Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette : Barati István Médiatechnológus asszisztens

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette : Barati István Médiatechnológus asszisztens"— Előadás másolata:

1 Készítette : Barati István Médiatechnológus asszisztens
Az érintőképernyők Készítette : Barati István Médiatechnológus asszisztens

2 Az érintőképernyők története
Dr. Samuel C. Hurst 1971-ben alkotta meg az „elektronikus érintés” kezelőfelületét. 1983 a HP-150 az első érintőképernyős számítógép. Napjainkban reneszánszát élik. HP-150 : Egy 9”-es képernyőt infravörös érzékelőkkel vettek körül, ami bármilyen nem átlátszó tárgy helyzetét letapogatta a képernyő előtt.

3 Érintőképernyők működési elve
Az érintőképernyő egy számítógép monitorához hasonló eszköz, melynek segítségével a rajta megjelenő parancsokat és funkciókat érintéssel választhatjuk ki. Az érintőképernyő ultrahang vagy nagyfrekvenciás jelek segítségével érzékeli, hogy a képernyő elé helyezett átlátszó, üveg vagy műanyag réteget a felhasználó hol érinti meg.

4 Kétféle alkalmazása terjedt el :
a nagyméretű számítógép képernyő érintős változata : működési elve az eredeti elvhez hasonló lemoshatónak, mechanikailag ellenállónak, karcállónak kell lennie leggyengébb alkatrésze az üveglap, de törés esetén a javítás olcsó megoldható egyszerre több érintés érzékelése is (multitouch) Működési elve : Az egész berendezés egy acél keretből, és abban egy vastag üveglapból áll. A keret infravörös sugarakat bocsájt ki, és érzékel (ezeket infra kapuknak hívják.). Ez a hálózat érzékeli, ha valahol egy emberi ujj az üveghez ér. A keret valamilyen porton keresztül kapcsolódik a géphez, ahol az általa küldött jelet feldolgozzák, majd egy program válaszol az érintésre. Alapvető higiéniai követelmény a könnyű és alapos tisztíthatóság.

5 a néhány collos kijelzők érintős megoldása :
Rezisztív érintőképernyő Kapacitív érintőképernyő Felületi hullámok segítségével működő érintőképernyő kicsinek, vékonynak, lehetőleg még hajlíthatónak, vagy átlátszónak is kell lennie, a speciális igényektől függően. A képernyőre egy érintés-érzékeny felületet szerelnek fel. Ez a felület ugyanúgy képpontokból tevődik össze, mint a képernyő, és az elektronika meg tudja határozni, hogy mely képponto(ka)t érintette meg a felhasználó

6 Rezisztív érintőképernyő
érintőképernyőnél egy vezető és egy szigetelő felület közé vezetnek áramot. Amikor a felhasználó megérinti, akkor az áram megszakad, és ezt érzékeli az elektronika. Az ilyen érintőképernyők általában ceruzával működnek jól, bár ujjal megnyomva is reagálnak.

7 Kapacitív érintőképernyő
elektromos töltést halmoznak fel a felületen. Amikor a felhasználó megérinti, ez a töltés rajta keresztül távozik (itt rendkívül kis feszültségről van szó, tehát az áramütés veszélye kizárt). A feszültségingadozást érzékeli az elektronika, az intenzitásból megállapítja a koordinátákat, és továbbítja azokat a számítógépnek. Az ilyen érintőképernyőket csupasz ujjunkkal használjuk, ceruzára nem reagál (így működik pl. az Iphone).

8 Felületi hullámok segítségével működő érintőképernyő
A képpont belsejében van egy (hang) adó és egy vevő. Ha megérintjük a képpontot, nem jut el a hanghullám a vevőhöz. De a felületi hullám technológiánál már létezik infra és rádiófrekvenciás megoldás is, ahol az érintőképernyő keretébe építenek infra vagy rádióhullám forrást és az előbbinél a fényvisszaverődés , az utóbbinál pedig az interferencia segítségével határozódik meg az érintés pontos helye.

9 Felhasználási területek
Manapság már mindenhol felhasználják az érintőképernyőket: Telefonok MP3 és MP4 lejátszók GPS készülékek PDA készülékek Digitális fényképezőgépek és videokamerák Érintőképernyős monitorok Érintőképernyős autórádió, nyomtatók, hűtőszekrény vagy kávéfőző

10 Érdekességek és újdonságok
érintőkijelzős karóra-telefon, a Hyundai találmánya Ára : 24900Ft Érintőkijelzős asztali gépek a HP-től Ára : kb Ft Hyundai MB-910 kártya független mobiltelefon/karóra : Jellemzők Band: Triband 900/1800/1900 MHz Kijelző: Érintőképernyős TFT kijelző Képernyőfelbontás: 132 x 176 Pixel színű kijelző Belső memória 128MB GPRS Böngésző: WAP 2.0 Csaltakozás: Bluetooth 2.0 / USB adat kábel Üzenetek: MMS / SMS Csengőhangok: 64 Polyphonic Akkumulátor: 400 mAh Beszélgetési idő: 3 óra Készenléti idő: 70 óra Ezüst színű Méret: 58,1 x 44,2 x 16,4 mm Súly: 58g HP IQ500 gyártó: HP sorozat: HP TouchSmart IQ500 termék szám: FL499AA_noOS kijelző: 22.0" fényes, (16:10 képarány) 1680x1050 pixel, WSXGA+, (HD+ 900p képes) High Definition Plus, BrightView Touch Screen (Multi-Touch) processzor: intel Core2-Duo 2.0GHz 2MB L2 cache/ 800MHz FSB 2 mag, 65nm (T7250) video vezérlő: nVIDIA GeForce 9300M GS / 256MB TrueCache memória: 4GB DDR2 800MHz merevlemez: 500GB SATA 3.5" / 7200RPM optikai meghajtó: DVD+/-RW DL Dual Layer vezeték nélküli hálózat: (a/b/g/n) vezetékes hálózat: 10/100/1000 Gigabit ethernet bluetooth: van firewire (IEEE 1394): van USB 2.0: 5 s-video: van S/PDIF: van operációs rendszer: FreeDOS webkamera: webcam 1.3MP, stereo microphone garancia: 1 év HP garancia (pick up and return)** tömeg: kg méretek: 535 x 84 x 442 mm extra paraméterek: - multimédiás távirányító - vezetéknélküli, rádiós billentyûzet és egér - beépített, változtatható fényerejû billentyûzet megvilágítás

11 Dupla érintőképernyős Asus Eee Reader
Ára : kb Ft Az Acer első érintőkijelzős notebookja Ára : kb Ft Asus Eee Reader : Az ASUS az Eee családdal a könyvolvasók piacára is betör. Nem is akárhogy, hiszen az Eee Reader a maga nemében egyedülálló szolgáltatásokat kínál. Első lépésként azt, hogy nem egy, hanem két kijelzővel rendelkezik, ráadásul ezek a kijelzők színesek. A készülék olvasás közben online böngészést is lehető tesz, találunk rajta virtuális billentyűzetet, webkamerát, és hangszorót is, tehát alkalmas Skype-beszélgetésekre is. Ha ez nem lenne elég, akkor itt van az ár is, ami a konkurens Sony és Kindle megoldások ára alatt várható. Míg a konkurens olvasók 199 dollárról, addig az ASUS Eee Reader ára 160 dollárról indul majd. A várható megjelenés 2009 vége. Az Acer új laptopja, az Aspire AS5738PG, érintőkijelzője mellett támogatja a Windows 7 használatát is: Az új Aspire Intel Core 2 Duo T6600-as processzort kapott, ami 2.2GHz-es órajelen működik. A konfiguráció részét a 4GB DDR2 dual-channel memória, a 320GB SATA merevlemez és az ATI Radeon HD 4570 grafikus vezérlő 512MB DDR3 VRAM-mal. A 15.6 inches HD CineCrystal LED megvilágítású érintőkijlezőkijelző 1366 x 768 pixeles felbontást képes megjeleníteni. A kiegészítők sorába tartozik többek között a 8x DVD Super-Multi dupla rétegű meghajtó, a Wi-Fi a/b/g/Draft-N csatlakozás, HDMI és négy USB 2.0 port, beépített webkamera és sztereo hangszórók. A laptop a népszerű gemstone kék színben jelenik meg 799 dolláros áron.

12 Acer notebook ami Tablet PC-ként is használható
NanoTouch: mindössze 2,4 colos méretű eszköze. A prototípus érintés-érzékeny, azonban nem a felénk eső felületet kell nyomkodni, mint általában, hanem a készülék mögül nyílik lehetőség a vezérlésre. A 11.6 inches multitouch kijelző 1366 x 768 pixeles felbontást képes megjeleníteni. A belső összeállítás alapjait egy Intel Celeron vagy Core 2 Duo ULV processzor, 8GB RAM, egy 250 vagy 320GB-os merevlemez és egy integrált Intel GMA 4500MHD grafikus vezérlő képezik. Az új Aspire kiegészítőinek sorát képezi a multi kártyaolvasó, Gigabit Ethernet, Wi-Fi b/g/Draft-N, Bluetooth, 3G, multi-gesture touchpad, egy Acer Crystal Eye webkamera, HDMI csatlakozó és egy 6 cellás akkumulátor, amely 8 órányi működést biztosít folyamatos áramellátás nélkül. Az akkumulátor élettartama eltérhet a fenti adattól, de minimum 4 óra a működési idő. A Windows 7 alatt futó laptop a jövő hónapban érkezik meg világszerte, és várhatóan 3 színben lesz kapható: gyémántfekete, zafírkék és rubinvörös. Sajnos a kezdőár egyelőre nem ismert.

13 Források :


Letölteni ppt "Készítette : Barati István Médiatechnológus asszisztens"

Hasonló előadás


Google Hirdetések