Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nemzeti Köznevelési Portál

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nemzeti Köznevelési Portál"— Előadás másolata:

1 Nemzeti Köznevelési Portál

2 Nemzeti Köznevelési Portál
Komplex, tanulást támogató rendszer TANÁRNAK DIÁKNAK SZÜLŐKNEK A Nemzeti Köznevelési Portál (NKP) korszerű lehetőséget teremt a tanulók, tanárok és a szülők számára az internet és a digitális tananyagok alkalmazására az iskolai és az otthoni tanulásban. A portál keresőrendszere és a portálon található tananyagok összhangban vannak a Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek belső struktúrájával és tartalmával. A Nemzeti Köznevelési Portál (NKP) egykapus hozzáféréssel, egységes felhasználói felületen, a modern technológia alkalmazásával teszi elérhetővé mindenki számára a digitális tananyagok széles körét. Segítséget ad ahhoz, hogy a diákok, a tanárok és szülők is könnyen megtalálhassák a nekik éppen szükséges dolgokat. A portál online alapon működik, többféle eszközön is megjeleníthető (pc, laptop, mobil eszközök, interaktív tábla). Az NKP tartalma folyamatosan bővülni fog, de már az induláskor is szinte minden tantárgy összes kerettantervi témaköréhez elérhetők lesznek rajta digitális tartalmak. Ezek között több ezer videó, animáció és interaktív feladat is van. A fejlesztők ügyeltek arra is, hogy azok is kedvet kaphassanak a használatához, akik az internetes portálok használatában még kezdők, és elsősorban a tanításhoz, tanuláshoz használható tartalmakat keresnek a világhálón. Ugyanakkor az NKP számos olyan összetettebb funkció végrehajtására is lehetőséget ad, amelyet a gyakorlottabb számítógép használók már joggal igényelnek. Ilyen például a saját anyagok szerkesztésének és megosztásának lehetősége, és az egyéni tanulási útvonalak szerkesztése a rendelkezésre álló digitális tananyagelemekből. A portál tehát a felhasználható tartalmak és a portál által nyújtott tanulásszervezési eszközök tekintetében is differenciált lehetőségeket kínál.

3 Nemzeti Köznevelési Portál
2015 őszén indul a hozzáférés mindenki számára ingyenes támogatja a motiváló tanulási környezet kialakítását megteremti a személyre szabott tanulás lehetőségét

4 Miben támogatja a tanárok munkáját?
Segíti a tanulók ismeretszerzési, rendszerezési képességének, valamint digitális kompetenciájának fejlesztését. Ösztönzi az új, tanulók számára is érdekes tartalmak összegyűjtését, feladatsorok összeállítását. Lehetővé teszi azok megosztását a kollégákkal, diákokkal. Megteremti a lehetőséget a diákok egyéni fejlődésének nyomonkövetésére. A pedagógusok számára nyomon követhetővé válhat diákjaik eredménye és fejlődése. Elérhetik a portálon keresztül saját tanóráikhoz szükséges tartalmakat, adminisztrálhatják a tanított osztályaikat, csoportjaikat. A tanárok emellett a saját tanított körbe (csoportba, osztályba) tartozó tanulóknak feladatokat küldhetnek, a tanulók pedig annak megoldását visszaküldhetik. A tanároknak módjuk lesz arra is, hogy tanítási órán kívüli foglalkozásokat, szakköröket hirdethessenek és szervezhessenek meg a portálon keresztül. A regisztrált felhasználók a portálon lévő anyagokat a saját igényeinek megfelelően szerkeszthetik, bővíthetik is. A rendszer belső tartalomszerkesztő funkcióit felhasználva akár új tartalmakat, tanulási útvonalakat is létre hozhatnak. Saját gépen létrehozott digitális tartalmakat (fájlokat) tölthetnek fel a rendszerbe. Lehetőségük van akár a hivatalos tankönyvek testreszabására, saját tartalmakkal való kiegészítésére. Ezeket a rendszerben a tanár saját tárhelyen érheti el, és később újra felhasználhatja, emellett lehetősége van megosztani másik felhasználókkal, vagy akár publikálásra is elküldheti az OFI felé. A feladatszerkesztő használatával adaptív tesztsorok állíthatóak össze a felületen nyolc különböző tesztkérdéstípus használatával.

5 Hogyan fejleszti a diákokat?
Támogatja a tanulás „nyelvének” elsajátítását – segíti az önálló tanulás készségének fejlesztését. Az együtttanulás új „tereit” teremti meg. A tanulók csoportokat hozhatnak létre, szakkörökhöz csatlakozhatnak. Diákok tesztelhetik tudásukat, melynek fejlesztésére új módszereket is találhatnak. Az NKP kiemelkedően fontos szolgáltatása, hogy a megszokott portálfunkciókon túl online tesztjei segítségével lehetőséget biztosít a tanulók számára saját tudásuk felmérésére, és mással való összevetésére (iskolai átlag, korosztályos országos átlag stb.). Az eredmények alapján a tanulóknak módjuk lesz hiányosságaik vagy továbbfejlődési lehetőségeik feltárására.

6 Miben segít a szülőknek?
Gyakorolna gyermekével? Keressen és osszon meg vele hasznos tananyagokat! Kíváncsi gyermeke tanulmányi előrehaladására? Nézzen utána, hogy mivel tudja gyermekét támogatni az otthoni tanulásban! A szülők a teszteredményeken keresztül tájékozódhatnak gyermekeik felkészültségéről. Célirányos kereséssel vagy a rendszer tartalomajánló funkciójának segítségével a gyermekeik tanulását hatékonyan segítő tartalmakat és feladatokat is találhatnak.

7 Köszönöm a figyelmet. tamogatas@nkp. hu www. nkp. hu NKP kisfilm: www
Köszönöm a figyelmet! NKP kisfilm:


Letölteni ppt "Nemzeti Köznevelési Portál"

Hasonló előadás


Google Hirdetések