-egy önálló huzallal. Előnye hogy 2-3 gépes hálózatnál ez a leggyorsabb összeköttetést jelenti. Hátránya: viszont hogy nagyobb gépszám esetén nagyon megnő a kábeligény.


Letölteni ppt "Hálózati alapismeretek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések