Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vírusok, vírusvédelem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vírusok, vírusvédelem."— Előadás másolata:

1 Vírusok, vírusvédelem

2 Kérdések Mi a vírus? (program, csatolás, terjedés)
Jellemző tulajdonságaik? (méret, Microsoft Windows, rejtett) Csoportosításuk? (fájl, rendszer, makro) A férgek? (alosztály, másolat, memória, sávszélesség) A trójai faló? (internet, távoli kapcsolat, fájlrendszer) Kémprogram? (adatgyűjtés, lopás, jelszó) Károkozás? (reprodukció, túlterhelés, számítógépi erőforrás) Terjedés? (internetes levél, pendrive-ok, futtatás) Vírusfertőzés jelei? (állomány, eltűnés, winchester kapacitás) Védekezés? (víruskereső, tűzfal)

3 1. Mi a vírus? (program, csatolás, terjedés)
A vírus olyan program, amely egy másik programhoz vagy fájlhoz csatolja magát, és így terjed át egyik számítógépről a másikra, közben megfertőzve a másik gépet is.

4 2. Jellemző tulajdonságaik: (méret, Microsoft Windows, rejtett)
Nagyon kis méret; legtöbbjük a Microsoft Windows operációs rendszereken okoz gondokat; futtatható állományokat képesek megfertőzni; általában ártó szándékkal készítették őket; rejtetten működnek, esetleg akkor fedik fel magukat, ha feladatukat elvégezték;

5 3. Csoportosításuk: (fájl, rendszer, makro)
Fájl vírus: igyekszik rejtve maradni, futtatható fájlokba épül be. Rendszer vírus: lemezek rendszerterületeibe, partíciótáblára rejtik el magukat. Makro vírusok: dokumentumokba épül be és a fertőzött dokumentum megnyitásakor aktivizálódnak.

6 4. A férgek (alosztály, másolat, memória, sávszélesség)
A vírusok alosztálya. A féreg a felhasználók közreműködése nélkül terjed, és teljes másolatokat terjeszt magáról a hálózaton át. Felemészthetik a memóriát és a sávszélességet, ami miatt a számítógép a továbbiakban nem tud válaszolni.

7 5. A trójai faló (internet, távoli kapcsolat, fájlrendszer)
Olyan program, amelyet készítői arra terveztek, hogy interneten keresztül, távoli kapcsolatban el tudja érni a gépünket és ez által annak fájlrendszerét, tudja kezelni.

8 6. Kémprogramok (adatgyűjtés, lopás, jelszó)
Célja, hogy adatokat gyűjtsön személyekről, szervezetekről, azok tudta nélkül a számítógép-hálózaton. Ilyen módon lophatnak jelszavakat, felhasználóneveket, személyes adatokat.

9 7. Mit okozhat a számítógépben
7. Mit okozhat a számítógépben? (reprodukció, túlterhelés, számítógépi erőforrás) Kártékonyak lehetnek (pl. adatokat semmisítenek meg). Bizonyos fajtái azonban csupán zavaróak. Domináns kártékony hatása az ellenőrizetlen reprodukciójuk, mely túlterhelheti a számítógépes erőforrásokat.

10 8. Hogyan terjednek? (internetes levél, pendrive-ok, futtatás)
Legfőképpen internetes levél mellékleteként, Fertőzött pendrive-ok, meghajtók használatával, Fertőzött programok futtatásával, Stb.

11 9. Vírusfertőzés jelei? (állomány, eltűnés, winchester kapacitás)
Állomány növekedés (méret) Fájlok eltűnése a merevlemezről Winchester tárkapacitása megváltozik A számítógép ok nélkül újra indul

12 10. Hogyan védekezünk vírusok ellen? (víruskereső, tűzfal)
Víruskereső szoftverek használatával, pl.: NOD32, AVG, Avast, Antivir Personal, Panda Antivirus, Norton Antivirus, Virus Buster, stb. Windows Tűzfal


Letölteni ppt "Vírusok, vírusvédelem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések