Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese."— Előadás másolata:

1 Számítógépes hálózatok Páll Boglárka

2 Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.  Például:  az iskolai labor hálózata  internet

3 Előnyök  Erőforrások megosztása:  Drága hardverelemeket (scanner, nyomtatók) illetve nagy adatbázisokat egyszerre többen használhatnak.  Kommunikációs eszköz:  a Föld másik oldalán lévő ismerősünkel is gyorsan kapcsolatba léphetünk egy e-mail, vagy egy messenger program segítségével.  Terhelések megosztása:  Egy számításigényesebb feladaton párhuzamosan több számítógép is dolgozhat

4 Számítógépes hálózatok csoportosítása

5  Területi kiterjedésük szerint:  LAN (Local Area Network): Kis kiterjedésű hálózat, általában nem haladja meg egy épület kereteit.  MAN (Metropolitan Area Network): Egy városrészt vagy egy teljes várost lefedő hálózat.  WAN (Wide Area Network) Nagytávolságú hálózat, országokat vagy földrészeket is összekapcsolhat.

6 LAN:

7 MAN:

8 WAN:

9  Működési stratégiájuk szerint:  kliens/szerver hálózatok: szerver és kliens gépekből állnak. A szerver szolgáltatásokat oszt meg a kliens gépek számára. A felhasználók a kliens gépeken dolgoznak és a hozzáférési jogaiknak megfelelően férnek hozzá a megosztott erőforrásokhoz.  peer-to-peer hálózatok: a számítógépek megosztása egyenlőség alapján történik.

10  Összekötés  Busz: minden állomás egy közös kábelre csatlakozik.

11  Gyűrű: A gépek egy gyűrűre vannak felfűzve  Összekötés

12  Fa: A gépek mindegyike között pontosan egy út van.  Összekötés

13  Csillag: Minden gép a központi géppel áll összeköttetésben.  Összekötés

14  Teljesen összefüggő: Minden gép az összes többivel összeköttetésben áll  Részben összefüggő  Összekötés

15  Átviteli sebesség:  Lassú (~30kb/sec)  Pl. Telefonvonalnál  Közepes (~1-20Mb/sec)  A lokális hálózatok többségére jellemző.  Nagy sebességű (50Mb/sec fölött)  Az üvegszálas, vagy ennél fejlettebb összeköttetések esetén valósulhat meg.

16 Az Internet  „ A hálózatok hálózata ”  Világméretű hálózat amit nagyon sok LAN, MAN és WAN összekapcsolásával érnek el.

17 Számítógépes biztonság Páll Éva Boglárka

18 Felmerülő problémák  Az adatok fizikai biztonsága  Lopás és illetéktelen behatolás elleni védelem  Vírusvédelem

19 A számítógépes vírusok Három legfontosabb jellemzője:  Szaporodás – a felhasználó kérése nélkül sokszorosítják önmagukat.  Rejtőzködés – más programok belsejébe másolják be magukat, hogy ne legyenek könnyen azonosíthatóak a számítógépen.  Destruktivitás – bizonyos körülmények között kártékony műveleteket hajtanak végre.

20 A számítógépes vírusok típusai:  A féreg - önsokszorosító számítógépes program. Nincs szüksége gazdaprogramra, önállóan is működőképes. A számítógépes hálózatokat használja fel a terjedéshez.  A trójai ló - a felhasználó műveletei által szaporodik. Ezt úgy éri el, hogy teljesen ártalmatlan programnak álcázza magát így a felhasználó saját maga másolja fel és indítja el.  A boot vírus – a rendszerlemezek és a merevlemez által terjed úgy, hogy az operációs rendszer indításakor automatikusan aktiválódik.

21 A számítógépes vírusok típusai:  A klasszikus vírus – olyan program, amely saját másolatait helyezei el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Rossz indulatú más állományokat használhatatlanná, sőt teljesen tönkre is tehet.  Makróvírus – dokumentumokhoz, táblázatokhoz, e- mailekhez csatolva terjed és sok esetben hihetetlen sebességgel képes szaporodni. Akkor aktiválódik amikor a dokumentumot megnyitjuk.

22 Védekezés  A számítógépes vírusok ellen vírusírtókkal védekezhetünk. Egy az internetről ingyenesen letölthető és használható vírusírtó az AVG Anti-Virus: http://free.avg.com/http://free.avg.com/


Letölteni ppt "Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese."

Hasonló előadás


Google Hirdetések